Δίνουν… χρώμα στην εγκατάλειψη

Ηράκλειο
Δίνουν… χρώμα στην εγκατάλειψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δράση που έδωσε το κίνητρο σε πολίτες που ναι μεν ήθελαν να δράσουν και να προσφέρουν στη γειτονιά και στον τόπο που ζουν αλλά δεν ήξεραν πώς, ζει, υπάρχει και δημιουργεί εδώ και τρία χρόνια στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο λόγος για την Εθελοντική Ομάδα “Ζω-Δρω”, μια από τις πιο δυναμικές ομάδες υιοθεσίας χώρων πρασίνου, μια ομάδα δραστήριων πολιτών με καλλιτεχνική προσωπικότητα και δημιουργική αισθητική, που με μικρές αλλά πολύ σημαντικές εικαστικές παρεμβάσεις δίνουν χρώμα, ζωντάνια και άλλη όψη σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία μέχρι χθες ήταν αφημένα στη φθορά του χρόνου.

Δρώντας πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στα ζώα και στον άνθρωπο, επιστρατεύοντας φαντασία, διάθεση, πινέλα και χρώματα, όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της Ομάδας “Zω-Δρω” μετατρέπουν σε... πίνακες ζωγραφικής τοίχους, πάρκα, κάδους και όποιο άλλο σημείο τούς ξυπνά τη φαντασία και θέλει φροντίδα, περιποίηση και αλλαγή, δίνοντας ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα.

Με τη βοήθεια ζωγράφων της πόλης και βεβαίως με την ευγενική χορηγία των επιχειρηματιών και των ιδιωτών της πόλης μας, που προσφέρουν αφιλοκερδώς υλικά, τα μέλη της Ομάδας “Zω-Δρω” έχουν παρέμβει με χρώματα στη λεωφόρο Ικάρου στη Νέα Αλικαρνασσό, στον Καράβολα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του Ηρακλείου. Στόχος της ομάδας είναι να βελτιώσει όχι μόνο την εικόνα των κάδων και του δρόμου, αλλά και τη διάθεση των πολιτών, στέλνοντας το περιβαλλοντικό μήνυμα σε όλους, ότι «πρέπει να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους».

Δρουν εδώ και τρία χρόνια

«Είμαστε μια ομάδα με κοινό παρονομαστή τον εθελοντισμό, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά, με την ελπίδα να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο», μας είπε το μέλος της Ομάδας “Zω-Δρω” Γωγώ Πιλάτου, αναφορικά με το αξιόλογο έργο στο οποίο επιδίδονται τα μέλη της εθελοντικής αυτής ομάδας, ενώ περιγράφοντας το πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για την ομάδα, η κ. Πιλάτου είπε: «Ξεκινήσαμε τη δράση αυτή πριν από τρία χρόνια, το 2015. Βλέπαμε γύρω μας οργή και θυμό για θέματα όπως η καθαριότητα και όμως κανείς δεν έκανε τίποτα. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν γιατί να μείνουμε κι εμείς με σταυρωμένα χέρια και να μην εκτονώσουμε την ενέργειά μας θετικά και όχι αρνητικά.

Στην αρχή ήμασταν τέσσερα άτομα. Τώρα τα άτομα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά πολύ. Τη δραστηριότητά μας, ωστόσο, βοήθησε και το ότι ο Δήμος, με τη δυνατότητα της υιοθεσίας, δίνει την ευκαιρία σε όποιον πολίτη το επιθυμεί να υιοθετήσει έναν χώρο πρασίνου, προκειμένου να τον φροντίζει και να τον κρατά καθαρό. Μεταξύ άλλων, φτιάξαμε τον χώρο μπροστά από το σωφρονιστικό κατάστημα της Αλικαρνασσού. Τον καθαρίσαμε, τον βάψαμε και προχωρήσαμε σε δενδροφυτεύσεις. Το ευχάριστο, ωστόσο, είναι πως, βλέποντας οι γείτονες ότι κάτι αλλάζει στην περιοχή τους, έσπευσαν να μας βοηθήσουν και να βάλουν και εκείνοι το λιθαράκι τους στην όλη προσπάθεια. Με μηδενικό κόστος για τον Δήμο, έχουμε ζωγραφίσει τοίχους αλλά και κάδους στην Αλικαρνασσό και στο Ηράκλειο με έργα που θυμίζουν τον Μινωικό Πολιτισμό και καλωσορίζουν τους ξένους επισκέπτες μας», ανέφερε η κ. Πιλάτου. Η ίδια πρόσθεσε παράλληλα πως «σκοπός μας είναι να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη με καλαίσθητες, χρωματιστές και δημιουργικές παρεμβάσεις, αλλά και να περάσουμε το μήνυμα τού σεβασμού στο περιβάλλον και στα παιδιά μας. Μαζί με τα παιδιά μας μάλιστα βάψαμε έναν παλιό και βρόμικο τοίχο σχολείου στην Αλικαρνασσό, κάνοντάς τα να καταλάβουν τη σημασία της έννοιας “προσέχω το περιβάλλον”. Επίσης, ζωγραφίσαμε και έναν τοίχο του αεροδρομίου».

Οι δράσεις συνεχίζονται

Τα άτομα της ομάδας έχουν, επίσης, μεταμορφώσει τον ελεύθερο χώρο του πρώην καρτ, δίπλα στο κλειστό “Μελίνα Μερκούρη”, σε χώρο δράσης ανοικτής έκφρασης και αθλητισμού, ελεύθερα προσβάσιμο προς όλους. Παράλληλα, όμως, η περιβαλλοντική αυτή κίνηση ευαισθητοποιημένων πολιτών επεκτείνεται και σε δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης σε άστεγους και άπορους πολίτες, συγκεντρώνοντας ρούχα και τρόφιμα, κάτι που έκαναν και τα Χριστούγεννα.

Επόμενος στόχος της Ομάδας “Ζω-Δρω”, όπως μας είπε η κ. Πιλάτου, είναι να φτιάξουν πάρκο με αμφιθέατρο κοντά στο Γυμνάσιο της Αλικαρνασσού, περιτριγυρισμένο με πολύ πράσινο, ώστε να μπορεί ο κόσμος να περπατήσει, να κάνει τη βόλτα του, αλλά και να αθληθεί. Με τη δράση της ομάδας αυτής κάθε άχρωμο τσιμέντο παίρνει ζωή και το σίγουρο είναι πως η συμμετοχή σε δράσεις σαν κι αυτή αποδεικνύει πολιτισμό και σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ παραδίδει μαθήματα στα παιδιά μας και σε μας τους ίδιους, αλτρουισμού, εθελοντισμού και ανιδιοτέλειας.

Εμείς από την πλευράς μας συγχαίρουμε τα μέλη της Ομάδας “Ζω-Δρω”, ενθαρρύνοντάς τα να συνεχίσουν αυτό που με τόση αγάπη κάνουν για το κοινωνικό σύνολο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News