Τέλος η ταλαιπωρία για κατοίκους και διερχόμενους οδηγούς

Ηράκλειο
Τέλος η ταλαιπωρία για κατοίκους και διερχόμενους οδηγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κυκλοφορία παραδόθηκαν οι ανακατασκευασμένες ράμπες στην περιοχή "Κοκκίνη Χάνι"

Επιτέλους ευχάριστα μαντάτα για την “Οδύσσεια” που περνούν οι κάτοικοι αλλά και οι διερχόμενοι από του Κοκκίνη Χάνι οδηγοί! Μετά από αρκετή αναμονή, υπομονή και ταλαιπωρία του κόσμου, μετά από τις καλοκαιρινές ουρές οχημάτων στο Κακό Όρος, οι εργασίες που ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν και οι πολυσυζητημένες ράμπες του ΒΟΑΚ παραδόθηκαν χθες το απόγευμα στην κυκλοφορία!

Τα χαρμόσυνα μαντάτα για το έργο των ραμπών στου Κοκκίνη Χάνι, που “καίει” χιλιάδες πολίτες μιας και αποτελεί ένα σημείο εξόδου προς την εθνική οδό, είχε προαναγγείλει από το πρωί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση με διπλό περιεχόμενο, για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας και για τις ράμπες του ΒΟΑΚ στου Κοκκίνη Χάνι.

Ειδικά για τις ράμπες, ο βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σχετικά με το έργο των ραμπών στου Κοκκίνη Χάνι, το σημείο εξόδου προς την εθνική οδό προς Ηράκλειο, για όσους αγωνιούν και μας χρεώνουν καθυστερήσεις, προφανώς γιατί αγνοούν τις προσπάθειες που έγιναν, αν όχι σήμερα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα παραδίδονται στην κυκλοφορία»...

Η ενημέρωση που είχε ο Σωκράτης Βαρδάκης αποδείχτηκε σωστή. Οι ράμπες παραδόθηκαν στην κυκλοφορία λίγο πριν τις 7 χθες το απόγευμα, προς ανακούφιση των κατοίκων της ευρύτερης τουριστικής περιοχής και φυσικά των διερχόμενων οδηγών. Τα συνεργεία και οι αρμόδιοι μάλιστα, μεταξύ των οποίων και ο μηχανικός Γιάννης Παπαδάκης, ήταν επί ποδός όλη μέρα, προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν την παράδοση των ραμπών στην κυκλοφορία.

Το ιστορικό

Η αντίστροφη μέτρηση για το έργο σήμανε πριν από μία 2ετία, μέσω νομοθετικής τροπολογίας που άναψε το “πράσινο φως” για να πάρουν παράταση ζωής (ωσότου κατασκευαστεί βεβαίως τα επόμενα χρόνια ο κανονικός κόμβος στο ύψος της Ανώπολης) οι σημερινές ράμπες στου Κοκκίνη Χάνι, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Το έργο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης στις 11 Δεκεμβρίου 2017, όταν και στα γραφεία της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού στο Ηράκλειο (Γ. Παπανδρέου 58) υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο “Ολοκλήρωση της κατασκευής του ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι (ΒΟΑΚ)” με την ανάδοχο εταιρεία “ΚΑΝΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.”.

Ο διαγωνισμός του έργου (προϋπολογισμού 300.000 €) είχε πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου 2017 και είχαν κατατεθεί προσφορές από 7 εταιρείες. Τελικά, ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η εταιρεία “ΚΑΝΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.”, προσφέροντας έκπτωση 52,128 %.

Στο αντικείμενο των εργασιών περιλαμβάνονταν: Η βελτίωση των υφιστάμενων ραμπών εισόδου-εξόδου από Ανώπολη προς Ηράκλειο για την ομαλή και ασφαλή έξοδο των διερχόμενων οχημάτων προς την (ΝΕΟ) εθνική οδό Χερσονήσου-Ηρακλείου, η τοποθέτηση ιστών φωτισμού για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων τη νύχτα, και εργασίες απορροής όμβριων υδάτων από την κατασκευή του ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι του ΒΟΑΚ.

Οι εργασίες ανακατασκευής στις ράμπες ξεκίνησαν στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Τότε τέθηκε σε ισχύ η αρ. πρωτ. 2501/1/360-α’/17-01-2018 απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και διακόπηκε η κυκλοφορία στη βόρεια ράμπα-κλάδος ημικόμβου Κοκκίνη Χάνι στον ΒΟΑΚ (νομός Ηρακλείου), λόγω της έναρξης εκτέλεσης εργασιών αναβάθμισης του ημικόμβου. Η κυκλοφορία όσων κινούνταν από την ευρύτερη περιοχή του Κοκκίνη προς το Ηράκλειο γινόταν μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Νέο έργο κατασκευής έτερου κλάδου στην εθνική οδό

Τη χθεσινή εξέλιξη περίμεναν καρτερικά εδώ και καιρό οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς μπορεί τυπικά από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων να μην έχουμε βγει εκτός στο έργο που εκτελέστηκε, όμως υπήρξε καθυστέρηση με βάση τις ανακοινώσεις-προαναγγελίες των αρμοδίων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, είχαν δηλώσει ότι το έργο των ραμπών θα παραδινόταν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Αυτό δεν έγινε. Η νέα προαναγγελία ήταν για τα τέλη Ιουλίου. Ούτε και αυτή τηρήθηκε, όμως να που ήγγικεν η ώρα και παραδόθηκαν σε χρήση οι ράμπες.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, κάπου προς τα μέσα προς τέλη Οκτωβρίου, και αφού έχει γίνει η διευθέτηση της κυκλοφορίας, θα ξεκινήσει ένα μεγαλύτερο έργο στην περιοχή, με την κατασκευή του έτερου κλάδου στην εθνική οδό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News