Ηράκλειο

Νέο σύστημα καθαρισμού του νερού για τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς

Ένα ολοκαίνουριο σύστημα παραγωγής υπερκαθαρού νερού για τις ανάγκες των ασθενών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Βενιζελείου, προστέθηκε στις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα στην επεξεργασία νερού για παραγωγή και αραίωση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εφαρμόζει θερμική απολύμανση τόσο στις μονάδες αντίστροφης ώσμωσης όσο και στον βρόχου διανομής, διασφαλίζοντας έτσι αρίστης ποιότητας νερό και τις καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς.

Πως λειτουργεί;

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η μονάδα επεξεργασίας νερού βασίζεται στην on line παραγωγή νερού μέσω διπλής αντίστροφης ώσμωσης και καλύπτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές (European Pharmacopoeia, ANSI/AAMI).

Η παραγωγή υπερκαθαρού νερού (έως 2000 λίτρα την ώρα) καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της ΜΤΝ του Βενιζελείου.

Το σύστημα ρυθμίζεται και ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω σύγχρονου προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή (PLC ), ο οποίος δίνει πολλαπλές δυνατότητες στον χρήστη, όπως απομακρισμένος έλεγχος της λειτουργιάς της μονάδας επεξεργασίας νερού και ενημέρωση βλάβης.

Το σύστημα είναι προμήθειας και κατασκευής της Ελληνικής εταιρίας ΤΕΜΑΚ και  χρηματοδοτήθηκε από το ΠΔΕ 2017 του Υπουργείου Υγείας.

Η υφιστάμενη μονάδα επεξεργασίας νερού παραμένει λειτουργική ως εφεδρεία ενώ μελλοντικά θα καλύψει τις ανάγκες απιονισμένου νερού άλλων τμημάτων του νοσοκομείου (π.χ. Μαγειρείο).

Η μελέτη του συστήματος έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Βενιζελείου, η εγκατάταση πραγματοποιήθηκε από την ΤΕΜΑΚ με την Επίβλεψη και συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου και ολοκληρώθηκε χωρίς να επηρεαστεί ούτε μια ημέρα το πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των ασθενών.

Η προμήθεια έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό σύμφωνα με τον νόμο 4412/2016 από το Τμήμα Προμηθειών του Βενιζελείου.

Η λειτουργία του συστήματος είναι στην ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια