Ηράκλειο

Σμήνη κουνουπιών σε αυλές και σπίτια στο Γιόφυρο

Οι ζέστες ημέρες έχουν μετατρέψει σε καθημερινό εφιάλτη τα κουνούπια.Μάχη στις εστίες 11 συνεργεία ψεκασμού.

Σε τρεισήμισι χιλιάδες καταγεγραμμένες εστίες σε όλη την Κρήτη επιχειρούν εδώ και δύο μήνες τα συνεργεία που συμμετέχουν στους ψεκασμούς για τα κουνούπια, με τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές, ωστόσο, να διατυπώνουν τη δυσφορία τους για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών αυτών.


Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Καμπάνης εξηγεί ότι το όποιο πρόβλημα εντοπίζεται με σμήνη κουνουπιών σχετίζεται με ιδιωτικές εστίες μέσα σε σπίτια και αυλές και όχι τις καταγεγραμμένες. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Καμπάνης, οι ψεκασμοί συνεχίζονται καθημερινά, ενώ καταγγελίες μπορούν να γίνονται στο σύνολο 25 τηλεφωνικών γραμμών που έχουν δοθεί, προκειμένου οι υπηρεσίες να ενημερώνονται και να πραγματοποιούν ανά περιοχές εντατικότερους ψεκασμούς.

(Στιγμιότυπα από τους φετινούς ψεκασμούς)


Συνολικά, πάντως, έντεκα συνεργεία σε όλη την Κρήτη επιχειρούν καθημερινά κάνοντας ψεκασμούς κατά των κουνουπιών. Οι ζέστες ημέρες έχουν μετατρέψει, όπως κάθε χρόνο, σε καθημερινό εφιάλτη την προστασία από τα κουνούπια, ενώ δε λείπουν και φέτος οι περιοχές που το πρόβλημα είναι εντονότερο.
Στο Γιόφυρο για παράδειγμα, όπως λένε οι κάτοικοι, τα κουνούπια επιτίθενται αδιακρίτως, με την πραγματικότητα να εξηγούν ότι είναι όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που κάποιοι άλλοι δε διστάζουν να πουν ότι είναι ακόμη χειρότερη.


Οι εστίες, όπως εξηγεί ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, φτάνουν τις 3.500 σε όλο το νησί και ψεκάζονται ανά διαστήματα, δίχως να δημιουργούν πρόβλημα για τους κατοίκους. Όσον αφορά στη δυσφορία των πολιτών, όπως τόνισε, μάλλον οφείλεται σε ιδιωτικές εστίες μέσα σε σπίτια από λιμνάζοντα νερά. Ακόμη και σε πιατάκια γλαστρών, όσο περιορισμένη ποσότητα στάσιμου νερού και αν έχουν, αρκεί για να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.
«Έντεκα συνεργεία κινούνται σε όλη την Κρήτη και συγκεκριμένα σε 3.500 χαρτογραφημένες εστίες, οι οποίες ψεκάζονται από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν τα συνεργεία, αν δηλαδή υπάρχουν προνύμφες κουνουπιών κ.λπ. Ο Γιόφυρος, για παράδειγμα, που αποτελεί μια τεράστια εστία, ψεκάζεται κάθε επτά ημέρες», τόνισε ο κ. Καμπάνης.

Εστίες σε σπίτια και αυλές

«Το πρόβλημα με τα κουνούπια μπορεί να οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό και στις εστίες που έχουμε μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Πρέπει λοιπόν να γίνει συνείδηση όλων ότι τα κουνούπια διευκολύνονται από εμάς τους ίδιους και αναπαράγονται μέσα στο σπίτι μας αλλά και στους εξωτερικούς χώρους της αυλής μας», σημείωσε ο κ. Καμπάνης.
Τα συνεργεία που καθημερινά επιχειρούν στην Κρήτη δίνουν ανά δευτερόλεπτο το στίγμα τους: πού βρίσκονται, σε ποιες περιοχές κάνουν ψεκασμούς και πόσο συχνά.


Πάντως, σε ό,τι αφορά την κάλυψη αναγκών, την ώρα που οι κάτοικοι σε περιοχές όπως το Γιόφυρο λένε ότι την αντιμετώπιση του προβλήματος τη διαμόρφωσαν οι ίδιοι με δικούς τους ψεκασμούς, καθώς δεν είδαν συνεργεία να ψεκάζουν κοντά στα σπίτια τους, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, εκτός από την πρόληψη των κατοίκων, καταγγελίες για προβλήματα με σμήνη κουνουπιών καταγράφονται από την υπηρεσία, και ψεκασμοί κατά περίπτωση μπορούν να επαναλαμβάνονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια