Ηράκλειο

Περιφέρεια: Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού - Ποια χαρτοφυλάκια καταργήθηκαν

Ο Σταύρος Αρναουτάκης "ανακάτεψε την τράπουλα" με στίγμα της ανανέωσης .

Πολλές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αλλαγές μάλιστα που έφτασαν τους 5 νέους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες σε σύνολο έξι, αλλά και ένα εκτεταμένο έως και... παράδοξο - για πολλούς - “ανακάτεμα της τράπουλας” σε επίπεδο χαρτοφυλακίων επιφύλασσε ο χθεσινός ανασχηματισμός στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης “ανακάτεψε” άρδην “την τράπουλα”, προχωρώντας σε έναν ανασχηματισμό που από τη μια έχει το στίγμα της ανανέωσης και της αξιοποίησης κι άλλων στελεχών και από την άλλη, βεβαίως, περιλαμβάνει ηχηρές αποχωρήσεις, με κορυφαία αυτή της τέως πλέον αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώς Βρέντζου.


Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 5 αντιπεριφερειάρχες - συγκεκριμένα οι Θεανώ Βρέντζου, Γιώργος Αλεξάκης, Νίκος Ξυλούρης, Δημήτρης Μιχελογιάννης και Μανόλης Χνάρης - φεύγουν από το σχήμα. Μπαίνουν 5 νέοι, και συγκεκριμένα οι Έφη Κουτεντάκη, Κυριάκος Κώτσογλου, Γιάννης Λεονταράκης, Κώστας Φασουλάκης και Γιάννης Παρασύρης, οι οποίοι και θα πλαισιώσουν τον αμετακίνητο, όπως αποδεικνύεται, σε κάθε ανασχηματισμό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος-Ενέργειας Νίκο Καλογερή.


Την ίδια ώρα, ο ανασχηματισμός αναδίδει άρωμα συσχετισμών, τήρησης ισορροπιών αλλά και μια ξεκάθαρη στόχευση στρατηγικής εκ μέρους του περιφερειάρχη.


Ποια είναι η στόχευση αυτή; Μα, η απάντηση είναι απλή. Μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά και το διακύβευμα μεγαλώνει πολιτικά για τον Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος δίνει ένα εμφανώς πιο προσωποπαγές χαρακτήρα στο εκτελεστικό σχήμα της Περιφέρειας.
Στο νέο σχήμα που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την Περιφέρεια, απουσιάζουν κομβικά χαρτοφυλάκια. Δεν υπάρχουν πια στο σχήμα τα χαρτοφυλάκια των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, της Ανάπτυξης, του Πρωτογενούς Τομέα και της Κοινωνικής Πολιτικής.
Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο, μιας και μιλάμε για χαρτοφυλάκια που είθισται να υπάρχουν στο εκτελεστικό σχήμα Περιφερειών ή Δήμων. Εδώ η ερμηνεία μοιάζει προφανής. Μπαίνουμε ολοταχώς σε εκλογική χρονιά, σε μια προεκλογική περίοδο, μιας και δεδομένα πλέον τον ερχόμενο Μάιο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές (και ίσως και εθνικές εκλογές).
Ο Μάιος και οι εκλογές δεν είναι μακριά. Ενόψει λοιπόν κάλπης, ο Σταύρος Αρναουτάκης θέλησε προφανώς να κάνει πιο προσωποπαγές το εκτελεστικό σχήμα. Έβγαλε τα χαρτοφυλάκια των Έργων και της Ανάπτυξης, τα οποία μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θέλει να πάρει πιο στενά επ' ώμου, να τα διαχειρίζεται πιο προσωποκεντρικά.

Καταργήθηκαν χαρτοφυλάκια


Αντί λοιπόν των χαρτοφυλακίων Ανάπτυξης, Έργων, Πρωτογενούς Τομέα, Κοινωνικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Ζητημάτων που καταργούνται, παράλληλα με την είσοδο 5 νέων προσώπων έχουμε νέα χαρτοφυλάκια σε επίπεδο θεματικών αντιπεριφερειαρχών, όπως του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, της Διοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας.
Το τελευταίο φαίνεται ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή του περιφερειάρχη, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τραγικές πρόσφατες εξελίξεις και την εθνική τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην ανατολική Αττική.


Αναβαθμίζοντας το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο θεματικής Αντιπεριφέρειας, είναι προφανές ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Δεν περνά βεβαίως στα “ψιλά” και η παρουσία, ως θεματικού πλέον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, του Γιάννη Λεονταράκη. Ενός προσώπου που τις προηγούμενες ημέρες, με τα τραγικά γεγονότα στην ανατολική Αττική, δεν κρύφτηκε. Βγήκε μπροστά. Και ήταν μάλιστα και εξόχως αποκαλυπτικός ως προς την κατάσταση ετοιμότητας ή συντονισμού σε επίπεδο Κρήτης μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Το νέο σχήμα

Πώς διαμορφώνεται όμως το νέο εκτελεστικό σχήμα στο Μέγαρο της πλατείας Ελευθερίας; Με απόφαση του περιφερειάρχη ορίζονται ως αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κρήτης οι κάτωθι περιφερειακοί σύμβουλοι:
1. Στον τομέα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας, ο Νικόλαος Καλογερής του Ιωάννη.
2. Στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας, η Ευχαριστία (Έφη) Κουτεντάκη του Εμμανουήλ.
3. Στον τομέα Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Κώτσογλου του Γεωργίου.
4. Στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, και στη Διαχείριση Τεχνικών Μέσων, ο Ιωάννης Λεονταράκης του Μιχαήλ.
5. Στον τομέα Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, ο Κωνσταντίνος Φασουλάκης του Ιωάννη.
6. Στον τομέα της Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, ο Ιωάννης Παρασύρης του Γεωργίου.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Στη σχετική ανακοίνωση που βγήκε αργά χθες το απόγευμα από την Περιφέρεια Κρήτης, γίνεται λόγος για ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής.
«Στον ορισμό των νέων αντιπεριφερειαρχών προχώρησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία και το έργο που επιτέλεσαν οι μέχρι σήμερα αντιπεριφερειάρχες, επιβεβαιώνοντας το ότι ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στα καθήκοντά τους, τονίζοντας πως “μέσα από την αναδιάταξη των δυνάμεών μας προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, αξιοποιώντας νέα και ικανά στελέχη. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπηρετούν άνθρωποι που έχουν πολλά να προσφέρουν στην Κρήτη. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συνεργάτες μας, καθώς σε καθημερινή βάση καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια υπηρετώντας με συνέπεια την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί, συνδυάζοντας την εμπειρία με την ανανέωση, θα προχωρήσουμε επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα”», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια