«Φεύγουν» οι μονάδες της ΔΕΗ, «έρχεται» το μεγάλο καλώδιο

Ηράκλειο
«Φεύγουν» οι μονάδες της ΔΕΗ, «έρχεται» το μεγάλο καλώδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα τέλη του 2019 θα αρχίσει να μπαίνει “λουκέτο” στις μονάδες της ΔΕΗ. Στον ΑΔΜΗΕ το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης.

Ο κύβος ερρίφθη! Απευθείας στον ΑΔΜΗΕ θα ανατεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το κομβικό έργο κατασκευής της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η εξέλιξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί αλλά θα ανακοινωθεί επισήμως εντός ημερών δεν προξενεί έκπληξη, αφού αυτό ήταν και το πλέον πιθανό εκ των τριών σεναρίων που εξετάζει το τελευταίο διάστημα η ΡΑΕ, μετά το οριστικό “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector για την ένταξη του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης στο διακρατικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Η απευθείας ανάθεση του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ προκρίθηκε από τη ΡΑΕ ως η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση λόγω της μεγάλης πίεσης του χρόνου, δεδομένου ότι από τα τέλη του 2019 θα αρχίσει να μπαίνει “λουκέτο” στις σημερινές συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη, με αποτέλεσμα το νησί να απειλείται με έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα με την απευθείας ανάθεση στον ΑΔΜΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποφασίσει ως φόρμουλα εκτέλεσης του έργου τη ΣΔΙΤ. Κίνηση διόλου τυχαία, αφού ανοίγει τον δρόμο για την εμπλοκή ιδιωτών στο κομβικό ενεργειακό αυτό έργο για την Κρήτη και συνολικά τη χώρα. Έτσι η ΡΑΕ επιχειρεί να αποφύγει τυχόν περιπέτειες στην υλοποίηση του λόγω του ασύμβατου, είναι η αλήθεια, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λογική της απευθείας ανάθεσης του έργου άνευ διαγωνισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News