Ηράκλειο

Μετά την τεράστια καταστροφή στα αμπέλια, η καταγραφή ζημιών

Σήμερα Δευτέρα 30 Ιουλίου ξεκινούν οι εκτιμήσεις των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει στην παραγωγή των σταφυλιών όλων των ποικιλιών και χρήσεων οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών. Τη διαβεβαίωση αυτή έλαβε προσωπικά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.


Στον υπουργό είχε απευθυνθεί με επιστολή του και ο βουλευτής Ηρακλείου του ίδιου κόμματος Νίκος Ηγουμενίδης, ενώ για τις καταστροφές των σταφυλιών η Περιφέρεια Κρήτης, την περασμένη Παρασκευή, διοργάνωσε έκτακτη σύσκεψη και προχώρησε σε ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κεντρικού ΕΛΓΑ.


Αναλυτικότερα, τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν σήμερα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ έλαβε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ και τον προϊστάμενο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Δασκαλάκη.


«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες μέρες θα καταγραφούν άμεσα και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με την προβλεπόμενη διαδικασία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Είχε προηγηθεί από τον Σωκράτη Βαρδάκη η εξής ερώτηση προς τον Βαγγέλη Αποστόλου:
«Η περίοδος που διανύουμε είναι για τους αμπελοκαλλιεργητές πολύ σημαντική, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας σταφυλιών. Ωστόσο η ξαφνική και έντονη βροχόπτωση έπληξε τους αμπελοκαλλιεργητές σε περιοχές μάλιστα υψηλής παραγωγικότητας στο νομό Ηρακλείου, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερείς καταστροφές.


Ιδιαίτερα στα χωριά Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι, Αρχάνες, Άγιο Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες και Μαλάδες, τα οποία οικονομικά στηρίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην αμπελοκαλλιέργεια, οι καταστροφές είναι τεράστιες».


Επειδή «οι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση», ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον υπουργό να πληροφορηθεί «για το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες ώστε να είναι άμεση η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν το δυνατόν συντομότερα οι αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».


Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι ζημιές είναι τεράστιες, όχι μόνο στα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης, αλλά και σε όλα τα σταφύλια, δηλαδή και στα οινάμπελα ή τα σταφιδάμπελα. Κι αυτό διότι είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τον τριήμερο καύσωνα που είχε προηγηθεί. Είχαν ήδη υποστεί σημαντική υποβάθμιση από τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως τα σταφύλια στα αμπέλια που δεν ποτίζονται. Και ήρθαν αμέσως μετά οι καταρρακτώδεις βροχές να τα αποτελειώσουν, όπως επισημαίνουν οι αμπελουργοί.
Μάλιστα, όχι μόνο σταφίδα, αλλά ούτε και τσικουδιά δεν μπορούν να γίνουν, καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα σάκχαρά τους.

Η Περιφέρεια Κρήτης

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι ανάλογη εξέλιξη είχε ανακοινώσει και η Περιφέρεια Κρήτης, αναφέροντας ότι «άμεσα ξεκινάει από τον ΕΛΓΑ η καταγραφή των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές μας από τις έντονες βροχοπτώσεις στο νησί». Η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα εντός της περασμένης Παρασκευής ενημέρωσε σχετικά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με τη διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και με τη συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.


Σε δηλώσεις που έγιναν με τη λήξη της συνάντησης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Οι χθεσινές (σ.σ. της περασμένης Πέμπτης) βροχές ήταν πολύ επιβαρυντικές για τους αμπελοκαλλιεργητές μας. Πολλές περιοχές υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Άμεσα ενεργοποιηθήκαμε όλοι, και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δασκαλάκη, διευθυντή του ΕΛΓΑ, για τη συνεργασία που έχουμε. Επίσης με τη διοίκηση των αμπελουργών-ελαιοκαλλιεργητών μπορούμε και ενεργοποιούμε άμεσα όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε να γίνει το γρηγορότερο η καταγραφή των ζημιών. Μακάρι να μη βρέξει και σήμερα, γιατί δυστυχώς θα είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. Αντιλαμβάνεστε ότι καταστρέφεται ο κόπος όλης της χρονιάς ενός αγρότη που όλο το χρόνο καλλιεργεί για να πάρει τον κόπο του τώρα, που ήταν έτοιμα τα αμπέλια και είχαμε μια καλή χρονιά. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΑ, με το υπουργείο και τους βουλευτές μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να πάρει ο αγρότης. Επίσης το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η καλλιέργεια στα αμπέλια και πρέπει αυτό να γίνει πάση θυσία».

(Η φωτογραφία είναι από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε αμπέλια στη Φοινικιά)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια