Ηράκλειο

Xείμαρροι «έπνιξαν» τα αμπέλια – Δείτε το video

Λίγο πριν τον τρύγο τα αμπέλια παραδόθηκαν στο έλεος της βροχής.

Αντί να μπουν στα αμπέλια για να τα τρυγήσουν, οι αμπελουργοί υπήρξαν θεατές της απόλυτης καταστροφής της περιουσίας τους. Ποτάμια νερού πέρασαν μέσα από τις καλλιέργειές τους με αποτέλεσμα τα αμπέλια σύμφωνα με τους ίδιους να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την περιοχή Μιχελιδάκη στη Φοινικιά. Τα νερά πλημμύρισαν τους δρόμους και τα αμπέλια βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα».

(Μπορείτε να δείτε τα βίντεο πατώντας πάνω στο χρόνο δημοσίευσης)

Όπως σημειώνει ο γνωστός Ηρακλειώτης και αμπελουργός κ.Στειακάκης μιλώντας στο neakriti.gr «σε αυτή την περιοχή και τις Αρχάνες υπήρχαν κάποια από τα καλύτερα αμπέλια Κρήτης . Η καταστροφή εδώ σε επιτραπέζια σταφύλια και μη, είναι 100%  δηλαδή ολοκληρωτική. Οι αμπελουργοί δεν θα μπουν καν στα αμπέλια για να τρυγήσουν».

Μια «ανάσα» πριν ξεκινήσει ο τρύγος οι αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού είδαν όλη τη σοδειά τους να χάνεται μέσα σε μια στιγμή και οι κόποι πολλών μηνών να πάνε χαμένοι. Όπως εξηγεί ο κ.Στειακάκης «Τέτοια εποχή , στα τέλη Ιουλίου τα αμπέλια τρυγούνται. Όταν βρέχει τόσο, το νερό προκαλεί σκάσιμο στα σταφύλια. Αυτά το σταφύλι δεν είναι ούτε βρώσιμο, ούτε οινοποιήσιμο και δεν μπορεί να γίνει ούτε σταφίδα γιατί σαπίζει. Όλη η παραγωγή χάθηκε».

 Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης όπου όπως τονίστηκε η καταστροφή σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει στο 80%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια