Χαριστική βολή οι βροχές για τα σταφύλια της Κρήτης

Ηράκλειο
Χαριστική βολή οι βροχές για τα σταφύλια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερη μέρα βροχών χθες σε αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, μετά τον τριήμερο καύσωνα του σαββατοκύριακου και της Δευτέρας, κάτι που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους απογοητευμένους πλέον αμπελουργούς, που φέτος, ό,τι και να κάνουν, βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στις θεομηνίες, με την ανομβρία και τους καύσωνες, από τη μια, και τις βροχές, από την άλλη, να καταστρέφουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς.

Στην Αγία Βαρβάρα και στην ευρύτερη περιοχή έβρεξε χθες το απόγευμα, ενώ βροχή έπεσε και σε περιοχές της Κάτω Μεσαράς αλλά ακόμα και στην Ιεράπετρα!

Πέρα από τα προβλήματα στην Ελιά, όπου η βροχή ευνοεί την αναζωογόνηση και την εξάπλωση του δάκου, ο οποίος μετά το ζόρισμα των υψηλών θερμοκρασιών τώρα... δροσίστηκε για τα καλά, είχαμε τα σοβαρότερα προβλήματα στην παραγωγή των σταφυλιών. Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών κάνουν λόγο για «χαριστική βολή». Και το φαινόμενο με τις απότομες βροχοπτώσεις προβλέπεται ότι θα συνεχίζεται μέχρι και μεθαύριο Σάββατο. Το καλό είναι ότι οι επόπτες του τοπικού ΕΛΓΑ βρίσκονται κάθε μέρα στα αμπέλια και βλέπουν τις εξελίξεις.

Οι αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση. Ήταν περίοδος που έκοβαν σταφύλια για τις εξαγωγές. Και τώρα πολύ φοβούνται για το ενδεχόμενο να είναι τόσο μεγάλη η αλλοίωση, που να μην μπορούν να τα διαθέσουν ούτε για σταφίδα!

Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών λένε συγκεκριμένα ότι ήδη από τις υψηλές θερμοκρασίες του τριημέρου σοβαρές ήταν οι ζημιές στα σταφιδάμπελα, τα οινάμπελα και στο μέρος εκείνο των επιτραπέζιων σταφυλιών που δεν ποτίζονται. Τώρα με τις βροχές έρχεται η χαριστική βολή και για τα υπόλοιπα επιτραπέζια σταφύλια που είχαν ήδη προβλήματα, αλλά τουλάχιστον είχαν κριθεί από τους εμπόρους ως εξαγώγιμα. Τώρα, μετά τις βροχές που έπεσαν και όπου αλλού πέσουν ως το Σάββατο, υπάρχει έκδηλη η βεβαιότητα πως τα επιτραπέζια σταφύλια θα μείνουν άκοπα πάνω στις κουρμούλες.

«Από τις θερμές αέριες μάζες της Δευτέρας έπαθαν τεράστια ζημιά τα οινάμπελα και τα σταφιδάμπελα. Πιστεύω ότι, από τα επιτραπέζια, ένα μικρό μέρος έπαθε ζημιά από τον καύσωνα. Αλλά όσα επιτραπέζια δεν έπαθαν ζημιά από τον καύσωνα δέχτηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) τη χαριστική βολή από την μπόρα που ξέσπασε απογευματινές ώρες και κράτησε πάνω από δέκα λεπτά», μας είπε κατά την πρώτη μέρα των βροχών ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι, επειδή στη φάση αυτή τα επιτραπέζια σταφύλια είχαν αναπτύξει όλα τα ζάχαρά τους, με αυτές τις συνθήκες υπέστησαν ζημιά που θα φανεί τις επόμενες μέρες, όταν γύρω από το λίκι θα σχηματιστεί το στεφανάκι και θα αρχίσουν τα σταφύλια στο σημείο αυτό να σκάνε.

ΑΠΟΓΝΩΣΗ: «Πέντε λεπτά βροχής θα δώσει τη χαριστική βολή»

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου και την κραυγή αγωνίας του αμπελουργού Γιώργου Στειακάκη, που έχει το αμπέλι του στη Φοινικιά. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, από τις θερμές αέριες μάζες της Δευτέρας, «αμπέλια που δεν είναι σε σχήμα V είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στα δικά μου αμπέλια, για παράδειγμα, ήδη είναι σκάρτα τα σταφύλια σε ένα ποσοστό που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει στο 90%. Τώρα με τις βροχές; Πέντε λεπτά βροχής θα δώσει τη χαριστική βολή!..».

Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι «στις 11 το πρωί της Δευτέρας οι εργάτες έφυγαν από το αμπέλι διότι δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Επομένως, το επιτραπέζιο σταφύλι, το V, έχει πάθει ζημιά, διότι είναι χοντρόρωγο, και ήταν και ταλαιπωρημένο από την προηγούμενη βροχή. Ήρθε και η θερμοκρασία και άρχισαν τα σταφύλια να σκάνε. Αλλά, απ’ αυτά που δεν είναι V, μάλλον που δε θα κοπούν καθόλου σταφύλια για εξαγωγή. Ακόμα και πριν τις θερμοκρασίες αυτές πήγαν οι εργάτες σε αμπέλια να τρυγήσουν και έκοψαν μόλις ένα 30%. Το υπόλοιπο ποσοστό το άφησαν πάνω στις κουρμούλες. Αυτά σας τα μεταφέρω από υπεύθυνους παραγωγούς. Η χρονιά φέτος είναι χειρότερη από την περυσινή»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News