Ηράκλειο

«Σκληρό ροκ» από τον Γ. Κουράκη για τα έργα - Παραδέχτηκαν ότι άλλαξαν τα υλικά

Ο Κουράκης ανάγκασε τον Αναστασάκη να παραδεχτεί ότι κάνει αλλαγές χωρίς εγκρίσεις.

Άγριο “σφυροκόπημα” επιφύλασσε στη δημοτική Αρχή Ηρακλείου η αντιπολίτευση, με φόντο τα έργα που εκτελούνται στην Ίδης και τη λεωφόρο Δικαιοσύνης, με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τις τροποποιήσεις προδιαγραφών και υλικών που χρησιμοποιούνται σε σχέση με εκείνα που είχαν εγκριθεί και δημοπρατηθεί!

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης επιφύλασσε “σκληρό ροκ”... για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος, αν και ξεκίνησε με εκφράσεις του τύπου «αλλάξαμε τον αδόξαστο», κατέληξε να δίνει «συγχαρητήρια» στον Κουράκη για τη μελέτη της Δικαιοσύνης! Τη μελέτη που παραδόθηκε το 2013 και με επικαιροποίηση τιμών δημοπράτησε η δημοτική Αρχή Λαμπρινού!


Και σε αυτό ακριβώς το σημείο ήρθε και η αποκάλυψη από τον κ. Κουράκη! Όπως είπε μέσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με αυθαίρετο ως τώρα τρόπο, αφού δεν έχει λάβει καμία έγκριση από το Σώμα, εργολάβος και αντιδήμαρχος έχουν προχωρήσει σε αλλαγή της χάραξης της λεωφόρου Δικαιοσύνης, μεταφέροντας κατά 75 εκατοστά την οδό σε βάρος του πεζοδρομίου των καταστημάτων! Ο κ. Αναστασάκης επιχείρησε να “ανακρούσει πρύμναν” λέγοντας ότι το κάνει για να σώσει τα δέντρα και πως όποιος του ζητήσει να τα κόψει θα παραιτηθεί και πως η μελέτη Κουράκη τα έκοβε ενώ η δική του όχι, για να εισπράξει το περίφημο «είσαι ψεύτης» από τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος τον ρώτησε αν οι αλλαγές που κάνει έχουν εγκρίσεις ή όχι! Ο διάλογος έγινε σε υψηλό τόνο, και ο κ. Αναστασάκης απάντησε πως δεν έχει εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο ως τώρα, αλλά όταν θα έρθει η ώρα θα φέρει το θέμα για έγκριση!

Θέμα ανταγωνισμού και διαφάνειας

Σκληρή κριτική επιφύλασσε και ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”, Ηλίας Λυγερός, στη δημοτική Αρχή με φόντο το έργο της Δικαιοσύνης και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Ο κ. Λυγερός ρώτησε στοχευμένα αν υπάρχουν τιμές που θα μειωθούν και αν η σύμβαση θα είναι μειωμένη, αν ο μελετητής έχει δώσει εγκρίσεις πριν από τις τροποποιήσεις (και αν ναι, να τις καταθέσουν αρμοδίως) και αν υπάρχουν στοιχεία από την έρευνα αγοράς που έκαναν και δε βρήκαν να αγοράσουν πορφυρίτη και κατέληξαν στον κόκκινο γρανίτη! Μάλιστα, ο κ. Λυγερός έβαλε και θέμα ισότιμης συμμετοχής των εργολάβων στον διαγωνισμό, αθέμιτου ανταγωνισμού και αδιαφάνειας εμμέσως, λέγοντας πως η δημοτική Αρχή δικαιολογεί για κάθε πρόβλημα τις επιλογές του αναδόχου.
Τόσο ο κ. Λυγερός όσο και ο κ. Κουράκης έβαλαν θέμα για τα προβλήματα των εμπόρων, τα οποία και η δημοτική Αρχή επιδεικτικά αγνοεί.


Τα παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος

Στις απαντήσεις που έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο πάχος των πλακών, καθώς οι προβλεπόμενες διαστάσεις ήταν 10x10x10 και εντέλει τοποθετήθηκαν 10x10x5 ή 7, αλλά θα κόψουν λεφτά του εργολάβου, επίσης ότι μειώθηκε η διατομή του κρασπέδου από 40 εκατοστά στα 27 γιατί ζύγισε πάνω από 250 κιλά και δεν μπορούσαν να το εδράσουν σε άμμο και έτσι έβαλα για ασφάλεια οπλισμένη πλάκα, και ακόμη ότι έβαλαν πιο χοντρή γκρι πλάκα για να μη σπάει όπως στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, είπε ότι υπήρχε η δυνατότητα επιλογής πορφυρίτη ή κόκκινου γρανίτη στα τεύχη δημοπράτησης και πως το σκάνδαλο που ανακαλύφθηκε είναι της τάξης του 1% επί του 1,6 εκατ. ευρώ που θα πληρωθεί ο εργολάβος, δηλαδή, με βάση τον προϋπολογισμό, για 66 ευρώ το τετραγωνικό ανέρχεται σε 16.000 ευρώ επιπλέον χρήμα. Τέλος παραδέχτηκε ότι θα αλλάξει χάραξη ο άξονας της Δικαιοσύνης για να μείνουν τα δέντρα, ενώ θα καταργηθούν θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και δικαστικούς, αλλά θα τα βολέψουν στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη!

Ο Κουράκης “ξεμπρόστιασε” τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων

Αναστασάκης: «Όποιος θέλει να αναλάβει ευθύνη παραδίδω τη θέση μου... Δεν το θεωρώ πολύ φυσιολογικό να κοπούν 50 δέντρα, να φαίνονται τα κτήρια που δεν είναι και καλά, όπως έλεγε ο μελετητής πριν από 5 χρόνια. Έχω ξεκάθαρη άποψη... Όσο είμαι αντιδήμαρχος, τα δέντρα στη Δικαιοσύνης δεν κόβονται...».
Κουράκης: «Θα σου αποδείξω ότι είσαι ψεύτης... άλλα ρώτησα και άλλα λέει. Σας ρώτησα: Μετατοπίσατε τον άξονα; Ενημερώσατε;».

Αναστασάκης: «Θα μετατοπιστεί. Αν το εγκρίνει το Σώμα, ναι. Έχουμε άδεια Αρχαιολογίας...».
Κουράκης: «Όταν δημοπρατήσατε εσείς, δεν επικαιροποιήσατε μελέτη; Γιατί δεν την αλλάξατε και γυρίζετε πίσω στο 2013; Γιατί λέτε ψέματα και δε λέτε για αυτό που ψηφίσατε; Αν εμείς δημοπρατούσαμε αυτό, θα απολογούμασταν. Εσείς το δημοπρατήσατε και το αλλάζετε κατά την εκτέλεση;».
Αναστασάκης: «Συγχαρητήρια που συμπεριλήφθηκε η Δικαιοσύνης (...). Πέντε χρόνια πήρε να μελετηθεί και να ωριμάσει η Δικαιοσύνης και έγιναν προσπάθειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση έγινε τώρα, επικαιροποιούμε τιμές και δημοπρατούμε και μας πήρε δύο χρόνια... Οι αλλαγές θα γίνουν πριν την εφαρμογή... Για να μείνει ο άξονας του δρόμου φεύγουν τα δέντρα...».
Κουράκης: «Με αυτό δημοπρατήσατε...».
Αναστάσακης: «Ελήφθη απόφαση να μην κοπούν...».
Κουράκης: «Από πού ελήφθη απόφαση;».
Αναστασάκης: «Από την Υπηρεσία και τις Αρχαιολογίες και θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού το ενσωμάτωσε ο μελετητής. Δεν ακολουθούμε παράτυπες διαδικασίες... Καμία διαφοροποίηση ως προς τα έργα και τα υλικά. Οι κυβόλιθοι της Ίδης με τα κράσπεδα και η άλλη αλλαγή για κράσπεδα χαμηλότερα για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Νωρίτερα οι αλλαγές ήταν... μικρότερες!


Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι σε πλήρη διάταξη η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου για το έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης και τα δημόσια ερωτήματα που έθεσε η “Νέα Κρήτη”. Εκτός από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, το “παρών” έδωσαν και οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη, Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός και Διοικητικών Υπηρεσιών Κώστας Βαρδαβάς.


«Πρέπει να πω ότι ακόμη και η κριτική που ασκείται, και η πιο αυστηρή ακόμη, είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βασίλης Λαμπρινός. «Εάν το έργο αποβεί λειτουργικό και ασφαλές όπως θέλουμε να είναι, αυτό θα προκύψει μόνο όταν τελειώσει και λειτουργήσει σύμφωνα με τον προορισμό του. Τότε μόνο θα διαπιστώσουμε αν αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι άρτια, έντεχνα και σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ηρακλείου!


Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις αλλαγές που έχουν γίνει ως «μικροπροσαρμογές» και συνέχισε: «Το αν έχρηζε εγκρίσεων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το αν θα βάλουμε λεπτότερο κυβόλιθο στην Ίδης; Προφανώς και όχι»...
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, «από την Τετάρτη και σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η διάστρωση των υλικών στην Ίδης». Επίσης αναφέρθηκε ότι «η Χατζημιχάλη Γιάνναρη θα λειτουργεί ως πρόσβαση στο κέντρο κι από ’κει και πέρα η 1821. Όταν θα γίνει υπογείωση στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, το έργο δηλαδή από τη ΔΕΗ, θα αποκατασταθεί η βατότητά της. Θα αρχίσει να σκάβεται η μικρή Έβανς ώστε τα οχήματα να ακολουθούν τη διαδρομή Ζωγράφου- Χατζημιχάλη Γιάνναρη- κέντρο -1821. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η βατότητα της Ίδης, οπότε θα κατεβαίνουν από τη Χατζημηχάλη Γιάνναρη, θα οδεύουν προς την Έβανς και την Καλοκαιρινού και θα φεύγουν τα οχήματα»...

Σχόλια