«Μαύρος» ο τρύγος φέτος για τους αγρότες της Κρήτης

Ηράκλειο
«Μαύρος» ο τρύγος φέτος για τους αγρότες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προφήτης Ηλίας – Κυπαρρίσι – Ρουκάνι – Βενεράτο – Δαφνές: «Μαύρος» ο τρύγος φέτος στους άλλοτε πλούσιους αμπελώνες της Κρήτης που μαράζωσαν κυριολεκτικά αφού το πολύτιμο νερό φέτος έπεσε με το σταγονόμετρο.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της: Το νερό δίνει ζωή και πλούσια παραγωγή στα αμπέλια που ποτίζονται ωστόσο η άρδευση δεν είναι εφικτή σε όλο το φάσμα των αμπελώνων με το σταφύλι να μένει αφυδατωμένο η πρόωρα γερασμένο.

Μεγάλο το πλήγμα στα ξηρικά όπου η έλλειψη της απαιτούμενης υγρασίας του εδάφους σε συνδυασμό με τη μη άδρευσή τους έχει καταστροφικά αποτελέσματα με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το πάλαι ποτέ χρυσοφόρο προϊόν μετά βίας να είναι κατάλληλο για τσικουδιά.

Σύμφωνα με τους αμπελουργούς οι εξαγωγές φέτος αναμένεται να μειωθούν δραματικά αφού η ποιότητα μεγάλου μέρους της παραγωγής του σταφυλιού δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή αγορά με κίνδυνο να επηρεαστούν και οι εξαγωγές των επόμενων χρόνων, αφού οι ανταγωνίστριες χώρες θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει το ελληνικό προϊόν.

Με την οικονομική ζημιά να είναι τεράστια οι παραγωγοί δίνουν αγώνα να σώσουν τα αμπέλια τους επιστρατεύοντας ακόμα και υδροφόρες για να τα ποτίσουν.

Με τις εκτιμήσεις για συνέχιση της ανομβρίας και τα επόμενα χρόνια η ανάγκη αρδευτικών έργων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News