Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση με τη διακίνηση όπλων - Στον Ανακριτή οι τέσσερις

Ηράκλειο
Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση με τη διακίνηση όπλων - Στον Ανακριτή οι τέσσερις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή δεδομένων είχαμε χθες στην πολύκροτη υπόθεση της φερόμενης σπείρας που - σύμφωνα με τις Αρχές,- εισήγαγε παράνομα όπλα από το εξωτερικό κι εν συνεχεία τα πωλούσε σε ενδιαφερόμενους αγοραστές στην Κρήτη, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, μάλιστα, το μεσημέρι θα οδηγηθούν οι τέσσερις στον ανακριτή.

Ενώ τα έξι άτομα που συνελήφθησαν προχθές στο Ηράκλειο οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, έχοντας σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία - και - κακουργηματικού χαρακτήρα, εν συνεχεία ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των τεσσάρων εξ αυτών ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Εξάλλου, όπως επισήμανε μιλώντας στο neakriti.gr και στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο συνήγορος υπεράσπισης των έξι συλληφθέντων, Γιώργος Κοκοσάλης, ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο εκ των έξι ατόμων που συνελήφθησαν στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα προχθές σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου. Πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα του 55χρονου, ο οποίος - σύμφωνα με την Αστυνομία - είχε βασικό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κοκοσάλη, τα εν λόγω δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, χωρίς να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, οι τέσσερις από τους συλληφθέντες σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα θα περάσουν σήμερα το κατώφλι του ανακριτή Ηρακλείου, προκειμένου να απολογηθούν για τα όσα τους αποδίδονται. Πρόκειται για τον 55χρονο επιχειρηματία, τον 45χρονο που αποτελεί στέλεχος εταιρείας, καθώς και δύο ακόμη άνδρες.

Σε βάρος των “4” ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος: Συγκεκριμένα, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σύσταση συμμορίας, για παράνομη εισαγωγή όπλων από το εξωτερικό στην ελληνική επικράτεια, για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, καθώς και για παράνομη εμπορία όπλων και πυρομαχικών κατ’ εξακολούθηση.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι παρέμεναν κρατούμενοι και τη χθεσινή ημέρα, αναμένεται να οδηγηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου σήμερα, στη 1 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται σ’ αυτό το σημείο ότι - όπως αναφερόταν και στην προχθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. - σε βάρος των συλληφθέντων της προχθεσινής επιχείρησης ασκήθηκαν διώξεις - και - σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την άσκηση από τον εισαγγελέα ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος, τα δεδομένα αλλάζουν.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κοκοσάλης, οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή Ηρακλείου, παρά το ότι δεν κατηγορούνται για κακουργήματα. Κάτι τέτοιο δε συνηθίζεται να συμβαίνει για άτομα που κατηγορούνται για πλημμελήματα, ωστόσο οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν κύρια ανάκριση ακόμη και αν οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με πλημμεληματικές κατηγορίες. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, εφόσον οι “4” κατηγορούνται για πλημμελήματα, δεν μπορούν να προφυλακιστούν. Με λίγα λόγια, οι τέσσερις συγκεκριμένοι συλληφθέντες αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.

Με δηλώσεις που παραχώρησε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργος Κοκοσάλης παρουσιάστηκε απόλυτα ικανοποιημένος μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το μείζον τμήμα των κατηγορουμένων - αν όχι όλοι τους - θα αθωωθεί».

«Πολύ κακό για το τίποτα!», δήλωσε αρχικά ο δικηγόρος. «Και λέω “πολύ κακό για το τίποτα!” επειδή η πλειοψηφούσα μερίδα δημοσιογραφικών μέσων ομιλούσε αυτές τις δύο μέρες για “χορό” εκατομμυρίων, για πακτωλό χρημάτων και έκνομων ενεργειών δήθεν κακουργηματικού χαρακτήρα», μας εξήγησε ο Γιώργος Κοκοσάλης.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος, πράγμα που επαληθεύει τους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις της υπεράσπισης από την πρώτη στιγμή της αστυνομικής προανάκρισης», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Κοκοσάλης.

«Θα δείτε στην πορεία ότι, αν όχι όλοι, το μείζον τμήμα των κατηγορουμένων θα αθωωθεί. Ακόμη και ο φερόμενος ως βασικός κατηγορούμενος έχει σοβαρά νομικά επιχειρήματα στη “φαρέτρα” του, που θα τον οδηγήσουν στην αθώωση», δήλωσε, κλείνοντας, ο δικηγόρος.

Η υπόθεση με τη φερόμενη εγκληματική ομάδα, που φέρεται να εισήγαγε όπλα από το εξωτερικό κι εν συνεχεία να τα πωλούσε στην Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας προχθές. Μετά από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Ηρακλείου, η Αστυνομία προέβη την περασμένη Τετάρτη σε τιτάνια επιχείρηση στο Ηράκλειο, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, προχωρώντας σε συνολικά επτά συλλήψεις και κατάσχοντας εκατοντάδες όπλα και είδη οπλισμού.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν στο Ηράκλειο έξι ημεδαποί ηλικίας 55, 30, 44, 45, 29 και 32 ετών, ενώ ένα ακόμη άτομο έπεσε στο “δόκανο” των Αρχών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ημαθίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν δεκάδες όπλα και είδη οπλισμού. Ειδικότερα, βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - 16 πυροβόλα όπλα και 2.773 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, καθώς και 49 γεμιστήρες και 8 κλείστρα πιστολιών. Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη δύο πτυσσόμενες ράβδοι, 6 μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (TAZER), 2 εκτοξευτήρες φωτοβολίδων, 19 σπρέι πιπεριού κι ένα μαχαίρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News