Ηράκλειο

Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών - Σημαντικές εκδηλώσεις στο νησί μας

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ήρθε στην Κρήτη και το 2018! Στον δρόμο προς την ετήσια γενική του συνέλευση θα λάβουν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις/βιωματικές εμπειρίες του κρητικού φυσικού, διατροφικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος:

- Σήμερα Πέμπτη 19 Ιουλίου, ώρα 21:30: Μουσική στην Ευρώπη και στην Κρήτη. Συναυλία “4 παραδόσεις του μαντολίνου στην Ελλάδα”, Ηράκλειο, κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”, συνδιοργάνωση Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου, ελεύθερη είσοδος!

- 28 Ιουλίου, ώρα 21:30: Θέατρο και Λογοτεχνία. Θεατρική παράσταση “Ο έρωντας στην Κρήτη”, θέατρο Κρήτης, Ηράκλειο, πύλη Βηθλεέμ, συνδιοργάνωση Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου, ελεύθερη είσοδος!

- 3 Αυγούστου, ώρα 08:00: Αναχώρηση από τα Χανιά και το Ηράκλειο για το σπήλαιο Μελιδονίου, κατοικημένο από τον προϊστορικό άνθρωπο, αφιερωμένο στο μεγαλονησιώτη φύλακα της Κρήτης, τον Τάλω, αλλά και τον Ταλαίο Ερμή. Κυρίως, όμως, γνωστό από τη θυσία 370 άμαχων και 30 στρατιωτών, που ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός με αρχηγό τον Χουσεΐν Μπέη έπνιξε στο σπήλαιο ανάβοντας εύφλεκτα υλικά. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει ξενάγηση στον χώρο και θα προσφερθεί καφές.

Ακολουθεί επίσκεψη στο “Reptisland”, ένα από τα καλύτερα “πάρκα” ερπετών (και όχι μόνο!) στην Ελλάδα. Ξενάγηση στον χώρο και αναχώρηση για το σπήλαιο των Ζωνιανών, του Σφεντόνη την τρύπα όπως ονομάζεται, από τον Χαΐνη Σφεντόνη που το χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο.

Η επιστροφή επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σ’ ένα μιτάτο στην Κράνα, όπου ο παπάς Κόκκινος θα δείξει στους εκδρομείς την τέχνη του τυροκόμου και το περβόλι με τα λαχανικά. Εδώ οι επισκέπτες απόδημοι Κρήτες μπορούν να κόψουν οι ίδιοι τη σαλάτα που επιθυμούν και να συμμετέχουν στην παραδοσιακή τέχνη της τοπικής κουζίνας. Προαιρετικά γεύμα στο μιτάτο.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, επιστροφή στα Χανιά και το Ηράκλειο.

- 4 Αυγούστου: Γενική συνέλευση και πολιτιστική βραδιά. Πολιτισμός και Γλώσσα. Ελεύθερη είσοδος!

Οι εκδόσεις “Ίτανος”, με οργάνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και τη συγγραφέα Μαρία Καριωτάκη, προσκαλούν τους μικρούς και μεγάλους απόδημους Κρήτες στο μιούζικαλ “Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική... σαν παραμύθι”, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, στις 4 Αυγούστου, στις 9:30, στο κηποθέατρο “Μ. Χατζιδάκις”.

Μετά την πολύ επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση της “Μουσικής ορθογραφίας” τον Σεπτέμβριο του 2014, βασισμένη στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η κυρία Σιντορέ επιστρέφει με 10 υπέροχες ιστορίες και 8 τραγούδια από αγαπημένους ερμηνευτές (Πάνος Μουζουράκης, Γιάννης Σαββιδάκης κ.ά.), όπου τα μέρη του λόγου, τα σημεία στίξης, οι χρόνοι των ρημάτων και άλλα στοιχεία Γραμματικής ζωντανεύουν, αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και γίνονται ζωάκια ή παιδιά της διπλανής πόρτας. Μέσα από την εναλλακτική παρουσίαση της ελληνικής γλώσσας, οι παρευρισκόμενοι θα χαλαρώσουν, θα διασκεδάσουν, ενώ παράλληλα θα πλησιάσουν τον πολιτισμό μας, όπως αυτός μεταφέρεται μέσα από τη γλώσσα.

Ο οργανωτής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, ενημερώνει φορείς και κοινό για τη δωρεάν-ελεύθερη είσοδο και για τη δυνατότητα συλλογής τροφίμων μακράς διάρκειας για κοινωνικούς σκοπούς.

Την Κυριακή 5 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις 10 το πρωί, για δύο ομάδες, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Στη συνέχεια, η Ιtanosconcept, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις εκδόσεις “Ίτανος” θα κάνουν μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου “Ταξίδι στην Κρήτη”.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα γίνει από τη συγγραφέα Μαρία Ρουσοχατζάκη, ενώ θα πλαισιώνεται με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από το παιδικό τμήμα κρητικών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη, με υπεύθυνους διδασκαλίας τον Κώστα και την Ελένη Φαραζάκη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι οι απόδημοι Κρήτες να πλησιάσουν γνωστά και άγνωστα μέρη της Κρήτης, αλλά και να αισθανθούν την παράδοση και τον πολιτισμό που πηγάζει τόσο από τη φιλοξενία, όσο και από τα ήθη και έθιμα του νησιού μας.

Σχόλια