Ενετικά Τείχη: Το Μνημείο που έγινε σκουπιδότοπος

Ηράκλειο
Ενετικά Τείχη: Το Μνημείο που έγινε σκουπιδότοπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ενετοί χρειάστηκαν περίπου δύο αιώνες για να κατασκευάσουν ένα οχυρωματικό έργο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά σε όλη τη Μεσόγειο.

Από το 1462 έως το 1669 μηχανικοί και τεχνίτες δούλευαν εντατικά για την ανέγερση ενός μοναδικού οχυρού μήκους 7 χιλιομέτρων για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν υπέρογκα πόσα.

Ο λόγος για τα Ενετικά Τείχη που θα μπορούσαν να αποτελούν την «προμετωπίδα» της πόλης μας, μια όαση πρασίνου, δροσιάς αλλά και καταβύθισης στην Ιστορία. Θα μπορούσαν να είναι ένα μνημείο επισκέψιμο από τουρίστες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα απολάμβαναν τον περίπατο τους ενώ ταυτόχρονα ξεναγοί θα τους ενημέρωναν για την πλούσια ιστορία και τη μεγάλη παράδοση τόσο του Ηρακλείου όσο και Τειχών.

Οι περιπατητές βέβαια υπάρχουν. Βρίσκονται ήδη εδώ και περιφέρονται και στα Ενετικά Τείχη. Η εικόνα όμως που συναντούν απέχει παρασάγγας από την εξιδανικευμένη οπτική που οι ντόπιοι κάτοικοι της πόλης θα θέλαμε να είναι και η πραγματικότητα.

Περπατήσαμε από την Πύλη Ιησού (τη γνωστή ως Καινούρια Πόρτα), το Μαρτινέγκο (όπου βρίσκεται ο τάφος του Καζαντζάκη), την Πύλη Παντοκράτορα (Χανιώπορτα) και κατεβήκαμε μέχρι τη θάλασσα, στον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα.

Ο φωτογραφικός φακός έγινε ο αδιάψευστος μάρτυρας για την εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης που κυριαρχεί στα Τείχη. Ακάλυπτα φρεάτια που μετατρέπονται σε παγίδες όταν πέφτει το σκοτάδι, ξερόχορτα έτοιμα να τυλιχθούν στις φλόγες από μία απροσεξία μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, παγκάκια από τα οποία έχουν απομείνει μόνο οι πάσσαλοι, μονοπάτια και στενά δρομάκια που είναι αδύνατο να τα περιδιαβείς από τα κλαδιά που έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα και δεν υπάρχει κανείς να τα κλαδέψει ή έστω να τα περιποιηθεί λιγάκι.

Όλα αυτά συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα στην οποία το πράσινο, φροντισμένο τοπίο που βρίσκεται απέναντι από το Πολιτιστικό δίνει τη θέση του σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Προμαχώνας Μαρτινέγκο, απέναντι από το Πολιτιστικό

Προμαχώνας Μαρτινέγκο, απέναντι από το Πολιτιστικό

Προμαχώνας Μαρτινέγκο, απέναντι από το Πολιτιστικό

Προμαχώνας Μαρτινέγκο, απέναντι από το Πολιτιστικό

Γαϊτανάκι χωρίς τέλος οι διαγωνισμοί

Κι ενώ κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει τα τελευταία χρόνια τα Ενετικά Τείχη της πόλης οι αρμόδιοι προκηρύσσουν νέο διαγωνισμό ύψους 1.059.110 ευρώ για το ξεχορτάριασμα και νέα φύτευση, την κατασκευή χωμάτινης διαδρομής πάνω στον υφιστάμενο δρόμο (να στρωθεί δηλαδή λίγο καλύτερα) και την αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού (καλάθια, παγκάκια, κτλ).

Ο φάκελος του διαγωνισμού για την «Συντήρηση και τον Εξωραϊσμό των Ενετικών Τειχών» αποσφραγίστηκε από τον… Φεβρουάριο και ορίστηκε ο προσωρινός μειοδότης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο neakriti.gr η Προϊσταμένη στο Τμήμα Κοινόχρηστων Χώρων της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας κ. Σγουρίτσα Πιταροκοίλη.

Ωστόσο από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα οι διαδικασίες κόλλησαν στα αργοκίνητα γρανάζια του Δημοσίου και ο μειοδότης παραμένει μέχρι σήμερα… προσωρινός κι έτσι δε μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες συντήρησης.

Βέβαια σε αυτό το σημείο η υπόθεση παίρνει νέα τροπή και κρίσιμα ερωτήματα αναδύονται και ζητούν απαντήσεις αφού οι αρμόδιοι φαίνεται να έχουν μπλεχτεί σ’ ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος.

Στο παρελθόν είχε γίνει ένα μεγάλο έργο με παρεμβάσεις στα Ενετικά Τείχη ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία ως ένας χώρος περιπάτου, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των Δημοτών.

Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή αδυνατεί να συντηρήσει το έργο που είχαν κάνει οι προκάτοχοι τους, προκηρύσσουν νέους διαγωνισμούς; Οι δημότες θα χρεωθούμε ξανά για να μπει νέο πράσινο και νέα φυτά στα Τείχη όταν τα προηγούμενα αφέθηκαν να γίνουν ξερόχορτα και κλαδιά τεράστια σα να βρισκόμαστε σε τροπικό δάσος;

Τίθεται λοιπόν ένα φλέγον ζήτημα νοικοκυροσύνης και συνέπειας απέναντι τόσο στην καθημερινότητα του πολίτη όσο και στη διαχείριση των οικονομικών αλλά και του χρόνου. Και το πρόβλημα με το χρόνο προκύπτει από το γεγονός ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έχει δώσει τις σχετικές άδειες για να προχωρήσουν οι εργασίες, όμως τα Τείχη στέκουν εκεί σαν αφρόντιστο τοπίο σε κάποια δυσπρόσιτη περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής για να "θαυμάζουν" οι τουρίστες τον… εξωτισμό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News