Άδεια ταμεία στην «καρδιά» του καλοκαιριού

Ηράκλειο
Άδεια ταμεία στην «καρδιά» του καλοκαιριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά μικρός τζίρος στα ταμεία των τουριστικών καταστημάτων είναι η εικόνα που επικρατεί αυτήν την τουριστική περίοδο στην αγορά της Κρήτης.

Τα ταμεία των τουριστικών καταστημάτων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στενάζουν και όλο αυτό ενώ διανύουμε τον μήνα Ιούλιο, με τις αφίξεις τουριστών να έχουν πάρει “φωτιά”.

Τα έσοδα που καταλήγουν στην τοπική αγορά παραμένουν ελάχιστα αφού, όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, το all inclusive έχει για μια ακόμη φορά παίξει τον ρόλο του, μειώνοντας τα κέρδη στα υπόλοιπα καταστήματα, ενώ το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες μας είναι φειδωλοί στις αγορές τους, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και κάνουν λογαριασμούς στις ταβέρνες 5, 10, το πολύ 15 ευρώ δε βοηθά την κατάσταση, αφού καθώς φαίνεται έρχονται για διακοπές αλλά δεν έχουν λεφτά μαζί τους για να ξοδέψουν.

Τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου κατακλύζουν την αγορά της Χερσονήσου. Οι παραλίες είναι γεμάτες και το βράδυ στους κεντρικούς δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο. Κι όμως ο οικονομικός απολογισμός, σύμφωνα με τους επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα, είναι πενιχρός, παρά το ότι οι τιμές στα προσφερόμενα είδη είναι σημαντικά μειωμένες.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνεται η αύξηση που υπάρχει στις αφίξεις στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους τζίρους των επιχειρήσεων. Είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει κρίση και στους ανθρώπους που επισκέπτονται την περιοχή μας, και πρόκειται για τις μεσαίες τάξεις στην ουσία της κεντρικής Ευρώπης», είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, περιγράφοντας το αποτέλεσμα των τουριστικών αφίξεων έως αυτή τη στιγμή στην αγορά της περιοχής.

Τα χρήματα που δαπανούν οι επισκέπτες, όπως φαίνεται, είναι υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο λεπτό που θα ξοδέψουν.

«Τρώνε μια σαλάτα τρία άτομα και εκεί που ξόδευαν 20 ευρώ το κεφάλι τώρα ξοδεύουν 5 ευρώ. Υπάρχει ναι μεν πολύς κόσμος, όμως η ποιότητά του είναι χάλια», τόνισε ο ιδιοκτήτης καταστήματος Γιώργος Μανιαδάκης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου Λευτέρης Τρευλάκης, για κάθε τουριστικό πακέτο της τάξης των 500 ευρώ, που αντιστοιχεί σε διαμονή επτά έως δέκα ημερών, οι τουρίστες θα ξοδέψουν περίπου ένα επιπλέον 20%.

«Τα καταστήματα έχουν προσαρμόσει τις τιμές στα προϊόντα τους σε επίπεδα τέτοια που να συμβαδίζουν με τις οικονομικές δυνατότητες του καταναλωτή. Ωστόσο, το ποσό που αντιστοιχεί για να ξοδέψουν οι ξένοι επισκέπτες μας στην αγορά είναι ένα περίπου 20% από τη συνολική δαπάνη που προορίζουν για τις διακοπές τους. Το να αφήσει το άτομο στην αγορά το ποσό των περίπου 100 ευρώ θα είναι επιτυχία», σημείωσε ο κ. Τρευλάκης, με το all inclusive, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, να πλήττει βαθιά την τουριστική αλυσίδα του νησιού. Το γεγονός αυτό προβληματίζει την αγορά και τις Αρχές της περιοχής, ωστόσο η σεζόν, όπως λένε, αναμένεται να κλείσει θετικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News