119 άστεγοι στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
119 άστεγοι στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκληρό της πρόσωπο σε δεκάδες πολίτες έχει δείξει η κρίση - 43 συνάνθρωποί μας ζουν στον δρόμο!

Στους 119 ανέρχονται οι άστεγοι στον δήμο Ηρακλείου, εκ των οποίων οι 43 ζουν στον δρόμο, 21 σε δομές και 55 σε υποστηριζόμενα δωμάτια.

Αυτές είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα νοικοκυριά τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχοντας υποστεί τεράστια απώλεια των εισοδημάτων τους, ενώ παράλληλα είναι φορτωμένα με φόρους και λογαριασμούς. Καταστάσεις που μπορούν να τινάξουν οποιοδήποτε σπιτικό στον αέρα και να οδηγήσουν στον δρόμο, χωρίς στέγη και δουλειά, οποιονδήποτε άνθρωπο.

Τα αριθμητικά αυτά αποτελέσματα που καταγράφονται στον δήμο Ηρακλείου προέκυψαν από την πιλοτική απογραφή αστέγων που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, στόχευε στην αποτύπωση του φαινομένου με επιστημονικό τρόπο, την επεξεργασία προτάσεων για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και στη σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους.

Μάλιστα, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, «αυτή είναι η πρώτη καταγραφή, ώστε να έχουμε έναν επίσημο αριθμό και να χαραχτούν κεντρικά κάποιες πολιτικές για την αστεγία. Από εκεί και μετά, τοπικά εμείς εδώ στο Ηράκλειο έχουμε πλέον μια πιο επίσημη εικόνα από τους ανθρώπους που εντοπίσαμε και θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά αυτούς τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο να τους εντάξουμε σε κάποια προγράμματα. Την ίδια ώρα, είμαστε σε αναμονή για την έναρξη του νέου προγράμματος “Στέγαση και εργασία”, όπου θα μπορέσουν αρκετοί συνάνθρωποί μας να ενταχθούν, ώστε να βρουν και στέγαση αλλά και εργασία», είπε η κ. Καναβάκη.

Από την πλευρά τους, άστεγοι εκφράζουν την πικρία τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν σταθεί “τυχεροί” στο ζήτημα της στέγασης σε διαμερίσματα, με τους ίδιους να δίνουν μάχη για την εύρεση εργασίας ή εξασφάλισης ενός μεροκάματου.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρεθήκαμε ξανά στο κεντρικό σημείο του λιμανιού του Ηρακλείου, δίπλα από τα Νεώρια, όπου διαμένουν δύο άστεγοι εδώ και 10 μήνες. Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη, ο οποίος διέθετε επί 20 χρόνια κατάστημα στην Αθήνα, με τα χρέη να τον οδηγούν στον δρόμο και με τον ίδιο να ξυπνά από ένα κακό όνειρο, στο οποίο αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στη νέα θλιβερή πραγματικότητα, και τον κ. Γιώργο Ρολάκη, του οποίου η ζωή από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε. Και οι δύο έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα να μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, χωρίς δουλειά, βιώνοντας καθημερινά τις όποιες κακουχίες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

«Ζητάμε να μας δώσουν αυτό που λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για ενάμιση χρόνο σπίτι, και αν μπορούν να μας βάλουν ξανά σε μια εργασία, θα ήταν πολύ καλό για εμάς. Σαν άνθρωποι τα χρειαζόμαστε αυτά. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι άλλο πια. Γνωρίζουν το πρόβλημά μας, όμως τι κάνουν; Προσωπικά αυτό που ζητάω είναι μια δουλειά και ένα σπίτι. Να εφαρμοστούν αυτά που έχουν υποσχεθεί. Να μπούμε για ενάμιση χρόνο στο πρόγραμμα και να δουλέψουμε», μας είπε ο κ. Δημήτρης.

«Ζητάμε να μπορέσουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας. Κάτι που για να το προσφέρει ο ίδιος ο Δήμος το θεωρώ πολύ δύσκολο. Έτσι όπως βλέπω εγώ τον Δήμο, δεν έχει πάρει “ζεστά” το θέμα. Έχει τη δομή των αστέγων, αλλά τελικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος κόσμος συνεχίζει να μένει στον δρόμο και στα παγκάκια, από τη στιγμή που, όπως λένε, ενδιαφέρονται για τους άστεγους», είπε ο κ. Ρολάκης.

Έγιναν τρεις οι άστεγοι στα Νεώρια

Στο σημείο όπου έχουν βρει μια γωνιά για να βγάζουν τη μέρα οι δύο παραπάνω άνδρες, προστέθηκε πρόσφατα μια ακόμη σκηνή, όπου διαμένει μια γυναίκα, η οποία έφτασε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη. Τη γυναίκα εντόπισε ο άστεγος κύριος Δημήτρης, ο οποίος της πρότεινε να διαμείνει δίπλα τους, σε σκηνή, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν τις νυχτερινές ώρες.

«Πρόκειται για μια 41χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης ήταν ταλαιπωρημένη γυρνώντας τέσσερα χρόνια στους δρόμους. Την είδαμε αμέσως, της είπαμε να έρθει να μείνει κοντά μας ώστε τουλάχιστον να την προσέχουμε», είπε ο Δημήτρης σχετικά με τη νέα, άστεγη γυναίκα.

Όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι άστεγοι στον δρόμο είναι Έλληνες, υπερέχουν οι άνδρες, ενώ οι περισσότεροι είναι κάτω των 44 ετών. Ένα μεγάλο ποσοστό αστέγων δε μένει για πρώτη φορά στον δρόμο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 49% μένει για πρώτη φορά. Επίσης, σε ένα μεγάλο ποσοστό διέμεναν σε δικό τους σπίτι πριν μείνουν άστεγοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News