default-image

Κυριακάτικη απεργία στα καταστήματα...

Ηράκλειο
Κυριακάτικη απεργία στα καταστήματα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να μην ψωνίσει κανείς την Κυριακή» καλούν τους καταναλωτές οι εργαζόμενοι

«Να μη δουλέψει κανείς, να μην ψωνίσει κανείς αυτή την Κυριακή», καλούν εργαζόμενους και καταναλωτές οι εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων. Σε 24ωρη απεργία στο χώρο του εμπορίου έχουν ήδη καλέσει τα μέλη τους οι συνδικαλιστές της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Ανάλογη ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα χθες και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης.

«Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας των δανειστών απέναντι στους ήδη εξαθλιωμένους εργαζόμενους της ελληνικής κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ακόμα μια Κυριακή δε θα ξεκουραστούν, δε θα είναι με τις οικογένειές τους. Είναι εμφανές ότι οι γνωστοί υποστηρικτές της τρόικας, με την ανοχή της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των πολυεθνικών και των malls, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φτάνει πια!

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία θα υπερασπίσουν με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία!

Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την Κυριακή-αργία, αλλά και για να επανακατακτήσουμε όλα τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που βίαια μας στέρησαν, για αξιοπρεπείς μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες και για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλο το εμπόριο», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Με τις δικές μας σημαίες»

«Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες», αναφέρει από την πλευρά της η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου!

Τα αιτήματα που βάζει η οργάνωση των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι:

- «Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

- Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων, που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.

- Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!».

Παράλληλα η Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου τονίζει: «Απευθυνόμαστε σε σένα που ασφυκτιάς από την ανασφάλεια, τη σκληρή καθημερινότητα γεμάτη με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα. Σε καλούμε να δυναμώσουμε την αγωνιστική απάντηση απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα, για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο αγωνιστικό κάλεσμα στη γυναίκα εμποροϋπάλληλο που αντιμετωπίζει:

* Την κούραση και τα προβλήματα υγείας (μυοσκελετικά, υπογονιμότητας, κ.ά.) κάτω από την πολύωρη ορθοστασία.

* Τα τετράωρα που τελικά δουλεύονται με παραπάνω ώρες, “μαύρα” και ανασφάλιστα.

* Τους εκβιασμούς της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης και παραίτησης από τα μέτρα προστασίας της μητρότητας στο χώρο εργασίας.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες εργαζόμενους στο εμπόριο, που καλούνται να ζήσουν με μισθούς πείνας, που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται στο βωμό της “δίκαιης ανάπτυξης”.

Μπορεί να σκέφτεσαι: “Μήπως είναι πολυτέλεια να έχω μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μου, να έχω ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιώ σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μου;”.

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News