Ομολογία αποτυχίας... οι «καλύτερες» συμβάσεις

Ηράκλειο
Ομολογία αποτυχίας... οι «καλύτερες» συμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες προτάσεις, με σκοπό να δελεάσει στο... παρά πέντε της λήξης των συμβάσεων των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ, καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια ακόμη προσπάθεια να προσελκύσει τους υποψήφιους οικογενειακούς γιατρούς και να στελεχώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Την Κυριακή 15 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα ισχύος των συμβάσεων με τους 2.500 παλαιούς συμβεβλημένους παθολόγους και παιδιάτρους του ΕΟΠΥΥ. Πλέον, με την ασφυκτική πίεση του χρόνου και με τους γιατρούς να μην εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υπογραφή νέας σύμβασης, το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στην ισχύ των παλαιών συμβάσεων μέχρι τέλος Ιουλίου, κάνοντας ό,τι μπορεί για να αυξήσει το ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί - παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι - θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου, προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Σημειώνεται πως, αν λήξουν οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού οι οποίοι θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να πληρώνουν για την επίσκεψή τους σε γιατρό.

Έκπληκτος ο ΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς. Ωστόσο όμως, τα όσα γίνονται βρίσκουν προ εκπλήξεως τον ιατρικό κόσμο του Ηρακλείου.

Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με έκπληξη ενημερωθήκαμε από το χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου για προτάσεις τροποποίησης των συμβάσεων για τους οικογενειακούς, συναντήσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις απόντων των θεσμικών εκπροσώπων των γιατρών, των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ. Η φιλοσοφία της προκήρυξης παραμένει η ίδια, χωρίς όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και δεσμεύσεις.

Τα δελτία Τύπου θερινής νυκτός, οι διαρροές στον Τύπο για “καλύτερες” συμβάσεις, τα κείμενα στις συνταγές, οι οδηγίες που στην πράξη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, που προσπαθούν να καθοδηγήσουν τους πολίτες να δηλώσουν στις TOΜΥ τον “γιατρό τους”, καταργώντας την ελεύθερη επιλογή για να απολαύσουν το gate-keeping, αποτελούν στην πραγματικότητα ομολογία αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης. Είναι προφανές, πολίτες και γιατροί, όλοι μαζί, απορρίπτουν στο σύνολό της την πρόταση αυτή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι πολίτες αναζητούν αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα προβλήματα της υγείας τους, κι ελάχιστοι δηλώνουν τον καθ’ υπόδειξη οικογενειακό γιατρό. Οι γιατροί αδιαφορούν, δε συμμετέχουν στις προκηρύξεις, γιατί δεν επιθυμούν να έχουν τον ρόλο του γιατρού που θα περιορίζει την πρόσβαση του πολίτη σε γιατρούς των νοσοκομείων και στους ειδικούς. Απαιτούν αναγνώριση και σεβασμό της επαγγελματικής αξιοπρέπειάς τους».

Ελεύθερη επιλογή γιατρού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, καταλήγει στο ότι «οι κλειδούχοι της Υγείας πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι τα προβλήματα δε λύνονται χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης με αυτόν που τα δημιούργησε. Επιβάλλεται να αφήσουν στην άκρη ιδεοληψίες και τακτικισμούς. Πυλώνες για μια σύγχρονη αποτελεσματική και αξιόπιστη Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποτελούν: ελεύθερη επιλογή γιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με παράλληλη αξιοποίηση του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα, για να διατηρηθεί η σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς.

Οικογενειακός γιατρός ως δικαίωμα και όχι ως «αντιστοίχηση» του πολίτη, με έμφαση στην πρόληψη κι όχι στον περιορισμό πρόσβασης στους ειδικούς. Δυναμικό ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα, έτσι ώστε ο πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της περίθαλψης και της οικονομίας της υγείας του. Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας για κάθε πολίτη και χρήση όλων των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον πλήρη εξορθολογισμό των δαπανών της Υγειάς. Δημιουργία αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ώρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δε χρειάζονται νοσηλεία, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News