Στον Δήμο Πατρέων για 99 χρόνια η χερσαία ζώνη του λιμανιού - Ακολουθεί το Ηράκλειο

Ηράκλειο
Στον Δήμο Πατρέων για 99 χρόνια η χερσαία ζώνη του λιμανιού - Ακολουθεί το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο και Πάτρα ήταν οι δύο μεγάλες παραλιακές πόλεις της χώρας για τις οποίες βαστούσε εδώ και χρόνια η συζήτηση της παραχώρησης των χερσαίων ζωνών των λιμανιών στους Δήμους.

Μάλιστα για τις παραχωρήσεις των χερσαίων ζωνών των δύο λιμανιών είχε δεσμευτεί προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο στις 20 Δεκεμβρίου 2016... Και να λοιπόν που στην πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας έκλεισε αισίως η υπόθεση της χερσαίας ζώνης!

Με νομοθετική ρύθμιση που ήρθε προς ψήφιση χθες στη Βουλή, το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας παραχωρείται οριστικά και με τη βούλα στο Δήμο Πατρέων, δωρεάν και με χρονικό ορίζοντα 99 ετών!

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να συμβεί και με την πόλη μας, όπου έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ Οργανισμού Λιμένος και Δήμου Ηρακλείου, και ήδη εντείνονται οι διεργασίες για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων διαδικαστικών βημάτων και εδώ, ώστε να πάμε στο κλείσιμο της αυλαίας της χρονίζουσας υπόθεσης, όπως συνέβη στην Πάτρα...

Ουσιαστικά Ηράκλειο και Πάτρα παρουσιάζουν κοινή πορεία στο μέτωπο της χερσαίας ζώνης.

Οι δύο Δήμοι διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης.

Οι δύο Δήμοι κέρδισαν περίπου ταυτόχρονα τις προσφυγές που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την πολεοδόμηση της χερσαίας ζώνης στα δύο λιμάνια.

Οι δύο Δήμοι είχαν παραθέσει κοινό σκεπτικό και επιχειρηματολογία στις προσφυγές, αν και, για να είμεθα ακριβείς, ο Δήμος Πάτρας “πάτησε” πάνω στην επιχειρηματολογία του Δήμου Ηρακλείου.

Οι δύο πόλεις είχαν θέσει πολιτικά το ζήτημα στις κυβερνήσεις. Και για τις δύο περιπτώσεις είχε δεσμευτεί προσωπικά ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις και το μήνυμα-δέσμευση που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας εδώ από το Ηράκλειο, κατά την επίσκεψή του στον τόπο μας στις 20 Δεκεμβρίου 2016.

Κοινή πορεία, κοινό διεκδικητικό πλαίσιο λοιπόν για Ηράκλειο και Πάτρα και να που στον Δήμο Πατρέων μπορούν και με τη βούλα να θεωρούν πλέον τη χερσαία ζώνη του λιμανιού δικιά τους.

Στην τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή αναφέρεται η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Πάτρας, που έχει αποχαρακτηριστεί, προς το Δήμο για 99 χρόνια.

Ακόμα, λύνεται το πρόβλημα με τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Πατρέων, μέσα σε πέντε χρόνια, να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετες κατασκευές - δηλαδή να τα διατηρήσει ή να τα γκρεμίσει - ενώ παύουν για αυτή την πενταετία να ισχύουν οι αποφάσεις για κατεδάφισή τους.

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», σημείωσε μάλιστα σε δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υπογραμμίζοντας πως «το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, με όλα τα ιστορικά κτήρια που υπάρχουν εντός του, θα βρεθεί πλέον στα χέρια του Δήμου, προκειμένου να το αξιοποιήσει για κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς ή άλλους κοινωφελείς σκοπούς».

«Εκπληρώνεται έτσι ένα διαχρονικό, δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο αποτέλεσε και δέσμευση του πρωθυπουργού», πρόσθεσε η κ. Παπανάτσιου.

Έπεται το Ηράκλειο

Η ιστορική χθεσινή ημέρα για την Πάτρα δεν πέρασε απαρατήρητη φυσικά για το Ηράκλειο, όπου και εδώ είναι στην τελική ευθεία πια οι διαδικασίες για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης από τον Οργανισμό Λιμένος στον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Απόλλων Φιλιππής, «το θέμα έχει πάρει πορεία προς την ολοκλήρωσή του. Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας με την πλευρά του Δήμου, μετά από πολύμηνες συζητήσεις και σχετικές συναντήσεις. Ήδη το πλαίσιο συμφωνίας εγκρίθηκε από τα δύο Δ.Σ., πρώτα από το δικό μας στον ΟΛΗ και εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Οι διαδικασίες συνεχίζονται. Μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. μας θα φέρουμε το θέμα για να πάμε σε μια αναγκαία τοπογραφική αποτύπωση, με συντεταγμένες, κ.τ.λ., όλης της περιοχής που προβλέπεται να περάσει μέσω της συμφωνίας στον Δήμο».

Το επόμενο βήμα είναι «να έρθει η συμφωνία προς έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΗ, ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Ναυτιλίας. Θα δοθούν οι εγκρίσεις κεντρικά και θα πάμε στην τελική νομοθέτηση που θα επισφραγίσει την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης», σημείωσε ο κ. Φιλιππής.

Το πλαίσιο συμφωνίας

Θυμίζουμε ότι με τον προωθούμενο επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης ο Οργανισμός Λιμένος περιορίζεται πιο βόρεια, πρακτικά στα όρια της περίφραξης του λιμανιού. Κομβικές λιμενικές και υδρευτικές εγκαταστάσεις παραμένουν στα χέρια του ΟΛΗ. Ο Θεατρικός Σταθμός προβλέπεται να παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου. Το πρώην Λιμενικό Περίπτερο θα το αναλάβουν σε επίπεδο αναγκαίας ανακαίνισης και συνδιαχείρισης και οι δύο, Δήμος και ΟΛΗ, από κοινού.

Τα σημεία ιδιαίτερου ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Νεώρια, ο Κούλες, το Μπεντενάκι, κ.τ.λ., προβλέπεται να μείνουν εκτός χερσαίας ζώνης και ερωτηματικό, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινή φόρμουλα μέσω διαβουλεύσεων και προγραμματικών συμβάσεων με το υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News