Στο προσκήνιο ξανά το ξεχασμένο Πανάνειο

Ηράκλειο
Στο προσκήνιο ξανά το ξεχασμένο Πανάνειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνα - ντροπή για το Ηράκλειο το γιαπί... του πρώην Πανανείου

Το... γιαπί του μισοτελειωμένου πρώην Πανάνειου νοσοκομείου, που αποτελεί εικόνα-ντροπή για το Ηράκλειο και ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου αναστήλωσης, ανακαίνισης και επαναλειτουργίας τού εγκαταλελειμμένου κτηρίου είτε ως Κέντρου Μητέρας-Παιδιού όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός είτε ως άλλη δομή κοινωνική, έρχεται ξανά στο προσκήνιο!

Το ξεχασμένο πρώην Πανάνειο και το έργο που δρομολογήθηκε το 2003, αλλά έμεινε στα... μισά, φέρνει ξανά στο προσκήνιο ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει νέα κινητοποίηση, ο βουλευτής Ηρακλείου, με ερώτησή του προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Πανανείου και την αξιοποίησή του για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.

«Το κτήριο που στέγασε για πολλά χρόνια το Πανάνειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης είναι ιδιοκτησία του Βενιζελείου και Πανάνειου Νοσοκομείου και έμεινε χωρίς χρήση από τη δεκαετία του ’70, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη, την απαξίωση και ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσής του.

Το 2003 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον τότε ΟΑΝΑΚ (σήμερα ΟΑΚ), το Βενιζέλειο και Πανάνειο Νοσοκομείο, το ΠΕΣΥ Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου το κτήριο να αναστηλωθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Μητέρας-Παιδιού, σύμφωνα με την απόφαση της τότε διοίκησης του Βενιζέλειου και Πανάνειου Νοσοκομείου.

Ως α’ φάση προβλέφθηκαν η στατική στήριξη, η στερέωση των τοίχων κ.λπ., και η αντικατάσταση της στέγης που προχώρησε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει τοποθετηθεί η στέγη. Λόγω των προβλημάτων συνέχισης της χρηματοδότησης, οι εργασίες διακόπηκαν δυο-τρεις φορές και οριστικά με απόφαση του αναδόχου, στον οποίο υπήρχαν οφειλές (εξοφλήθηκαν με τα ληξιπρόθεσμα).

Έκτοτε, δυστυχώς, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ολοκλήρωση, ανακαίνιση και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κτηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου και καταλήγει: «Επειδή για το εν λόγω κτήριο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ηρακλείου, υπάρχει πλήρης μελέτη και μετά την υλοποίησή της μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του διαθέτη αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης του Ηρακλείου, ερωτάσθε, κύριοι υπουργοί:

- Έχετε γίνει αποδέκτες κάποιας πρότασης από την ενιαία σήμερα διοίκηση ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου-Πανανείου για την ολοκλήρωση των εργασιών και την αξιοποίηση του κτηρίου;

- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτηρίου;

- Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αξιοποίησή του ως Κέντρου Παιδιού-Μητέρας, όπως προέβλεπε η απόφαση της τότε διοίκησης του Βενιζελείου-Πανανείου;

- Εξετάζετε την προοπτική της αξιοποίησης και χρησιμοποίησης του κτηρίου ως Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου;».

 

Η μορφή που θα έπρεπε να έχει σήμερα το Πανάνειο αν είχε προχωρήσει το έργο της αναστήλωσής του...

“Βαλτωμένο” εδώ και χρόνια

Το έργο αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτηρίου, που φιλοξενούσε προ δεκαετιών το Πανάνειο νοσοκομείο, παραμένει δυστυχώς “βαλτωμένο” εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά από μακρόχρονη σιγή ιχθύος, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχαν ξεκινήσει νέες προσπάθειες για να ξεμπλοκάρει το πολύπαθο έργο του Πανάνειου νοσοκομείου από τους εμπλεκόμενους φορείς (Βενιζέλειο και ΟΑΚ). Οι νέες προσπάθειες, μάλιστα, είχαν ως συντονιστή την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης και όχι το Βενιζέλειο ή τον Δήμο Ηρακλείου!

Τότε είχε γίνει και μια ευρεία σύσκεψη, η οποία όμως είχε αποκαλύψει νέα προβλήματα που ταλαιπωρούν το κληροδότημα του ευεργέτη Πανανού!

Όπως είχε αποκαλύψει τότε η “Ν.Κ.”, το κτήριο μπορεί να παραδόθηκε από τον εργολάβο, όμως η α’ φάση δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν έχει τοποθετηθεί η στέγη και δεν έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος. Συνεπώς, η β’ φάση της μετατροπής του κτηρίου σε Κέντρο Φροντίδας Μητέρας-Παιδιού και Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου δεν μπορεί να εκτελεστεί, ακόμη κι αν είχαν εξευρεθεί τα χρήματα, που προφανώς θα είναι μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Για να ολοκληρωθεί η α’ φάση απαιτούνται ακόμη περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ, όμως πρώτα θα πρέπει να έχει ξεμπλοκάρει και να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα με τον εργολάβο!

Όπως είχε αποκαλυφθεί μάλιστα στο πλαίσιο της σύσκεψης εκείνης, τον Ιανουάριο του 2017, ο εργολάβος ζητούσε αποζημίωση που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για την υπερημερία - δηλαδή ενώ ήταν εγκατεστημένος δεν είχε να εκτελέσει αντικείμενο, γιατί ο φορέας υλοποίησης και ο ιδιοκτήτης του έργου δεν πλήρωναν. Συνεπώς δεσμευόταν σε έργο που δεν εκτελούταν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News