Ηράκλειο

Οργισμένο ξέσπασμα του Γιάννη Κουράκη - «Ντροπή στον Καραντινό»

"Κεραυνοί" Γιάννη Κουράκη κατά του Γιώργου Καραντινού κατά τη συνεδρίαση του ισολογισμού του 2017.

Με αντιπαραθέσεις, εντάσεις και βαρύ “κατηγορώ” περί πολιτικής χυδαιότητας από πλευράς του Γιάννη Κουράκη κατά του Γιώργου Καραντινού κύλησε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τον δημοτικό οικονομικό ισολογισμό του 2017.


Ο ισολογισμός-απολογισμός εσόδων-δαπανών πέρασε κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο. Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες εξαπέλυσαν “πυρ ομαδόν” κατά της δημοτικής Αρχής, με κοινό σημείο αναφοράς το ότι η Λότζια έχει μαζέψει αποθεματικό ύψους 44,5 εκατ. ευρώ στο δημοτικό ταμείο, αντί να διαθέσει τα χρήματα προς όφελος της πόλης, των κοινοτήτων και των δημοτών.


Και ενώ λοιπόν ο Δήμος Ηρακλείου έχει φτάσει στο σημείο να έχει ως “μασούρι” στο ταμείο 44,5 εκατ. ευρώ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός ξεκίνησε την εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση, σε δραματικό τόνο, κάνοντας λόγο για βραδυφλεγή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου, με υπογραφή... Κουράκη!


Η βραδυφλεγής βόμβα - κατά τον Γιώργο Καραντινό, διότι άλλοι συνάδελφοί του αντιδήμαρχοι, όπως ο Γιάννης Αναστασάκης, τον “άδειασαν” πρακτικά, μιλώντας για διαχρονικά πολύ καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, που αποτελεί ευλογία (!) - αφορά, όπως ο ίδιος είπε, στα ανείσπρακτα χρέη ύψους 86 εκατ. ευρώ που παρέλαβε η νυν δημοτική Αρχή από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη.


Τα λεγόμενα αυτά του αντιδημάρχου Οικονομικών... έβγαλαν από τα ρούχα του τον πρώην δήμαρχο και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ξέσπασε οργισμένος, σε βαθμό έντασης που δεν τον έχουμε συνηθίσει, ενδεικτικό της μήνης που του προκάλεσαν τα λόγια του Γιώργου Καραντινού.
Ο Γιάννης Κουράκης μίλησε για πολιτικές αθλιότητες και χυδαιότητες του αντιδημάρχου, στον οποίο και απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία.


Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

«Το 2017 ολοκληρώθηκε με διαμορφωμένο προϋπολογισμό 223.472.523,62 ευρώ, καθώς και ποσό ίσο με 94.507,667,31 ευρώ, που αντιστοιχεί σε προβλέψεις μη είσπραξης. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή παρέλαβε τον συγκεκριμένο κωδικό στο ποσό των 9.260.000 ευρώ το 2003 και τον παρέδωσε στα 86.618.537 ευρώ. Δηλαδή τον οκταπλασίασε μέσα σε 12 χρόνια. Η μη είσπραξη των ποσών αυτών δημιούργησε μια βραδυφλεγή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου», ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.


Ο ίδιος έκανε μνεία σε ορισμένα έργα αλλά και στο ζήτημα της προμήθειας νέων απορριμματοφόρων, ενώ εξαπέλυσε νέες αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, λέγοντας: «Στείλαμε βεβαιώσεις σε πολίτες για τις οφειλές, όπως για την εισφορά σε χρήματα στο πλαίσιο του σχεδίου πόλης, κάτι που δεν το έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές, στον βωμό του πολιτικού κόστους.
Βλέπετε τι μας στοίχισε αυτό το πολιτικό κόστος».

“Κεραυνοί” Κουράκη κατά Καραντινού

Η τοποθέτηση του κ. Καραντινού στην εισήγησή του προκάλεσε τη μήνη του Γιάννη Κουράκη. Ο πρώην δήμαρχος εξεμάνη διπλά: Αφενός γι’ αυτή καθαυτή την κίνηση του Γιώργου Καραντινού να γυρίσει πίσω στον χρόνο, με αναδρομή μέχρι το 2003 και με μετατόπιση ευθυνών στους προηγούμενους για να καλύψει δικές του αδυναμίες και ενώ η δημοτική Αρχή βρίσκεται στον 4ο χρόνο της θητείας της (!), και αφετέρου για τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος περί των ανείσπρακτων χρεών, και το ότι απέκρυψε καθοριστικές παραμέτρους.


«Ντροπή στον αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα. Πάλι καλά που δεν έκανε αναδρομή στον Δήμο Ηρακλείου από συστάσεώς του. Μα, είναι δυνατόν να βρίσκεστε στον 4ο χρόνο της θητείας σας, κανονικά δηλαδή θα έληγε τώρα η θητεία σας, και αντί να λέτε τι κάνετε να κατηγορείτε και να ρίχνετε ευθύνες σε προηγούμενες δημοτικές Αρχές; Έλεος. Πρέπει να υπάρχει και ένας πολιτικός σεβασμός. Ούτε στη Βουλή δε γίνονται αυτά. Αλλά για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών πάντα φταίνε οι άλλοι. Τη μια οι νόμοι και η γραφειοκρατία, την άλλη τα capital controls, την άλλη οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές!


Αφήστε δε τα ψέματα. Μέχρι και ο Σοφοκλής θα είχε κοκκινίσει με τα λεγόμενα του κυρίου αντιδημάρχου. Ξέρετε τι είχε πει ο Σοφοκλής; Να λες πάντα την αλήθεια, γιατί είναι ατιμωτικό για τον ελεύθερο άνθρωπο να θεωρείται ψεύτης, κύριε αντιδήμαρχε», τόνισε ο κ. Κουράκης, και συνέχισε, απαντώντας με στοιχεία στον Γιώργο Καραντινό: «Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματική εικόνα με τα ανείσπρακτα που επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος. Διότι δεν είναι κάτι καινούργιο για να το ανακαλύπτει τώρα και να λέει, άκουσον-άκουσον, για βραδυφλεγείς βόμβες!


Πού οφείλονται τα ανείσπρακτα χρέη; Πρώτον, είχαμε με τον “Καλλικράτη” συνένωση τεσσάρων Δήμων με τον Δήμο Ηρακλείου! Δεν το θυμάται αυτό; Οι Δήμοι αυτοί είχαν ανείσπρακτα χρέη, τα οποία πέρασαν στον Δήμο Ηρακλείου.
Πάμε όμως και σε αριθμούς. Είπε για 86 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα. Ξέχασε όμως - και αυτό είναι χυδαιότητα - να πει ότι από τα 86 εκατ. ευρώ, πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 60%, είναι πρόστιμα αυθαιρέτων.


Ξέρετε πού πάνε τα πρόστιμα αυθαιρέτων; Όχι στο δημοτικό ταμείο, αλλά στο κράτος. Γιατί δε μας είπε ο αντιδήμαρχος για το κομμάτι των ανείσπρακτων που αφορά σε εισφορές σε χρήμα στο πλαίσιο του σχεδίου πόλης;
Επί ημερών μας ζήσαμε μια “φάμπρικα” με το σχέδιο πόλης, τις διανοίξεις. Έρχονταν οι νομικοί των ιδιοκτητών εδώ με τις διαταγές πληρωμών. Ξέρετε πόσα χρήματα δώσαμε τότε; Περί τα 45 εκατ. ευρώ. Τα δώσαμε για να γίνουν έργα, δρόμοι. Και ναι, δεν κυνηγήσαμε “με το μαχαίρι στον λαιμό” τους δημότες που έχουν πληρώνειν σε εισφορά για τα πολεοδομικά.
Εμείς λοιπόν, αλλά αυτό το ξέρουν όλοι, δε λυπόμαστε που έχουμε και κοινωνικές ευαισθησίες, αντίθετα με εσάς. Ε ναι, τι να κάνουμε, είμαστε σε άλλη πολιτική φιλοσοφία. Θέλουμε να αφήνουμε τον πολίτη να αναπνεύσει, όχι να τον ποινικοποιούμε».

“Καμπανάκι” Κουράκη

Ο Γιάννης Κουράκης καυτηρίασε την αποταμιευτική λογική της δημοτικής Αρχής και μάλιστα χτύπησε “καμπανάκι” καθώς, όπως τόνισε, αν η δημοτική Αρχή συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, να μαζεύει λεφτά στην άκρη αντί να τα διοχετεύει, ως οφείλει, στην κοινωνία, δεν αποκλείεται να βάλει ένα οδυνηρό αυτογκόλ. Το αυτογκόλ, όπως εξήγησε, θα είναι να έρθει το κεντρικό κράτος, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των κεντρικών χρηματοδοτήσεων, και να μειώσει τους ΚΑΠ προς τον Δήμο Ηρακλείου, από τη στιγμή που έχει τόσο τεράστιο αποθεματικό!

“Πυρά” και από τις άλλες παρατάξεις

Εκ μέρους των “Ενεργών Πολιτών”, που καταψήφισαν τον ισολογισμό, και απόντος του επικεφαλής Ηλία Λυγερού, ο Γιώργος Μανδαλάκης κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή πως, με εξαίρεση μονάχα τον τομέα του πολιτισμού και τα φεστιβάλ, δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο σε επίπεδο έργου για το 2017. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τα τεχνικά έργα, όπου το μοναδικό άξιο αναφοράς ήταν οι εργασίες στον όρμο Δερματά!


Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κασαπάκης, που καταψήφισε επίσης, έκανε λόγο για αντιλαϊκό οικονομικό ισολογισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η δημοτική Αρχή αδιαφορεί για τους εργαζόμενους!
Αιχμές και κριτική για την οικονομική πολιτική στον Δήμο Ηρακλείου εξαπέλυσε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Άμεσης Δημοκρατίας” Λεωνίδας Ζαμπετάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια