Ηράκλειο

Ξύπνησαν μνήμες στον Σάρχο - 16 χρόνια από την περιπέτεια 3 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο

Μετά από τέσσερα 24ωρα και μια τιτάνια προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι τρεις επιστήμονες ερευνητές είχαν απεγκλωβιστεί, σώοι...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθούν οι κάτοικοι του χωριού Σάρχος Ηρακλείου την επιχείρηση διάσωσης των αγοριών που έχουν εγκλωβιστεί σε υπόγειο σπήλαιο στη μακρινή... Ταϊλάνδη. Η υπόθεση που κρατά σε αγωνία όλη την υφήλιο τα τελευταία 24ωρα ξυπνά έντονες θύμησες στους ντόπιους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει την ανάλογη περιπέτεια που είχαν βιώσει πριν από 16 χρόνια τρεις συνάνθρωποί μας στο σπήλαιο του Σάρχου.

Ήταν Νοέμβριος του 2002, όταν τρεις σπηλαιολόγοι εγκλωβίζονταν στο περίφημο σπήλαιο του Σάρχου: Η επιχείρηση διάσωσης είχε αίσια έκβαση, καθώς, μετά από τέσσερα 24ωρα και μια τιτάνια προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι τρεις επιστήμονες ερευνητές είχαν απεγκλωβιστεί, όντες σώοι. Όπως σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας - και όχι μόνο - η “ΚΡΗΤΗ TV” ήταν παρούσα και στο εν λόγω συμβάν.

Τον Νοέμβριο του 2002, ο Μεθόδιος Ψωμάς, η Χρυσούλα Μαυρόκωστα και μια νεαρή Ρωσίδα σπηλαιολόγος παγιδεύτηκαν από νερά που πλημμύρισαν το σπήλαιο. Οι τρεις επιστήμονες βρίσκονταν σε αποστολή χαρτογράφησης του σπηλαίου. Μια ξαφνική νεροποντή που έπληξε την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει ακαριαία η στάθμη του νερού στο εσωτερικό του σπηλαίου.

Έτσι, οι τρεις σπηλαιολόγοι εγκλωβίζονται σε έναν από τους θαλάμους του σπηλαίου του Σάρχου.

Η εισροή των υδάτων προκάλεσε το “σφράγισμα” - με άμμο και μπάζα - του σιφονιού που αποτελούσε τη μοναδική έξοδο των τριών ανθρώπων προς το... φως του ήλιου.

Για τέσσερα μερόνυχτα, οι διασώστες έσκαβαν για να απομακρύνουν... 130 τσουβάλια με άμμο και μπάζα που τους χώριζαν από τους αγνοούμενους. Μαζί με τους τελευταίους και τους διασώστες, τεράστιο ήταν το άγχος και για τους συγγενείς των Κρητικών σπηλαιολόγων, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Σάρχου, οι οποίοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην υποστήριξη της επιχείρησης.

Η εμπειρία, η ψυχραιμία και η σωστή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων στην επιχείρηση διάσωσης, όπως ήταν για παράδειγμα ο γνωστός σπηλαιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν, και φυσικά οι άνδρες της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, αλλά και της ΕΜΑΚ, είχαν ως αποτέλεσμα η επιχείρηση διάσωσης των τριών εγκλωβισμένων σπηλαιολόγων να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

 

Σχόλια