Το Ηράκλειο τίμησε τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου

Ηράκλειο
Το Ηράκλειο τίμησε τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, τίμησαν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και όχι μόνο.

Το τρισάγιο στη μνήμη του έγινε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν κορυφαία στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές όπως ο Γιάννης Κουράκης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης και η Μαρία Σκραφνάκη.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου

Γιος του Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο ο Ανδρέας είχε γεννηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 1919 και απεβίωσε στις 7 Ιουλίου 1919.

Σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία στις ΗΠΑ ενώ υπήρξε καθηγητής Οικονομικών Σπουδών σε τουλάχιστον τρία κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής.

Ως πρωθυπουργός την δεκαετία του 1980 έγραψε ιστορία για τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες άλλαξε άρδην το «πρόσωπο» της μεταπολεμικής Ελλάδας. Αξιοσημείωτες αλλαγές είναι: η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος από τα 18 έτη, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η κατάργηση του πολυτονικού με την εισαγωγή μονοτονικού συστήματος γραφής, η κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας, η θέσπιση επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας, πολυτέκνων κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας και πολλά ακόμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News