Ηράκλειο

Στα σκαριά το έργο - «σταθμός» για Ηράκλειο, Αρκαλοχώρι, Βιάννο

Ένα πολύτιμο κομμάτι που έλειπε από το... παζλ του ημιτελούς όλα αυτά τα χρόνια κάθετου οδικού άξονα Ηρακλείου-Βιάννου δρομολογείται για να προστεθεί με το σημαντικό έργο του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου, που προκηρύχθηκε επισήμως χθες από την Περιφέρεια Κρήτης.

Με βάση τον διαγωνισμό που βγήκε στον “αέρα”, οι προσφορές των ενδιαφερόμενων εργολάβων θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 24 Αυγούστου και θα αποσφραγιστούν στην εκπνοή του Αυγούστου, ώστε να προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται με την έναρξη του 2019, ώστε να διορθωθούν οι σημερινές τραγελαφικές κυκλοφοριακές ανορθογραφίες στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Μπορεί μετά από μια 20ετία αναμονής να παραδόθηκε το 2009 ο κάθετος άξονας Ηρακλείου-Βιάννου, όμως 9 χρόνια μετά την επίσημη παράδοση του δρόμου, αφού πέρασαν 3 Κοινοτικά Προγράμματα και αφού ξοδεύτηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ, ο δρόμος μόνο ολοκληρωμένος - και το κυριότερο μόνο λειτουργικός - δεν μπορεί να χαρακτηριστεί!

Ο οδικός άξονας, που συνδέει γρήγορα τον Βορρά με τον Νότο του νομού Ηρακλείου, δεν έχει συνεχή ροή, αφού διακόπτεται σε κομβικά σημεία.

Στο Αρκαλοχώρι μάλιστα το κυκλοφοριακό σκηνικό είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα και οι ίδιες οι υπηρεσίες αναγνωρίζουν πως η όλη κυκλοφοριακή διαμόρφωση μοιάζει τραγελαφική, με την όδευση που πρέπει να ακολουθούν τα οχήματα και τη σήμανση να μοιάζουν πραγματικά με γρίφο για όποιον οδηγό δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία από το συγκεκριμένο σημείο.

Σε αυτό το μοτίβο, η είδηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για το έργο του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου μονάχα ανακούφιση και ικανοποίηση προκαλεί στους τοπικούς φορείς και στην τοπική κοινωνία...

Αναλυτικότερα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την προκήρυξη για την “κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου και της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου”, που βρίσκεται δυτικά-νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για το οδικό έργο που αποκαθιστά τη συνέχεια του δρόμου Ηρακλείου-Βιάννου στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Για εξαιρετικά σημαντικό έργο έκανε λόγο ο περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας πως «τέλος Αυγούστου θα έχουμε τον ανάδοχο», αφού η καταληκτήρια ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 24η Αυγούστου, ενώ το άνοιγμα των φακέλων θα γίνει στις 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται «μέχρι τέλος του έτους να έχουν κλείσει όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και το νέο έτος να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που συνδέει Ηράκλειο, Αρκαλοχώρι, Βιάννο και Ιεράπετρα. Παράλληλα, προετοιμάζεται και μια μελέτη για το τμήμα μετά το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάννο, ώστε να ολοκληρωθεί ο σημαντικός άξονας για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Παρόντες στην υπογραφή της προκήρυξης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης και Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Μινώα Γιάννης Βασιλάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Αντώνης Χρηστάκης, καθώς και το στέλεχος των Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Ψαρουδάκης.

Έργο πνοής

Για «έργο ζωής, που επιτέλους δρομολογείται» μίλησε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.
«Το περίμενε όλη η τοπική κοινωνία και ευχαριστούμε την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη που δρομολόγησε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ αυτό το έργο. Περιμένουμε μέσα στο 2019 να ξεκινήσει», τόνισε ο κ. Καλογεράκης, υπογραμμίζοντας πως με το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμιστεί και η οδική ασφάλεια στην περιοχή, αφού είχαν καταγραφεί πολλά τροχαία συμβάντα. Το έργο χωροθετείται δυτικά-νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει την αναβάθμιση της σύνδεσης του Αρκαλοχωρίου με το Ηράκλειο και τη Βιάννο.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Προς ολοκλήρωση ο κάθετος άξονας

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βιάνου υπογράμμισε πως πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που εξυπηρετεί τους πολίτες στον άξονα Ηράκλειο-Βιάννος-Ιεράπετρα, αλλά και τους επισκέπτες στη νότια Κρήτη.

«Το αναμέναμε και ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη που ωρίμασε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις μελέτες, εξασφάλισε τις πιστώσεις και το ενέταξε στο ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσει το 2019. Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο της περιοχής και με τη μελέτη που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια και για το τμήμα “Καραβάδος-Βιάννος” ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί ο κάθετος οδικός άξονας από το Ηράκλειο έως τη Βιάννο», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης.

Σχόλια