Έδωσαν «ζωή» σε παλιά κτήρια!

Ηράκλειο
Έδωσαν «ζωή» σε παλιά κτήρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν να μπήκε ξαφνικά στο χωριό μια νεράιδα κρατώντας ένα μαγικό ραβδάκι, “μεταμορφώνοντας” σε κάτι εξαιρετικό τα παλιά ετοιμόρροπα κτήρια, που τώρα στην κυριολεξία λάμπουν, αφού έχουν “ντυθεί” από μια πανδαισία χρωμάτων και όμορφων ζωγραφιών με θεματολογία βγαλμένη από τις παραδόσεις και τους μύθους.

Είναι μια μεγάλη και γρήγορη εξέλιξη στα Σταυράκια Μαλεβιζίου, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του φιλόξενου χωριού και την τεράστια καλλιτεχνική “πινελιά” της Βούλας Λαδουκάκη, που στόχο έχει να αναβαθμίσει μέσα από τέτοιες εικαστικές παρεμβάσεις όχι μόνο τα παλιά κτήρια του προηγούμενου αιώνα, αλλά και άλλους κοινόχρηστους χώρους του χωριού.

Έτσι, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και η παρεχόμενη φιλοξενία προς τον κάθε επισκέπτη, αφού έχει ξεκινήσει μια μεγάλη μεταμόρφωση του χωριού, που μέσα σε λίγες μέρες έχει γίνει ακόμα ομορφότερο, χωρίς να ξεφεύγει καθόλου από τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα των παλιών κτηρίων, που μάλιστα τώρα η ιστορία και η ομορφιά που είχαν αναβαθμίζονται με τρόπο μαγικό!

Μπαίνοντας στα Σταυράκια είναι σαν να ζωντανεύουν μπροστά σου οι εικόνες του προηγούμενου αιώνα, βλέποντας μεγάλες γλάστρες με βασιλικούς και ζουμπούλια, μαγγανοπήγαδα, γλάρους και χελιδόνια να πετάνε πάνω από τις αυλές των φτωχικών σπιτιών της παλιάς Κρήτης. Και όλα αυτά τα βλέπεις... Αλλά μετά αμέσως καταλαβαίνεις πως βλέπεις... ζωγραφιές, τόσο “ζωντανές” και τόσο επιτυχημένες που πραγματικά ξεγελούν το μάτι του ανθρώπου...

Όλα ξεκίνησαν όταν άνθρωποι του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρακίων εντόπισαν ανάλογες εικαστικές παρεμβάσεις στο Αντισκάρι της Μεσαράς. Εκεί όπου και είναι ο τόπος καταγωγής της καλλιτέχνιδας. Και δεν έχασαν χρόνο. Αφού συνεννοήθηκαν με ιδιοκτήτες των πρώτων επιλεγμένων και ετοιμόρροπων κτηρίων, κάλεσαν τη Βούλα Λαδουκάκη και της ζήτησαν να προχωρήσει σε αυτή τη “μεταμόρφωση”, όπως και έγινε. Και όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Χιωτάκης, είναι μόνο η αρχή.

«Το έργο αυτό στόχο έχει να συμπεριλάβει σε αυτή την αναβάθμιση όλα ή τα περισσότερα παλιά κτίσματα των Σταυρακίων. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε χρήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Εμείς αγοράσαμε τα υλικά και η Βούλα Λαδουκάκη ανέλαβε να προχωρήσει σε όλο αυτό που είδατε στο χωριό μας», λέει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρακίων, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την καλλιτέχνιδα για όλη αυτή την προσφορά.

ΑΠΟ 27 ΕΩΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τριήμερο Φεστιβάλ Εκτός Πόλης

Στο μεταξύ, στα Σταυράκια προχωρά με έντονους ρυθμούς και η διοργάνωση του Φεστιβάλ Εκτός Πόλης που θα διαρκέσει από τις 27 μέχρι και τις 29 Ιουλίου. Πρόκειται για αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις, με τη συνεργασία της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρακίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβάδας Βουτών.

Μεταξύ των άλλων, θα πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς δρόμους του χωριού έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της κρητικής γης, εικόνων αγιογραφίας, παλιών αντικειμένων που θα εκτεθούν στο γραφείο της Κοινότητας, ενώ θα συγκεντρωθούν και αντικείμενα που δε χρειάζονται από τις οικογένειες του χωριού και θα πωληθούν σε συμβολικές τιμές για να πάνε τα έσοδα στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Ανάμεσα στα δρώμενα συμπεριλαμβάνεται και το δρώμενο “έτσι παίζαμε παλιά”, που περιλαμβάνει κατασκευές από διάφορα ζωάκια, κ.λπ., με φρούτα και λαχανικά. Θα υπάρξουν ακόμα αθλήματα της Μινωικής Εποχής, ενώ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρακίων θα προβληθεί βιντεάκι διάρκειας 20 λεπτών περίπου με θέμα “Ένας όμορφος αγροτικός οικισμός και η πορεία του στο χρόνο”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News