Όλα έτοιμα για το «Her Pride 2018»

Ηράκλειο
Όλα έτοιμα για το «Her Pride 2018»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή του αυτο-οργανωμένου Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου “Her Pride 2018”: Η αυλαία του φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο πάρκο Γεωργιάδη, ανοίγει σήμερα, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται μεθαύριο Σάββατο, οπότε και θα λάβει χώρα - μεταξύ άλλων - “πολύχρωμη πορεία” στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα του διήμερου φεστιβάλ (6-7 Ιουλίου), το οποίο ανακοινώθηκε τα τελευταία 24ωρα, περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις, συναυλίες, συλλογική κουζίνα, διάφορα performances, καθώς και πάρτι.

Αναλυτικότερα, αύριο Παρασκευή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με ομιλίες-συζητήσεις. Στις 5 το απόγευμα, μέλη του Συντονιστικού του “Her Pride 2018” και η ψυχολόγος Μαριεύα Δαϊλάκη θα μιλήσουν με θέμα “Ψ βίωμα: Μια κριτική στην Ψυχιατρική”. Στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα “Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα - Το βίωμα μιας τρανς εργαζόμενης στο σεξ”. Ομιλητές θα είναι ο Φίλιππος Λοράνδος (μέλος Red Umbrella Athens) και η Ήβη Καϊσερλή.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί συλλογική κουζίνα, ενώ θα λαμβάνουν χώρα παράλληλα διάφορα workshops. Εξάλλου, αύριο το βράδυ θα δώσουν συναυλία στο πάρκο Γεωργιάδη οι “Aeon x Ανθεκτικός” και “Τhe Politicats Purrject”.

Μεθαύριο Σάββατο

Οι εκδηλώσεις του “Her Pride 2018” θα συνεχιστούν μεθαύριο Σάββατο στις 11 το πρωί. Εκείνη την ώρα θα ξεκινήσει η ομιλία με θέμα «“Υπερήφανοι γονείς”: Ομάδα υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων με ΛΟΤΚΙ+ παιδιά». Ομιλήτρια θα είναι το μέλος της ομάδας “Υπερήφανοι Γονείς” Άννα Τζεπαπαδάκη.

Στη 1 το μεσημέρι ακολουθεί ομιλία με τίτλο “Το έμφυλο ζήτημα: Φεμινισμός και ΛΟΑΤΚΙΑ+ αγώνες, διακριτές διεκδικήσεις και η σύγκλισή τους”. Ομιλητές θα είναι μέλη του συντονιστικού Her Pride 2018, η Σοφία Ζ. και η Ειρήνη Δαφέρμου (μέλος φεμινιστικών ομάδων).

Σημειώνεται ότι και το Σάββατο θα λειτουργεί στο πάρκο Γεωργιάδη συλλογική κουζίνα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται workshops. Εξάλλου, στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η προσυγκέντρωση για την “πολύχρωμη πορεία”, η οποία θα ακολουθήσει στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μετά την πορεία, θα λάβουν χώρα συναυλία των “Alcalica”, αλλά και drag show από τον Haus of Handax. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου: Στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί “after Pride party” στο πάρκο “Ξενία”, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ που ξεκινά αύριο αποτελεί το τρίτο Pride που φιλοξενείται στο Ηράκλειο τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια: Είχε προηγηθεί το 1ο Pride Κρήτης το 2015, ενώ πέρυσι έλαβε χώρα στο Ηράκλειο και το 3ο Pride Κρήτης. Εξάλλου, το “Her Pride 2018” θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο με τα δύο προηγούμενα Pride που φιλοξενήθηκαν στο Ηράκλειο: στο πάρκο Γεωργιάδη. Τo 2016 το 2ο Pride Κρήτης είχε λάβει χώρα στο Ρέθυμνο.

Επισημαίνεται ότι ουσιαστικά το φετινό φεστιβάλ είναι το πρώτο αυτο-οργανωμένο Φεστιβάλ Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου, αφού τα αντίστοιχα φεστιβάλ που έλαβαν χώρα τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια είχαν τον χαρακτηρισμό “LGBTQI+ Pride Κρήτης”.

«Από την εξέγερση του Stonewall μέχρι και σήμερα, η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, κουίρ (queer), ίντερσεξ, ασέξουαλ+) συνεχίζει να μάχεται και να διεκδικεί ισότητα και ορατότητα απέναντι σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η έμφυλη καταπίεση και βία, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Κι ενώ αυτός ο αγώνας πολλές φορές έχει καπηλευτεί και έχει γίνει προϊόν προς εκμετάλλευση και κερδοφορία χάνοντας τα μαχητικά του χαρακτηριστικά, τα αυτο-οργανωμένα, αντι-εμπορευματικά φεστιβάλ υπερηφάνειας, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους, δίνουν έδαφος στις πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις.

Η παρακαταθήκη που έχουν αφήσει, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα (όπως και συγκεκριμένα στην Κρήτη με τα τρία προηγούμενα LGBTQI+ Pride Κρήτης), μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από το Συντονιστικό του “Her Pride 2018”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News