«Εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών εκατοντάδες βρέφη και νήπια στο Ηράκλειο»

Ηράκλειο
«Εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών εκατοντάδες βρέφη και νήπια στο Ηράκλειο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην απόγνωση που θα οδηγηθούν εκατοντάδες γονείς εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βρεφών και νηπίων θα μείνουν εκτός των δημοτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών στο Ηράκλειο, αναφέρεται ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Έφη Αχτσιόγλου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), μέχρι και σήμερα, είναι δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό βρεφών και νηπίων θα μείνουν εκτός των δημοτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών στο Ηράκλειο. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες γονείς που βλέπουν τον προγραμματισμό τους να ανατρέπεται και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα φροντίδας των παιδιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, το επόμενο σχολικό έτος, αναμένεται να μείνουν 400-500 βρέφη και νήπια εκτός παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες των οποίων τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, μιας και θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν λύσεις εκτός δημοσίου, δαπανώντας αρκετά χρήματα.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και προσβλητική για τις οικογένειες, η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους πόρους που χρειάζονται, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν θέση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μπορούν να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα αυτής της βασικής ανάγκης για την σωστή κοινωνικοποίηση και πολύπλευρη ανάπτυξή τους.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, που εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ανύπαρκτη «κοινωνική της πολιτική», οδηγεί τις οικογένειες σε σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών τους.

Η «κοινωνική ευαισθησία» της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με το γεγονός ότι περίπου 1 στα 4 παιδάκια στο Ηράκλειο αποκλείεται από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι εξαιρετικά μεγάλο για εκατοντάδες οικογένειες και το αποτέλεσμα είναι τραγικό αφού εκατοντάδες οικογένειες των χαμηλών εισοδημάτων στο Ηράκλειο βλέπουν τα παιδιά τους να μένουν εκτός βρεφονηπιακών δoμών.

H ανικανότητα της Κυβέρνησης να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών έχει ως αποτέλεσμα το 25% περίπου των παιδιών να μην έχουν θέση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στο Ηράκλειο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δημιουργεί απίστευτα κοινωνικά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες στην επικράτεια αποκαλύπτοντας την κοινωνική του αναλγησία».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, ώστε να μπορέσουν όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στους δημοτικούς παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς;

  1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για τα εκατοντάδες παιδιά που, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα μείνουν φέτος εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών;
  2. Ποιος ο προγραμματισμός για τη στήριξη της προσχολικής αγωγής, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής για την οικογένεια και τους εργαζόμενους γονείς;».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News