Ηράκλειο

Σε καλό δρόμο τα έργα για τα απορρίμματα της Κρήτης

Καθοριστικές επαφές για τα έργα του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για αυτά που προγραμματίζονται για το αμέσως προηγούμενο διάστημα, είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης.

Οι χθεσινές επαφές Μαμουλάκη έγιναν στο πλαίσιο των πολύμηνων διεργασιών και των πιέσεων που ασκεί ο ΕΣΔΑΚ στην κατεύθυνση της δρομολόγησης του μεγάλου “πακέτου” των έργων απορριμμάτων που προωθεί ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης στο νησί, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Οι επαφές, οι διεργασίες και οι πιέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση έργων απορριμμάτων ανά τη χώρα είναι συγκεκριμένα. Γίνεται “μάχη” μεταξύ των φορέων ανά τη χώρα και σε αυτές τις περιπτώσεις στο “κυνήγι” της διεκδίκησης των χρηματοδοτήσεων συνήθως δικαιώνεται αυτός που ωριμάζει καλύτερα τα έργα, αλλά και κυνηγά περισσότερο τις χρηματοδοτήσεις. Κάτι που, όπως φαίνεται εμπράκτως, έχουν αντιληφθεί για τα καλά στον ΕΣΔΑΚ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Χάρη Μαμουλάκη, να κλείνει συχνά-πυκνά ραντεβού και σχετικές συναντήσεις στην πρωτεύουσα.

Χθες, για του λόγου το αληθές, ο κ. Μαμουλάκης είχε δύο σημαντικές συναντήσεις. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιο του τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Ευάγγελο Καπετάνιο, όπου με την παρουσία και της ειδικής συμβούλου Βασιλικής Μικαέλας-Σκίπη εξετάστηκαν η πορεία των εργασιών που πραγματοποιεί ο ΕΣΔΑΚ στον ΧΥΤΑ Αμαρίου και η πρόοδος της διαδικασίας δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου - ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρήτης - ο σχεδιασμός δημιουργίας Πράσινων Σημείων στους Δήμους-μέλη του Συνδέσμου, η πορεία ωρίμανσης μελετών που εκπονεί ο Σύνδεσμος για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, κ.ά.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, Βασίλη Λιόγκα, το καθ’ ύλην αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου για την υλοποίηση προγραμμάτων Κυκλικής Οικονομίας, με τον οποίο και εξετάστηκαν η πρόοδος των μελετών του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας-ECO Park που προγραμματίζεται να λειτουργήσει στο Ηράκλειο, οι προγραμματισμένες δράσεις του ΕΣΔΑΚ για την ενίσχυση των συνθηκών της Κυκλικής Οικονομίας και της μείωσης των βιοαποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, κ.ά.

«Οι συναντήσεις με τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων πραγματοποιήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα, με τα έργα που υλοποιούνται, αλλά και αυτά που έπονται, να αξιολογείται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Κρήτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους συνεργάτες μας στον Δήμο Ηρακλείου και τον ΕΣΔΑΚ, οι οποίοι υλοποιούν ένα απαιτητικό αλλά καθοριστικής σημασίας για το περιβαλλοντικό αύριο του τόπου μας σχεδιασμό, με πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις και έργα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι στόχοι είναι πολύ υψηλοί, οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά με τον ζήλο και την άρτια κατάρτισή τους είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε το άριστο αποτέλεσμα».

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΔΑΚ

Το “πακέτο” των έργων ύψους 100 εκατ. ευρώ

Τι περιλαμβάνει όμως το μεγάλο “πακέτο” των έργων ύψους 100 εκατ. ευρώ που ο ΕΣΔΑΚ φιλοδοξεί να υλοποιήσει μέσα από διάφορα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”;

Ο ΕΣΔΑΚ έχει καταθέσει και φιλοδοξεί να υλοποιήσει τα εξής έργα απορριμμάτων:

  1. Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Σκαφιδαρά δήμου Μαλεβιζίου (1.375.200 ευρώ).
  2. Μετεξέλιξη της ΜΠΑ Ηρακλείου σε ΜΕΑ Ηρακλείου (35.061.205,10 ευρώ). Το έργο αυτό εντάσσεται σε έναν συνολικό φιλόδοξο σχεδιασμό που αφορά στη μετατροπή όλης της έκτασης της δημοτικής μάντρας, εμβαδού 271 στρεμμάτων, σε περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, δηλαδή σε ό,τι πιο μοντέρνο για τις σύγχρονες τάσεις της διαχείρισης απορριμμάτων!

Το σχετικό μάστερ πλαν, που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, είχε τύχει υποδοχής με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, ενώ κέντρισε το ενδιαφέρον και του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

  1. Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Ρεθύμνου (2.193.876,34 ευρώ).
  2. Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης (Βιάννος, Γόρτυνα, Μυλοπόταμος, Φαιστός), ύψους 3.578.800 ευρώ.
  3. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου (32.592.509,98 ευρώ). Το έργο αυτό έχει ενταχθεί ήδη.
  4. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας (25.088.752,37 ευρώ). Το έργο είναι στη φάση του ελέγχου προς ένταξη.
  5. Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Δήμου Ιεράπετρας (3.164.397,60 ευρώ).

 

 

Σχόλια