Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα του μόλου

Ηράκλειο
Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα του μόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασαν περίπου 2,5 χρόνια από την ημέρα που η γερμανική εταιρεία Sinn Power εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και απ’ ότι φαίνεται το όλο σύστημα που έχει τοποθετηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον κυματισμό της θάλασσας, αναβαθμίζεται συνεχώς.

Μάλιστα μέλη της γερμανικής εταιρείας προσκάλεσαν εκπροσώπους από τον ΟΛΗ, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΙΤΕ προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόοδο του μηχανισμού που μελλοντικά θα τροφοδοτήσει σε πιλοτική φάση το σύνολο των υποδομών του λιμανιού στο Ηράκλειο.

Το σύστημα της νεοσύστατης γερμανικής εταιρείας Sinn Power περιλαμβάνει πλέον τρεις μεγάλους, κόκκινους πλωτήρες οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν καθώς δέχονται τα κύματα. με αυτό τον τρόπο κινείται ένα έμβολο ενώ παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως υπογράμμισαν εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει εγκατασταθεί στον λιμενοβραχίονα, μέχρι στιγμής το σύστημα παρόλο που βρισκόταν σε λειτουργία ασφαλείας, είχε τη δυνατότητα να παράγει έως και μία κιλοβατόρα.

Οι τεχνολογίες της λεγόμενης κυματικής ενέργειας δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα ευρεία εφαρμογή, ωστόσο πειραματικές εγκαταστάσεις λειτουργούν από τη δεκαετία του 1990 σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ.

Άλλωστε όπως είπε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, μετά το τέλος του πιλοτικού προγράμματος το 2020 που φιλοξενείται αποκλειστικά στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, σκοπός της εταιρείας είναι να παρέχει ενέργεια κυρίως σε σημεία της νησιωτικής Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News