default-image

Μετά θάνατον... «κεραμίδα» 8.574 ευρώ από το ΙΚΑ

Ηράκλειο
Μετά θάνατον... «κεραμίδα» 8.574 ευρώ από το ΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλό σοκ 3 χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας του καθώς Ηρακλειώτης βρέθηκε χρεωμένος και με δεσμευμένο λογαριασμό.

Δεν πίστευε στα αυτιά του Ηρακλειώτης ο οποίος ενημερώθηκε σχεδόν… τυχαία ότι του ζητείται να πληρώσει 3 χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας του 8.574 ευρώ που φέρεται να είχε εισπράξει νόμιμα η ηλικιωμένη γυναίκα ως επίδομα συζύγου.

Το πρώτο σοκ ήρθε για τον 56χρονο όταν άκουσε το τεράστιο ποσό που καλείται να καταβάλλει για ένα πρόσωπο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή και το δεύτερο όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει καμία απολύτως συναλλαγή αφού έχει δεσμευτεί ο λογαριασμός του.

Οφειλή 8.574 από τον…τάφο

Όλα ξεκίνησαν όταν όπως καταγγέλλει προσπάθησε να κάνει συναλλαγή μέσω τράπεζας και κατάλαβε ότι κάτι δεν «πήγαινε καλά». Όπως υποστηρίζει ο Νικηφόρος Γρηγοράκης: « Πήγα στην τράπεζα και με ενημέρωσαν ότι έχει δεσμευτεί ο λογαριασμός μου. Ξέρετε τι είναι να έχεις τα χρήματα αλλά να μην μπορείς να κάνεις καμία συναλλαγή; Έτσι απευθύνθηκα στο ΙΚΑ για να δω τι είχε συμβεί. Μου είπαν ότι μου ζητούν «πίσω» τα χρήματα επιδόματος που είχε λάβει η μητέρα μου. Μόνο που οι γονείς μου έχουν πεθάνει από το 2015!Mάλιστα όταν τους ενημέρωσα ότι και να ήθελα δεν θα μπορούσα να πληρώσω τις δόσεις με δεσμευμένο λογαριασμό, μου είπαν ότι αυτό πρέπει να το λύσω μόνος μου...».

Δεν έλαβε ποτέ το έγγραφο πληρωμής

Κι αυτό δεν ήταν το μόνο μπερδεμένο στοιχείο στην υπόθεση την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Γρηγοράκης καθώς όπως υποστηρίζει δεν ήξερε τίποτε απολύτως για την….οφειλή που «κληρονόμησε» καθώς ζούσε στη Γερμανία, αλλά ακόμα και όταν επέστρεψε για να ζήσει στην πατρίδα του δεν έλαβε ποτέ το τσουχτερό ραβασάκι. Όπως υποστηρίζει: «Το έγγραφο εστάλη ,όχι στη γειτονιά που έμενα, άλλα σε διαφορετική περιοχή όπου υπήρχε οδό με το ίδιο όνομα. Δεν έλαβα ποτέ το έγγραφο κι αυτό δεν είναι δικό μου λάθος. Όταν όμως στο παρελθόν ζήτησα μια ρύθμιση από το ΙΚΑ βρήκαν τη διεύθυνσή μου…». 

Τώρα ζητείται από τον 56χρονο να πληρώσει το ποσό των 4.536 ευρώ το οποίο επειδή είναι έντοκο ανεβαίνει στις 6.180 ευρώ ενώ η τελική οφειλή μαζί με τα πρόσθετα τέλη σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα διαμορφώνεται στα 8.574 ευρώ.

Ο 56χρονος αισθάνεται οργή και απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική γραφειοκρατία καθώς στο εξωτερικό δεν αντιμετώπισε ποτέ ανάλογες καταστάσεις ενώ στην ίδια του την πατρίδα βρέθηκε άθελά του «μπλεγμένος» με έγγραφα, «πηγαινέλα» σε υπηρεσίες, οφειλές, δαιδαλώδεις διαδικασίες και ενστάσεις.

Τι απαντά το ΕΦΚΑ

Δεν πρόκειται για τη μόνη ανάλογη υπόθεση αφού οι αποφάσεις δικαστηρίων που έρχονται…μετά θάνατον έχουν δημιουργήσει αρκετά μπερδέματα. Στην περίπτωση του κ. Γρηγοράκη σύμφωνα πάντα με την απάντηση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) το αίτημα της θανούσας εγκρίθηκε από την Τοπική Διοικητική Επιτροπή, ενώ το ΙΚΑ απέρριψε τότε το αίτημα καθώς διαφωνούσε. Η Επιτροπή αποφάσισε τη χορήγηση του επιδόματος -ωστόσο σύμφωνα πάντα με το ΙΚΑ- η δικαιούχος ενημερώθηκε ότι αν υπάρξει άλλη δικαστική απόφαση θα επιστραφούν τα χρήματα.

Εν τέλει χρόνια αργότερα με δικαστική απόφαση προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων και συγκεκριμένα τρία χρόνια μετά το θάνατο της δικαιούχου. Όσο για τη λάθος διεύθυνση στην οποία απεστάλη η οφειλή το 2016 ,όπως υποστηρίζεται  αρκετές φορές ο ΕΦΚΑ δεν διαθέτει τη σωστή διεύθυνση ή τα στοιχεία των δικαιούχων αλλάζουν .

Κάπως έτσι ο 56χρονος βρέθηκε με οφειλή 8.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει σε δόσεις των 700 ενώ το τσουχτερό ποσό περιλαμβάνει τόκους και πρόσθετα τέλη 4.000 ευρώ. Βρέθηκε ακόμη με δεσμευμένο λογαριασμό λόγω των χρημάτων που δόθηκαν μετά το 2013 στην μητέρα του η οποία σήμερα δεν βρίσκεται καν στη ζωή…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News