Ηράκλειο

Υπάρχει καιρός... για να επικρατήσει η νομιμότητα στη ΔΕΠΑΝΑΛ;

Σήμερα η απόφαση για την (εξ)ασφάλιση (τους)!

Στη συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μας, μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, καλό είναι να επικρατήσουν η λογική και η νομιμότητα στο θέμα της σύναψης συμβολαίου ασφαλιστικής κάλυψης για τις συνέπειες από τις πράξεις, αποφάσεις ή παραλείψεις των μελών και διευθυντικών στελεχών της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Πολύ περισσότερο, για την υπόθεση “συγχώνευσης” μέσω αυτοδιάλυσης της μονομετοχικής ΔΕΠΑΝΑΛ και της πολυμετοχικής ΔΕΠΤΑΗ, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πολυμετοχικής Δημοτικής Επιχείρησης, ώστε να φύγει από τον έλεγχο της υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου η μονομετοχική ΔΕΠΑΝΑΛ!


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, χθες το μεσημέρι έληξε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εταιρείες για ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, με χρήματα της ΔΕΠΑΝΑΛ. Μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, δηλαδή και από τα μέλη της αντιπολίτευσης, και που είναι πρωτοφανής σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά! Η εταιρεία, που εκπρόσωπός της φέρεται να είναι πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, τελικά ως φαίνεται, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, δεν κατέθεσε πρόταση, παρότι το επίμαχο πρόσωπο τις προηγούμενες μέρες δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι το ίδιο έχει συμβεί και με τον ΟΛΗ και την εταιρεία που εκπροσωπεί! Αντίθετα, χθες που έληξε η προθεσμία, βρέθηκε μία μόνο προσφορά, άλλης εταιρείας που έχει κατατεθεί από την Παρασκευή. Έτσι σήμερα, αν κριθεί ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, ανάμεσά τους και η αναδρομική ισχύς ασφαλιστικής κάλυψης 5ετίας των μελών της, αναμένεται να ζητηθεί “στεγνά” η έγκρισή της από την Εκτελεστική.

Πριν την απόφαση στην Εκτελεστική

Για μια συνετή, ειλικρινή ενημέρωση, δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, καλό είναι να ληφθεί υπόψη από τους αντιδημάρχους ότι τυχόν λήψη απόφασης θα καταστήσει τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. ως τη μοναδική μονομετοχική Δημοτική Α.Ε., την πρώτη Δημοτική Εταιρεία ΟΤΑ και Περιφερειών, πανελλαδικά, που τολμά να προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.


Βέβαια το να πρωτοπορεί κάποιος και να είναι ο μοναδικός στον τομέα του είναι πολλές φορές θετικό. Θετικό επίσης είναι να αντιγράφεις καλές πρακτικές, που άλλοι αντίστοιχοι φορείς υλοποιούν με δημιουργικό τρόπο. Αλλά εδώ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό... Όταν μάλιστα συνδυάζεται με το αστήριχτο από τη νομοθεσία μετά τον “Καλλικράτη” - όπως με έγγραφα καταδείξαμε - εγχείρημα αυτοδιάλυσης ΔΕΠΑΝΑΛ, ώστε μέσω νέας εταιρείας πολυμετοχικής να αποφευχθεί ο όποιος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Ακούστηκε μόλις χθες δημόσια ως επιχείρημα ότι και ο ΟΛΗ - ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου - ως ΝΠΙΔ, έχει προβεί σε σύνταξη αντίστοιχου συμβολαίου, όπως και η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ο ΟΛΠΑ Α.Ε., όπως επίσης και πολλές ιδιωτικές Α.Ε.
Πονηρά όμως αποσιωπάται ότι καμία από αυτές τις Ανώνυμες Εταιρείας δεν είναι Δημοτική Α.Ε., καμία δεν υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας δαπανών της υπηρεσίας Επίτροπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., και αυτό είναι το “κλειδί” και το κομβικό σημείο στην περίπτωση μιας Δημοτικής Επιχείρησης, που το κάνει πρωτοφανές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά. Χώρια που κάποιες εξ αυτών που επικαλούνται είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Δε διαχειρίζονται δηλαδή έσοδα τα οποία προκύπτουν από την παραχώρηση δημοτικής περιουσίας. Η ΔΕΠΑΝΑΛ είναι η πρώτη Δημοτική Επιχείρηση στην Ελλάδα η οποία αποτολμά να κάνει μια παρόμοια κίνηση. Πώς θα απαντήσουν στο ερώτημα, λοιπόν, σήμερα στην Εκτελεστική του Δήμου «γιατί μέχρι σήμερα καμία Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση και καμία μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία δεν έχει κάνει κάτι αντίστοιχο; Μήπως επειδή κανείς πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν το σκέφτηκε;».

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου

Ανεξάρτητα όμως από την πολιτική απόφαση που ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα λάβουν σήμερα, σοβαρή είναι και η θέση που θα πάρουν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και ένας-ένας οι δημοτικοί σύμβουλοι.


Η ευθύνη αφορά όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όλους τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, γιατί δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, εκτός της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, η οποία, αν και δηλώνει ότι δε μετέχει και δεν ασχολείται με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, οφείλει για πολιτικούς λόγους να πάρει θέση.
Γιατί δεν εξετάζεται δηλαδή μόνο η νομιμότητα μιας απόφασης, το αποτέλεσμα της οποίας στο κάτω-κάτω θα εξετάσει τελικά η κατά νόμο αρμόδια υπηρεσία, για όσους κάνουν πως δεν το ξέρουν ή δεν τους αφορά αυτό, αλλά κυρίως είναι θέμα ηθικό και πολιτικό, ιδίως για παρατάξεις που έχουν σαφή άποψη για την ιδιωτική ασφάλιση μελών ενός Δ.Σ. Δημοτικής Επιχείρησης και με χρήματα της επιχείρησης αυτής, δηλαδή των δημοτών.
Δεν μπορείς εθελοντικά να συμμετέχεις στα κοινά, εθελοντικά να διορίζεσαι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., μιας μονομετοχικής Δημοτικής Εταιρείας, να συμφωνείς με τη διαδικασία επιλογής και εξόφλησης των δαπανών για 4 χρόνια, χωρίς την αποστολή και τον έλεγχό τους από την υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως όφειλε ο φορέας που διοικείς, και μετά να ασφαλίζεσαι για τις συνέπειες που οι πράξεις σου, οι αποφάσεις σου ή οι παραλείψεις σου μπορεί να σου δημιουργήσουν!


Άλλο να το κάνεις αυτό με δικά σου χρήματα, με ένα ατομικό δικό σου συμβόλαιο, και άλλο να το κάνει - νόμιμα ή παράνομα δεν το εξετάζουμε εδώ, αλλά πάντως πρωτοφανώς - ο φορέας στου οποίου τη διοίκηση μετέχεις. Αν είναι έτσι, μήπως και τα μέλη όλων των άλλων Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά και οι προϊστάμενοι κρίσιμων πόστων στον Δήμο θα πρέπει να ζητήσουν το ίδιο για τη δική τους κάλυψη;
Η εμπειρία της τετράχρονης διοίκησης του Βασίλη Λαμπρινού δε μας δίνει ελπίδες ότι θα ληφθούν υπόψη όσα αναφέρουμε. Η πορεία που προδιαγράφει ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός ακολουθείται ασχολίαστη από πολλούς. Ευχόμαστε να διαψευστούμε! Ας κρίνουν οι δημότες, άπαντες, γιατί η κρίση τους είναι πάντα στη Δημοκρατία ο μοναδικός και αλάθητος κριτής!

Σχόλια