Ηράκλειο

«Πράσινο» από την Ε.Ε. για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου!

Με την απόφαση αυτή, η Ε.Ε. έδωσε και με τη βούλα το ελεύθερο στο υπουργείο Υποδομών να «τρέξει» τις υπόλοιπες διαδικασίες για την έναρξη εργασιών μέσα στο Φθινόπωρο

«Πράσινο φως» για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου άναψε η Ε.Ε.! Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού  έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού για το ότι είχαμε 1 μόνο προσφορά στο διεθνή διαγωνισμό και  ενέκρινε τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης.

Με την απόφαση αυτή, η Ε.Ε. έδωσε και με τη βούλα το ελεύθερο στο υπουργείο Υποδομών να «τρέξει» τις υπόλοιπες διαδικασίες  για να πάμε στην έναρξη εργασιών μέσα στο Φθινόπωρο, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου. 

Μάλιστα πολύ άμεσα, συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί ραντεβού του υπουργείου Υποδομών με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το ραντεβού θα γίνει στην έδρα της ΕτΕΠ, στο Λουξεμβούργο. 

Η εξέλιξη αυτή από τις Βρυξέλλες ήρθε να βγάλει λίρα εκατό τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος το είχε προαναγγείλει τις προάλλες μέσω της ΚΡΗΤΗ TV.

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ''ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ'' και στο Γιώργο Σαχίνη, ο Χρήστος Σπίρτζης είχε υπογραμμίσει με νόημα ότι παρά του περί αντιθέτου θρυλούμενα, και παρά τις «προσδοκίες» κάποιων κύκλων ότι το ελληνικό δημόσιο θα έτρωγε πόρτα από την Ε.Ε. για το έργο, ο ίδιος αισθανόταν σίγουρος πως θα γινόταν το αντίθετο. 

Είχε σημειώσει μάλιστα πως εντός εβδομάδων ή και ημερών θα ολοκληρώνονταν με αίσιο τρόπο οι εκκρεμότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να προχωρήσει το Υπουργείο στα επόμενα διαδικαστικά βήματα, αρχής γενομένης με την αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Ο υπουργός λοιπόν, που προφανώς είχε και έχει καλύτερη ενημέρωση από πολλούς που «ορέγονται» διάφορες αρνητικές εξελίξεις και δυσοίωνα σενάρια, επιβεβαιώθηκε απόλυτα. 

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με πληροφορίες της ''Ν.Κ.'', η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον διεθνή διαγωνισμό που έκανε το υπουργείο Υποδομών.

Αποφάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού επειδή στο διεθνή διαγωνισμό κατατέθηκε 1 μόνο προσφορά. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που έχει συμβεί ή θα συμβεί κάτι τέτοιο. 

Θυμίζουμε ότι μεταξύ των σημαντικών  διαδικασιών  για τη δρομολόγηση του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου, ήταν και  η έγκριση από την DGCOM (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), προκειμένου να εγκριθεί ότι η σύμβαση του δημοσίου είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Για το έργο έχει βεβαίως αποφανθεί εδώ και πολύ καιρό η ελληνική δικαιοσύνη ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο έπρεπε να περάσει και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 

Εκεί μάλιστα ήταν που είχαν ποντάρει κάποιοι, εντός και εκτός συνόρων, αλλά και εδώ στο νησί, εκτιμώντας ότι θα έβαζε μπλόκο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Στήριζαν την εκτίμηση αυτή στο ότι υπήρξε μόνο 1 προσφορά. Στο ότι είχαν ενοχληθεί ξένοι όμιλοι που ενδιαφέρονταν για το έργο αλλά ήθελαν άλλους όρους ή δημοπράτηση σε άλλη χρονική συγκυρία. 

Κάποιοι έκαναν λόγο χαρακτηριστικά και για πιέσεις ομαδόν από ξένους κολοσσούς προς τις Βρυξέλλες να μπλοκαριστεί η πορεία δρομολόγησης του έργου. 

Να όμως που οι εκτιμήσεις και οι «προσδοκίες» που έτρεφαν κάποιοι ενάντια στο νέο αεροδρόμιο, κατέρρευσαν αφού είχαμε το οριστικό «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. 

 

Σχόλια