Η Κρήτη αποχαιρετά δεύτερο δικηγόρο σε μια εβδομάδα - Τελευταίο αντίο στο Μ.Φαρσάρη

Ηράκλειο
Η Κρήτη αποχαιρετά δεύτερο δικηγόρο σε μια εβδομάδα - Τελευταίο αντίο στο Μ.Φαρσάρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον κομμουνιστή δικηγόρο που "έφυγε" από τη ζωή.

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο το ύστατο χαίρε στο Μιχάλη Φαρσάρη . Στο ναό βρίσκεται η σορός του από τη 1:30 το μεσημέρι, ενώ θα ταφεί στο νέο κοιμητήριο του Ηρακλείου. 

Μια ιστορία που δε θα ξεχαστεί ποτέ αφήνει πίσω του ο κομμουνιστής που “έφυγε” σε ηλικία 87 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο λόγω της δράσης του στον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Υπήρξε, μεταξύ των άλλων, και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με μια θητεία που χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και αξιοπρέπεια, κατά τα έτη 1987-1996.

Τόσο από τον χώρο του ΚΚΕ όσο και από άλλους πολιτικούς χώρους εκδόθηκαν χθες συλλυπητήρια ανακοινωθέντα, που αναφέρονται στο πρόσωπο του εκλιπόντος με τα πιο συγκινητικά και ωραία λόγια.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο σύντροφος Μιχάλης Φαρσάρης, παιδί αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1931 στο Μέσα Λασίθι του Οροπεδίου Λασιθίου. Μαθητής στο Ηράκλειο, το 1948 συγκλονίστηκε από την καταδίκη σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο Ηρακλείου και την εκτέλεση των δύο νεαρών Επονίτισσων, των Βαγγελιώ Αρμενάκη και Βαγγελιώ Φωτιάδου, μαζί με ακόμα τρεις συντρόφους τους, με την κατηγορία της παράνομης έκδοσης “κομμουνιστικών εντύπων”. Την εποχή αυτή συνδέθηκε με τους παράνομους κομμουνιστές στην πόλη του Ηρακλείου και άρχισε την αγωνιστική του πορεία, που από τότε θα είναι αδιάκοπη ως και το θάνατό του.

Σε ηλικία 18 χρόνων πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική, όπου ήρθε σε επαφή με το λαϊκό κίνημα στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια με παράνομο το ΚΚΕ και με ένταση της καταστολής από το αστικό κράτος. Έγινε μέλος της ΕΔΑ και της νεολαίας της με την ίδρυσή τους, των οποίων βασικός κορμός ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.

Συνέβαλλε στην ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος των φοιτητών της Νομικής και ιδιαίτερα πρωτοπόρησε στον Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών Αθήνας, στον οποίο εκλέχτηκε πρόεδρος. Στα πλαίσια της Νεολαίας της ΕΔΑ, χρεώθηκε την ευθύνη της καθοδήγησης όλων των τοπικών σπουδαστικών συλλόγων της Αθήνας, ενώ είχε αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδας.

Την περίοδο αυτή, η δίκη και η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των τριών συντρόφων του αποτέλεσε τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό που διαμόρφωσε την αγωνιστική, κομμουνιστική στάση ζωής τού συντρόφου Μιχάλη. Σε απάντηση αυτής της αγωνιστικής του δράσης, το αστικό κράτος τον αντάμειψε με εξορία 5 χρόνων στον Αϊ Στράτη.

Με την επιστροφή του από την εξορία, συνέχισε αμείωτα την αγωνιστική του πορεία. Εκλέγεται το 1965 στο Α’ Συνέδριο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, η οποία ήταν συνέχεια της Νεολαίας της ΕΔΑ. Η παραμονή της κήρυξης της δικτατορίας τον βρήκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου της ΕΔΑ, ενώ ταυτόχρονα δικηγορούσε πάντα στο πλευρό των λαϊκών αγωνιστών.

Ο σύντροφός μας την περίοδο της μεταπολίτευσης, πάντα πιστός στις αρχές και την ιδεολογία του Κόμματος της εργατικής τάξης, συνέχισε τη δράση του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια και τους συνδυασμούς που αυτό στήριξε».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ.

Ανακοίνωση Λευτέρη Αυγενάκη

«Θλίψη προκαλεί σ’ όλους μας ο θάνατος του Μιχάλη Φαρσάρη», αναφέρει και ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

«Ο Μιχάλης Φαρσάρης ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, καθώς υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους προέδρους του, μαχόμενος σε όλη την πορεία του με σοβαρότητα και ήθος.

Ήταν πρόσωπο σεβαστό, που χαρακτηριζόταν για την ξεχωριστή του προσωπικότητα, με την οποία άφησε τη σφραγίδα του στον δικηγορικό κόσμο της Κρήτης, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος.

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους οικείους του», καταλήγει ο βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News