Ηράκλειο

Η Κρήτη αποχαιρετά δεύτερο δικηγόρο σε μια εβδομάδα - Τελευταίο αντίο στο Μ.Φαρσάρη

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον κομμουνιστή δικηγόρο που "έφυγε" από τη ζωή.

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο το ύστατο χαίρε στο Μιχάλη Φαρσάρη . Στο ναό βρίσκεται η σορός του από τη 1:30 το μεσημέρι, ενώ θα ταφεί στο νέο κοιμητήριο του Ηρακλείου. 

Μια ιστορία που δε θα ξεχαστεί ποτέ αφήνει πίσω του ο κομμουνιστής που “έφυγε” σε ηλικία 87 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο λόγω της δράσης του στον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Υπήρξε, μεταξύ των άλλων, και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με μια θητεία που χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και αξιοπρέπεια, κατά τα έτη 1987-1996.


Τόσο από τον χώρο του ΚΚΕ όσο και από άλλους πολιτικούς χώρους εκδόθηκαν χθες συλλυπητήρια ανακοινωθέντα, που αναφέρονται στο πρόσωπο του εκλιπόντος με τα πιο συγκινητικά και ωραία λόγια.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο σύντροφος Μιχάλης Φαρσάρης, παιδί αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1931 στο Μέσα Λασίθι του Οροπεδίου Λασιθίου. Μαθητής στο Ηράκλειο, το 1948 συγκλονίστηκε από την καταδίκη σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο Ηρακλείου και την εκτέλεση των δύο νεαρών Επονίτισσων, των Βαγγελιώ Αρμενάκη και Βαγγελιώ Φωτιάδου, μαζί με ακόμα τρεις συντρόφους τους, με την κατηγορία της παράνομης έκδοσης “κομμουνιστικών εντύπων”. Την εποχή αυτή συνδέθηκε με τους παράνομους κομμουνιστές στην πόλη του Ηρακλείου και άρχισε την αγωνιστική του πορεία, που από τότε θα είναι αδιάκοπη ως και το θάνατό του.


Σε ηλικία 18 χρόνων πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική, όπου ήρθε σε επαφή με το λαϊκό κίνημα στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια με παράνομο το ΚΚΕ και με ένταση της καταστολής από το αστικό κράτος. Έγινε μέλος της ΕΔΑ και της νεολαίας της με την ίδρυσή τους, των οποίων βασικός κορμός ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.


Συνέβαλλε στην ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος των φοιτητών της Νομικής και ιδιαίτερα πρωτοπόρησε στον Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών Αθήνας, στον οποίο εκλέχτηκε πρόεδρος. Στα πλαίσια της Νεολαίας της ΕΔΑ, χρεώθηκε την ευθύνη της καθοδήγησης όλων των τοπικών σπουδαστικών συλλόγων της Αθήνας, ενώ είχε αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδας.
Την περίοδο αυτή, η δίκη και η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των τριών συντρόφων του αποτέλεσε τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό που διαμόρφωσε την αγωνιστική, κομμουνιστική στάση ζωής τού συντρόφου Μιχάλη. Σε απάντηση αυτής της αγωνιστικής του δράσης, το αστικό κράτος τον αντάμειψε με εξορία 5 χρόνων στον Αϊ Στράτη.


Με την επιστροφή του από την εξορία, συνέχισε αμείωτα την αγωνιστική του πορεία. Εκλέγεται το 1965 στο Α’ Συνέδριο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, η οποία ήταν συνέχεια της Νεολαίας της ΕΔΑ. Η παραμονή της κήρυξης της δικτατορίας τον βρήκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου της ΕΔΑ, ενώ ταυτόχρονα δικηγορούσε πάντα στο πλευρό των λαϊκών αγωνιστών.
Ο σύντροφός μας την περίοδο της μεταπολίτευσης, πάντα πιστός στις αρχές και την ιδεολογία του Κόμματος της εργατικής τάξης, συνέχισε τη δράση του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια και τους συνδυασμούς που αυτό στήριξε».
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ.

Ανακοίνωση Λευτέρη Αυγενάκη

«Θλίψη προκαλεί σ’ όλους μας ο θάνατος του Μιχάλη Φαρσάρη», αναφέρει και ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.
«Ο Μιχάλης Φαρσάρης ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, καθώς υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους προέδρους του, μαχόμενος σε όλη την πορεία του με σοβαρότητα και ήθος.
Ήταν πρόσωπο σεβαστό, που χαρακτηριζόταν για την ξεχωριστή του προσωπικότητα, με την οποία άφησε τη σφραγίδα του στον δικηγορικό κόσμο της Κρήτης, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος.
Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους οικείους του», καταλήγει ο βουλευτής.

Συλλυπητήρια Γιάννη Κουράκη

Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης αναφέρει: «Ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, ένας έντιμος πολίτης και επιστήμονας, που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ως δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, έφυγε από τη ζωή. Αγωνιστής της Δημοκρατίας, πάντοτε με τη σταθερή του προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά του λαού, υπήρξε όρθιος και ευθύς στις δύσκολες στιγμές και κέρδιζε την αγάπη του κόσμου.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στα παιδιά του και στους οικείους του».
Συλλυπητήρια δήλωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Οι αντιστασιακοί

Το Δ.Σ. του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον Μιχάλη Φαρσάρη.
«Ο σύντροφος Μιχάλης, μέλος μέχρι σήμερα του Δ.Σ. του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηρακλείου, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της τιμημένης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αιμοδότης των οποίων υπήρξε το ηρωικό ΚΚΕ.
Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Μιχάλη σαν τον αγωνιστή που δε λύγισε στους δύσκολους καιρούς. Τα βιογραφικά είναι γνωστά, όλοι τα γνωρίζουν. Όμως στην ιστορία τού κάθε αγωνιστή, του κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας, υπάρχουν ξεχωριστές στιγμές ανάλογα με τη συγκυρία, ανάλογα με τη φάση και τα καθήκοντα του κινήματος.
Ολοζώντανη είναι η ζωή, η δράση του και η στάση του ως το τέλος απέναντι στον λαό και στο Κόμμα, που πίστεψε τις ιδέες και τα ιδανικά του, το ΚΚΕ.
Είναι γνωστό ότι μέχρι την τελευταία του πνοή έμεινε όρθιος, στητός, περήφανος κομμουνιστής, αμετανόητος για τη ζωή που επέλεξε, για το όραμα του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας. Ιδέες που με ιδιαίτερη επιμέλεια προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους συντρόφους, τα μέλη της Νεολαίας του ΚKE, της ΚΝΕ.


Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά και τους οικείους τού συντρόφου Μιχάλη Φαρσάρη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ηγουμενίδη

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Μιχάλη Φαρσάρη. Υπήρξε ένας αυθεντικός αγωνιστής. Έδωσε τα κρίσιμα χρόνια αλλά και σε όλη του τη διαδρομή σπουδαίες μάχες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Αγωνίστηκε με πάθος για τα ιδανικά του κομμουνισμού. Τίμησε τη δικηγορία και διακρίθηκε για το ήθος του. Ένας ακέραιος και έντιμος αγωνιστής. Ένας πολύ αγαπητός και ξεχωριστός άνθρωπος.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ανακοίνωση Κώστα Μαμουλάκη

Στο άγγελμα του θανάτου του Μιχάλη Φαρσάρη, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Ο Μιχάλης Φαρσάρης, αυτός ο εξαιρετικός άνθρωπος, ο έγκριτος νομικός, ο άρτιος επιστήμονας, ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο άψογος οικογενειάρχης και πολύ καλός, προσωπικός μου φίλος και συνεργάτης, έφυγε από κοντά μας.

Η πορεία του λαμπρή. Χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, με υπερηφάνεια και εντιμότητα, παρέδιδε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας σε όλους μας. Η θλίψη μας από τον χαμό του, ανείπωτη. Οι αναμνήσεις από τις κοινές μας στιγμές, θα μας συντροφεύουν για πάντα.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι η μνήμη του να είναι αιώνια».

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια του Μιχάλη Φαρσάρη μας γεμίζει θλίψη.

Ο Μιχάλης Φαρσάρης υπηρέτησε με πίστη τις ιδέες του από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του. Άφησε το δικό του αποτύπωμα ήθους στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου όπου υπήρξε για πολλά έτη πρόεδρος. Υπήρξε πάντα δίπλα στον κάθε απλό άνθρωπο είτε ως νομικός είτε ως ενεργός παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην οικογένειά του, στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Κρήτη, στα παιδιά του και στους οικείους του απευθύνω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Ανακοίνωση για το θάνατο του συντρόφου Μιχάλη Φαρσάρη, επί χρόνια μέλους της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ

Η απώλεια του συντρόφου Μιχάλη Φαρσάρη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Κομματική Οργάνωση Κρήτης.
Ο σύντροφος Μιχάλης Φαρσάρης με το ήθος, την τιμιότητα του, την σεμνότητα του και την μεγάλη αγωνιστική του πορεία, για την οποία διώχθηκε ανηλεώς από το αστικό κράτος, τίμησε το Κόμμα μας μέχρι την τελευταία του πνοή, αφήνοντας στους νεότερους κομμουνιστές πλούσια παρακαταθήκη.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην γυναίκα του Κρήτη Σμπώκου, στα παιδιά του και την υπόλοιπη οικογένεια του.

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνήλθε εκτάκτως, έπειτα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του δικηγόρου, πρώην δημοτικού συμβούλου, και αντιστασιακού Μιχάλη Φαρσάρη, και αποφάσισε ομόφωνα, τιμώντας την μνήμη του, όπως:

1) Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίασή του
2) Εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
3) Παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία
4) Δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Ηρακλείου
5) Επιδοθεί το Ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του
6) Αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

Σχόλια