Ηράκλειο

Άφωνοι μπροστά στα εκπληκτικά γλυπτά της Αμμουδάρας

Εντυπωσιάζουν τα γλυπτά από άμμο στην Αμμουδάρα.

Άφωνοι στέκονται μπροστά στα εξαιρετικής ομορφιάς γλυπτά οι λουόμενοι στις παραλίες της περιοχής.

Τα επτά εκπληκτικά έργα τέχνης ύψους ακόμα και τριών μέτρων, φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ένα πανύψηλο γλυπτό από άμμο που παραπέμπει σε μία πλαστική σακούλα γεμάτη σκουπίδια και ψάρια που υποφέρουν (Χαρκούτσης), η «Σφίγγα της Αμμουδάρας» με έντονα τα στοιχεία της μετάλλαξης (Grama), οι φάλαινες μέσα στη δύνη με τα πλαστικά (Αραπάκης & Φλώρου) και η γοργόνα με το γοργονάκι της που θλίβεται για το πλαστικό στη θάλασσα (Yuriy & Lyudmyla Mysko), είναι ορισμένα από τα θαυμάσια έργα του φεστιβάλ. Οι έξι γλύπτες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, εκτός από ένα κομμάτι του… εαυτού τους, αφήνουν πίσω τους ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαιτέρως του θαλάσσιου οικοσυστήματος, από το πλαστικό και άλλα σκουπίδια. Κι αυτό το μήνυμα, από την Αμμουδάρα, Μαλεβιζίου, Κρήτης, μαζί με τις εντυπωσιακές εικόνες των έργων, φθάνει σε όλο τον κόσμο, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι και επισκέπτες, αλλά και από τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ που έγιναν από τοπικά, κεντρικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις και τα έργα, άφθαρτα, αποτελούν πλέον αξιοθέατα της Αμμουδάρας, εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, τα εφήμερα έργα τέχνης θα «παραλάβουν» οι έντονες καιρικές συνθήκες και τα κύματα, για να παραμείνουν από αυτά μόνο οι φωτογραφίες και τα βίντεο, πράγμα που κάνει πιο «μαγευτικό» το φεστιβάλ.

Ο μοναδικός στο είδος του θεσμός στην Ελλάδα, διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση.

Γλυπτά φιλοτέχνησαν ο Ουκρανός πανεπιστημιακός καθηγητής Yuriy Mysko, η διεθνής γλύπτρια επίσης από την Ουκρανία Lyudmyla Mysko, ο Ρουμάνος εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα Gabriel Grama  και οι Έλληνες γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης, Αμαλία Φλωρου και Μανώλης Χαρκούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, σε πιλοτική μορφή, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έγιναν με πολύ μεγάλη επιτυχία μαθήματα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, που προγραμματίζεται να καθιερωθούν από την επόμενη διοργάνωση το 2019.

Οι παραλίες στις οποίες υπάρχουν αξιοθέατα έργα τέχνης είναι :

- Περίπου 200 μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ

- Στο κέντρο της Αμμουδάρας, (τέρμα της οδού Νάξου, στο ύψος του κεντρικού πάρκινγκ)

- Δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού (εκεί οι γλύπτες συνεχίζουν να φιλοτεχνούν τα έργα τους μέχρι τις 25 Ιουνίου, καθώς παρατάθηκε η παραμονή τους λόγω της κακοκαιρίας)

- Μπροστά από το πρώην club “Barracuda”.

Σχόλια