Αριστούχοι από το Ηράκλειο μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις Πανελλαδικές

Ηράκλειο
Αριστούχοι από το Ηράκλειο μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις Πανελλαδικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πτωτική τάση φαίνεται να ακολουθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα, ακόμα και στις περιζήτητες Σχολές και τα υψηλόβαθμα τμήματα. Αυτό διαφαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την αρχική ανάγνωση των αποτελεσμάτων και τη σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά.

Ημέρα ανακούφισης και χαράς λοιπόν η σημερινή για τους υποψηφίους από το Ηράκλειο. Ικανοποίηση και χαρά για πολλούς μαθητές και πολλά όνειρα δίνουν τη θέση τους στην προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά μία μαθήτρια ότι «η ζωή δεν τελειώνει στις Πανελλαδικές».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Δύο καθηγητές δίνουν στο neakriti.gr τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Ο κ. Καζαντζάκης Μανόλης, Διευθυντής του φροντιστηρίου «Ορόσημο», ανέφερε: «Όπως φάνηκε στα σημερινά αποτελέσματα, στα μαθήματα της Θετικής κατεύθυνσης, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία, καθώς επίσης στην ιστορία των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στα Μαθηματικά Οικονομικού τομέα, οι επιδόσεις των μαθητών ήταν χαμηλότερες και σε μερικές περιπτώσεις αρκετά χαμηλότερες από τις περυσινές με αποτέλεσμα να αναμένεται μια πτώση των βάσεων σε ένα μεγάλο αριθμό σχολών, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη στις σχολές του δεύτερου και τέταρτου επιστημονικού πεδίου».

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Μαυράκης, Διευθυντής των φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» στο Ηράκλειο, υποστήριξε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Αναμένεται πτώση στο δεύτερο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο και μικρές μετακινήσεις στο πρώτο και τρίτο επιστημονικό πεδίο ανάλογα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά».

Ο λόγος στους επιτυχόντες

Αντωνία Αναγνωστάκη

«Ήταν δύσκολη χρονιά»

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών έχει θέσει για το μέλλον της η Αντωνία Αναγνωστάκη, απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Γουβών. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε αφού τα 19.000 μόρια που συγκέντρωσε στις Πανελλαδικές της επιτρέπουν άνετη εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή.

Ωστόσο η επιθυμία και τα όνειρα της Αντωνίας την οδηγούν με άνεση στη ΣΑΣ και συγκεκριμένα τη Σχολή Στρατιωτικών και Νομικών Συμβούλων στη Θεσσαλονίκη.

«Ήταν δύσκολη χρονιά, όπως έχει τις δυσκολίες της κάθε χρονιά. Κάθε τάξη ήταν πιο δύσκολη από την προηγούμενη» δηλώνει στο neakriti.gr η Αντωνία και συνεχίζει λέγοντας «είχα χρόνο να βγαίνω γιατί είχα σωστό πρόγραμμα. Είχα ρυθμίσει τις ανάγκες μου. Σ’ αυτή την πορεία είχα τη στήριξη τόσο της οικογένειας μου όσο και των καθηγητών από σχολείο και φροντιστήριο. Νιώθω βαθύτατη ικανοποίηση».

Αφροδίτη Παπαδάκη

«Στόχος μου να γίνω επιστήμονας»

Με μία φράση που μας εξέπληξε αναφορικά με την «άλλη» όψη της νέας γενιάς ξεκίνησε να μιλάει στο neakriti.gr η Αφροδίτη Παπαδάκη. Πολλά έχουν ειπωθεί για μια «παραιτημένη» από στόχους και όνειρα νέα γενιά από τους μεγαλύτερους. Ο λόγος και η ωριμότητα όμως της Αφροδίτης αποδεικνύουν έμπρακτα ότι πρόκειται απλά για στερεότυπα.

«Ο στόχος μου ήταν σε γενικές γραμμές να γίνω επιστήμονας. Σκέφτομαι να δηλώσω Κτηνιατρική, Χημεία και Βιολογία. Με αυτές τις τρεις σχολές νομίζω καλύπτομαι» αναφέρει η Αφροδίτη, απόφοιτη από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

«Μ’ αρέσει ό,τι έχει να κάνει με καρκίνους, μεταλλάξεις κτλ. Οπότε μέσα από αυτές τις επιστήμες μπορώ να το πετύχω πιο εύκολα. Την κτηνιατρική την επιλέγω επειδή αγαπάω πολύ τα ζώα, κατά βάση όμως η βιολογία είναι αυτό που μ’ ενδιαφέρει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη φορά που έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις η Αφροδίτη Παπαδάκη. Την πρώτη φορά είχε περάσει στη Λογοθεραπεία, κάτι που δεν ήταν αυτό που την ενδιέφερε και αποφάσισε να ξαναδώσει.

Με την εμπειρία της λοιπόν στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε συνυποψηφίους που μπορεί να μην είχαν τα αποτελέσματα που ανέμεναν.

«Αποφάσισα να ξαναδώσω. Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα τη δεύτερη χρονιά, απλά είχα περισσότερο χρόνο επειδή δεν είχα το σχολείο. Κι εγώ απογοητεύτηκα την πρώτη φορά που δεν πέρασα. Δεν τελειώνουν όμως εκεί οι ευκαιρίες. Μπορείς να ξαναδώσεις, μπορείς να βρεις άλλον τρόπο να κάνεις αυτό που θέλεις. Δεν τελειώνει η ζωή μας με τις Πανελλήνιες. Σημαντικό ρόλο η στήριξη από τους γονείς και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό» ήταν ο καταληκτήριος λόγος της.

Εύα Κουλάου

«Έντονη εμπειρία οι Πανελλαδικές»

Τα όνειρα της Εύας Κουλάου την οδηγούν στη Νομική. Δεν έχει προτίμηση στην πόλη στην οποία θα περάσει, είναι όμως κατασταλαγμένη και αποφασιστική για το μέλλον που επιθυμεί να ακολουθήσει.

«Ήταν το όνειρό μου» λέει στο neakriti.gr η Εύα, απόφοιτη από το Γενικό Λύκειο Γαζίου.

«Έντονη εμπειρία» χαρακτηρίζει τις Πανελλαδικές η Εύα και συνεχίζει λέγοντας «πιστεύω γενικά ότι φτάνει ο χρόνος και για χόμπι και για διάβασμα. Όμως, αν ένιωθα ότι έχω ένα κενό, π.χ. στην Ιστορία, δεν μπορούσα να βγω για καφέ. Ένιωθα τύψεις. Είχα χρόνο να κάνω κάτι για μένα, αλλά δεν το επέλεξα» είπε η Εύα και μόνο συγχαρητήρια μπορεί να της δώσει κανείς για τη δύσκολη αλλά γενναία και ώριμη απόφαση που πήρε.

«Οι καθηγητές στα μαθήματα κατεύθυνσης ήταν πολύ καλοί και υποστηρικτικοί απέναντι μας, μας βοήθησαν αρκετά» αναφέρει για το τέλος η Εύα Κουλάου.

Μιχάλης Σπανάκης

«Διάβαζα όλα τα χρόνια του σχολείου»

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ίο όπου επέλεξε να κάνει διακοπές με την παρέα του ατενίζει πλέον το μέλλον ο Μιχάλης Σπανάκης.

Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Αλικαρνασσού έχει ως στόχο τμήματα ΗΜΜΥ (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) στην Αθήνα ή την Πάτρα.

Με την ανάσα της ανακούφισης τώρα που τελείωσαν πλέον όλα ο Μιχάλης παραδέχεται ότι δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στην τελευταία χρονιά του σχολείου.

«Η τελευταία χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη επειδή όλα τα χρόνια του σχολείου διάβαζα. Πέρασε σαν τις προηγούμενες, αλλά λίγο πιο γρήγορα λόγω του φόρτου εργασίας. Είχε περισσότερο διάβασμα, αλλά δεν διάβαζα τα βράδια. Κοιμόμουν καλά, έτρωγα καλά και πήγαινα κανονικά στις προπονήσεις 200 μ. τρέξιμο. Έβγαινα με τους φίλους μία – δύο φορές την εβδομάδα. Δεν ένιωσα να κλείνομαι μέσα» αναφέρει ο Μιχάλης.

Το neakriti.gr εύχεται σε όλους τους υποψηφίους ένα λαμπρό μέλλον!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News