Ηράκλειο

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες - Δίνουν ραντεβού στα Πεζά

Ξαναβγαίνουν στους δρόμους οι αγροκτηνοτρόφοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

Απευθύνουν λοιπόν κάλεσμα το Σάββατο 30 Ιουνίου και ώρα 10 το πρωί στον κόμβο Πεζών οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Ηρακλείου, Αστερουσίων και οι Επιτροπές Αγώνα Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου.

Στη σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν:

«Στο στόχαστρο του αγώνα μας βρίσκεται η πολιτική που μας ξεκληρίζει, που επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αυτή η πολιτική, με τη φοροληστεία και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με τη μεγάλη ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά μας που εξασφαλίζουμε με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες. Και είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού στην «ελεύθερη» αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά, ενώ οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

Αντίθετα, αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Τις τράπεζες που μας «στραγγαλίζουν» με τα επιτόκια και τα πανωτόκια. Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιος τους.

Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, η ΚΑΠ της ΕΕ, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά και η «επιχειρηματική γεωργία» που προωθούν κυβέρνηση - Περιφέρεια - Δήμοι: πως ο μικρός θα ξεκληριστεί και πως θα δυναμώσει ο μεγάλος!

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωριά έχουμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε τα ίδια βάσανα με τους βιοπαλαιστές των αστικών κέντρων. Τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες. Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών. Κι εμείς, όπως όλοι αυτοί, δεχόμαστε άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους και ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Η μάχη συνεχίζεται – Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Απαιτούμε

Για τις οφειλές της επιχείρησης «Ένωση Πεζών»: Ούτε σκέψη για μετακύληση χρεών της «Ένωσης Πεζών» από το «ξεπάγωμα» του δανείου, σε μικρομεσαίους παραγωγούς της περιοχής.

Για τις απλήρωτες σοδειές: Εδώ και τώρα να πληρωθούν τα χρέη της «Ένωσης Πεζών» και άλλων μεγαλεμπόρων στους μικρομεσαίους παραγωγούς από απλήρωτες σοδιές.

Τιμές: Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων - βιομηχάνων.

Φορολογία: Άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

ΕΛΓΑ: Κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Δακοκτονία: Να περάσει στην αποκλειστική του κράτους με άμεση πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού για τον έλεγχο της διαδικασίας και να καταργηθεί η παρακράτηση από τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Λειψυδρία: Άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής, να προχωρήσουν μελέτες για μικρότερα αρδευτικά έργα σε όλες τις περιοχές που έχουν ανάγκη. Μείωση του κόστους του νερού για τους μικρομεσαίους αγρότες. Κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης από τους δήμους για οφειλές των μικροπαραγωγών.

Ασφάλιση - Σύνταξη: Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. Δωρεάν κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες, συντάξεις αξιοπρέπειας.

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα - εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.

Επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για το διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.

Κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.

Χρέη: Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Χαράτσια: Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.».

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια