Ηράκλειο

Σήμερα το στερνό αντίο στο Δημήτρη Ξυριτάκη

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στις 12 στον Άγιο Τίτο.

Σήμερα το τελευταίο “αντίο” στο Δημήτηρη Ξυριτάκη που "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία του Δημήτρη Ξυριτάκη εψάλη σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο. Σημειώνεται ότι η σορός του βρισκόταν στον Άγιο Τίτο από τις 11 το πρωί.

Ακολούθησε η ταφή του σπουδαίου δικηγόρου και συγγραφέα στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου. Εξάλλου, η οικογένεια του εκλιπόντος δήλωσε ότι επιθυμεί, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 

Στο άκουσμα της είδησης του χαμού του γνωστού δικηγόρου και συγγραφέα Δημήτρη Ξυριτάκη, στο πένθος έχει βυθιστεί ο νομικός κόσμος της Κρήτης, και όχι μόνο .


Ο Δημήτρης Ξυριτάκης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας. Γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο και σε ηλικία 18 ετών εισήχθη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όντας από τους πρώτους στη σειρά του. Σαν φοιτητής ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση. Τα δημοκρατικά του ιδεώδη ήταν εξάλλου ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη και φυλακίστηκε, επί Χούντας, τον Νοέμβριο του 1967.

Από το 1975 μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ο Δημήτρης Ξυριτάκης δικηγορούσε στο Ηράκλειο, όντας ένας από τους πιο γνωστούς και ικανούς ποινικολόγους της Κρήτης. Τον Μάιο του 1976, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη, ανέλαβε γενικός γραμματέας της ΕΣΔΗΝ (της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου). Εξάλλου, το 1977 ο Δημήτρης Ξυριτάκης έγινε στόχος φασιστικών στοιχείων, τα οποία τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητό του. Το 1986 κατέβηκε υποψήφιος για τη δημαρχία Ηρακλείου, ενώ από το 1995 έως το 1999 ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου. Εξάλλου, υπήρξε στέλεχος της δημοτικής κίνησης “Δύναμη Πολιτών” του Βασίλη Λαμπρινού.


Ο Δημήτρης Ξυριτάκης ήταν, εκτός των άλλων, συγγραφέας. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα βιβλία “Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη”, “Αντώνιος Μιχελιδάκης, ο βίος, η πολιτεία και το έργο ενός λησμονημένου ευπατρίδη”, “Συγνώμη Αναστάση”, “Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης”, “Νικόλαος Κρασαδάκης” και “Λόγω τιμής, Ιστορίες Κρητικής Βεντέτας”.
Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Αποστολάκη, με την οποία απέκτησαν δύο γιους: τον Απόστολο και τον Λευτέρη.

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Με αφορμή τον θάνατο του κορυφαίου νομικού, συγγραφέα και του ανθρώπου που είχε αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα, τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στα κοινά του τόπου μας, του Δημήτρη Ξυριτάκη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η Βικελαία Βιβλιοθήκη, διακατεχόμενη από αισθήματα ευγνωμοσύνης για τη συνεχή προσφορά του και το μεστό του ενδιαφέρον, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Χ. Σάββας.
Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο-Ανοικτοί Ορίζοντες”, Γιάννης Κουράκης.


«Ως ενεργός πολίτης δραστηριοποιήθηκε έντονα στην προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε αρκετά χρόνια από διάφορες θέσεις. Άνθρωπος των Γραμμάτων, συνέγραψε βιβλία και μελέτες ιστορικού και νομικού περιεχομένου και τιμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης”. Η απουσία του από τη ζωή της πόλης αφήνει πίσω ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουράκης.


Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Θλίψη προκαλεί σε όλους μας ο θάνατος του διακεκριμένου Ηρακλειώτη νομικού Δημήτρη Ξυριτάκη. Θρηνούμε τον χαμό ενός εξαίρετου επιστήμονα και επαγγελματία, αλλά κι ενός αγωνιστή, ο οποίος, πιστός στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, έδωσε μάχες κατά της δικτατορίας, τιμώντας την Πατρίδα μας. Θα τον θυμόμαστε για το αγωνιστικό και δημιουργικό του πνεύμα και την αστείρευτη θέλησή του για προσφορά. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
«Εξαίρετος νομικός, φωτεινή προσωπικότητα, ενεργός πολίτης με όραμα και εντιμότητα, αφήνει πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη αγώνων για τη δημοκρατία και την ισονομία», ανέφερε για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη ο βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.


«Η Κρήτη έχασε σήμερα ένα πολύτιμο τέκνο της, έναν αντιστασιακό αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έναν διακεκριμένο δικηγόρο με πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλη κοινωνική και πολιτική προσφορά στον τόπο του. Ο Δημήτρης Ξυριτάκης διακρινόταν για το ταλέντο, το ήθος και την αξιοπρέπειά του και ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά και τους οικείους του», δήλωσε με τη σειρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.


«Ο Δημήτρης Ξυριτάκης, με την πολυσχιδή του δράση ως δικηγόρος, ως πολίτης που αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε στον δημόσιο βίο σε κρίσιμες εποχές του τόπου μας τα προτερήματα του ακέραιου ανθρώπου και του χαρισματικού Κρητικού. Στέλεχος της “Δύναμης Πολιτών”, οραματίστηκε μαζί μας μια νέα εποχή για το Ηράκλειο, αντάξια της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής του διαδρομής. Η απώλεια τού ακριβού φίλου και συνοδοιπόρου αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Κατερίνα και στα παιδιά του Απόστολο και Λευτέρη», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.
Εξάλλου, και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Δημήτρη Ξυριτάκη. Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δρόμος της πόλης θα πάρει το όνομα του εκλιπόντος.
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη εξέδωσε η δημοτική κίνηση “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”.
«Ανέπτυξε έντονη αντιπολεμική δράση κατά των ξένων Βάσεων στην Κρήτη με την Παγκρήτια Επιτροπή, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Εξέχων ποινικολόγος αλλά και υπερασπιστής όσων διώχθηκαν για τις πολιτικές και κοινωνικές τους πεποιθήσεις. Εραστής του βιβλίου, της έρευνας και κάθε μορφής τέχνης, με βαθιά μόρφωση με την οποία εμπλούτιζε την άσκηση της δικηγορίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ανακοίνωση.


«Φίλε Δημήτρη, καλό ταξίδι και να είσαι ήσυχος ότι οι σύντροφοί σου δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, γιατί μας δίδαξες ότι η Δημοκρατία για να στεριώσει χρειάζεται άριστους πολίτες. Αυτή την αριστεία, που στοχεύει σε μια ανθρώπινη κοινωνία, κατέκτησες...», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Αποστόλης Λουλουδάκης.


«Μια σπουδαία προσωπικότητα του τόπου μας, με μεγάλη κοινωνική, πολιτική και αντιδικτατορική δράση. Κρατούμε πάντα στη μνήμη μας την εντιμότητα, το ήθος και την αξιοπρέπεια που τον χαρακτήριζαν μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρεται στη συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.


Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Χάσαμε σήμερα έναν καταπληκτικό άνθρωπο, εξαίρετο νομικό και προσωπικό, καλό μου φίλο. Τον Δημήτρη Ξυριτάκη. Έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, με πλούσια αντιστασιακή δράση, σημαντική συνεισφορά στα κοινά, ανήσυχο πνεύμα και κριτική σκέψη. Η απώλεια είναι μεγάλη και σημαντική. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι η μνήμη του να είναι αιώνια».


Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου αποφάσισε χθες εκτάκτως - μεταξύ άλλων - να δοθεί το όνομα του Δημήτρη Ξυριτάκη σε ανώνυμη οδό του Δήμου Μαλεβιζίου. Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Ξυριτάκη απηύθυνε και το Τοπικό Συμβούλιο Καλεσών, απ’ όπου καταγόταν ο εκλιπών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια