default-image

Πρωτοποριακή μέθοδος στο ΠΑΓNΗ - Real time εικόνα στη διάρκεια επέμβασης

Ηράκλειο
Πρωτοποριακή μέθοδος στο ΠΑΓNΗ - Real time εικόνα στη διάρκεια επέμβασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για δοκιμή μιας μεθόδου που επιτρέπει μέσω σωληνών και της κάμερας να παρακολουθείται real time σε monitor, η εικόνα και η συμπεριφορά των οργάνων κατά τη διάρκεια επέμβασης. Μάλιστα θα ζητηθεί και επισήμως η προμήθεια του σωλήνα και η εφαρμογή του σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Το γεγονός αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους γιατρούς που βρέθηκαν σήμερα στο χειρουργείο και κάθε νέα μέθοδος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και γίνεται αντικείμενο συζήτησης.

Εικόνα σε μόνιτορ κατά τη διάρκεια επέμβασης

Ο ενδοτραχειακός σωλήνας διπλού αυλού με ενσωματωμένη κάμερα όπως ονομάζεται εφαρμόστηκε από γιατρούς της Αναισθησιολογικής κλινική του νοσοκομείου για θωρακοχειρουργικό περιστατικό.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο neakriti.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αλεξία Παπαϊωάννου: «στην ουσία μια κάμερα έχει ενσωματωθεί σε ενδοτραχειοκό σωλήνα διπλού αυλού για θωρακοχειρουρικές επεμβάσεις. Με την εικόνα που προσφέρεται γίνεται καλύτερη τοποθέτηση του σωλήνα τη στιγμή της επέμβασης. Συνήθως δεν ξέρεις που βρίσκεται αν δεν δεις με βροχοσκόπιο. Αυτό αλλάζει με τη μέθοδο».

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της μεθόδου που διαπιστώνεται από όσους την έχουν χρησιμοποιήσει είναι ότι ελαττώνεται η μετάδοση λοιμώξεων από το βρογχοκόπιο.

Ο ενδοτραχειακός σωλήνας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες όπως η Δανία και έχει υψηλότερο κόστος από τους υπόλοιπους σωλήνες αλλά και πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Παρά τις πολλές δυσκολίες, τα νοσοκομεία της Κρήτης επιχειρούν συχνά να εξασφαλίζουν όλο και πιο σύγχρονα όργανα και πιο εξελιγμένες μεθόδους για μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων και ελαχιστοποίηση των κινδύνων στις επεμβάσεις .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News