Ηράκλειο

Αποτεφρωτήριο και με τη «βούλα» στο Ηράκλειο εν μέσω αντιδράσεων

Με “βολές”, αιχμές και πολιτικές αντιπαραθέσεις πέρασε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο η χωροθέτηση του πολυσυζητημένου αποτεφρωτηρίου. 

Το Σώμα άναψε το “πράσινο φως” για τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου σε δημοτικό ακίνητο έκτασης 45 στρεμμάτων εντός της Νέας Αλικαρνασσού.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Ψήφισε λευκό η μείζων αντιπολίτευση, με μια επιμέρους διαφοροποίηση: αυτή του δημοτικού συμβούλου και πρώην δημάρχου Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλη Σισαμάκη, ο οποίος καταψήφισε, θεωρώντας πως η περιοχή είναι ήδη επιβαρημένη από διάφορες δραστηριότητες και δε σηκώνει άλλες “οχλήσεις”.


Λευκό ψήφισε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος της “Άμεσης Δημοκρατίας” Λεωνίδας Ζαμπετάκης.
Υπερψήφισαν οι παρατάξεις των “Ενεργών Πολιτών” και της “Άμεσης Δημοκρατίας”, με τους επικεφαλής τους να εξαπολύουν, ωστόσο, αιχμές κατά των χειρισμών της Λότζιας.


Ο Ηλίας Λυγερός κατηγόρησε πολιτικά τη δημοτική Αρχή ότι στο ζήτημα της καύσης νεκρών ροκανίζει εσκεμμένα, όπως είπε, το χρόνο, τραβώντας πολύ σε μάκρος τις διαδικασίες, με ένα σκοπό. Όπως περιέγραψε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, η δημοτική Αρχή από τη μια θέλει να δείχνει ένα προοδευτισμό, ότι τάχατες προχωρά το θέμα του αποτεφρωτηρίου και της καύσης νεκρών, την ίδια ώρα όμως χρονοτριβεί ώστε ουσιαστικά να “σπρώξει” το θέμα, να “πετάξει το μπαλάκι” στην επόμενη δημοτική Αρχή.


Ο ίδιος έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η δημοτική Αρχή άνοιξε την ατζέντα της καύσης πριν από δυόμισι χρόνια και το μόνο που έχει να επιδείξει είναι επιλογή χωροθέτησης του αποτεφρωτηρίου.
Για καθυστερήσεις μεγάλες έκανε λόγο και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης, ο οποίος εκτίμησε πως θα χρειαστεί το λιγότερο μια 4ετία για το αποτεφρωτήριο.


«Ψηφίσαμε πριν δυόμισι χρόνια λευκό. Ξαναψηφίζουμε λευκό διότι παρουσιάζετε ένα ελλιπέστατο πλάνο. Είναι κακός οδηγός να το βάζετε ανταγωνιστικά με άλλες πόλεις και να λέτε ότι ο Δήμος είναι μπροστά από άλλες πόλεις. Αν το αντιλαμβάνεστε ως επένδυση, είναι κακό αυτό. Γιατί είναι ένα θέμα που αγγίζει τις ψυχές», ανέφερε εκ μέρους των “Ανοιχτών Οριζόντων” ο Νίκος Γιαλιτάκης.


«Δεν “πετάμε την μπάλα” στους επόμενους και δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό, κύριε Λυγερέ», απάντησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε μεν ότι το Ηράκλειο είναι πιο μπροστά από την Πάτρα και την Αθήνα στο θέμα της καύσης, παραδέχτηκε όμως ότι είναι όλα ρευστά στο οικονομικό σκέλος, αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε συγκεκριμένο κόστος ούτε συγκεκριμένος τρόπος χρηματοδότησης που μπορεί να γίνει είτε από ιδίους πόρους του Δήμου, είτε με ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση!

Παράλληλα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση Κουράκη για ονομοταδοσία δρόμου προς τιμήν του Θεόδωρου Βασιλάκη. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια