default-image

Κεγκέρογλου: Από Υπουργείο σε Υπουργείο η εκτροπή του Πλατύ ποταμού

Ηράκλειο
Κεγκέρογλου: Από Υπουργείο σε Υπουργείο η εκτροπή του Πλατύ ποταμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ανησυχία και μεγάλος προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου στους φορείς και κατοίκους της Μεσαράς για το έργο "εκτροπή του Πλατύ ποταμού" το οποίο όπως αναφέρει δεν προχωρεί 3,5 χρόνια τώρα, παρά τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα έργο πνοής που θα δώσει ανάσα στον πρωτογενή τομέα τόσο στο Νότιο Ρέθυμνο όσο και στη Μεσαρά, όπως επισημαίνει.

Μάλιστα ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από Β.Κεγκέρογλου για το θέμα.

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 6056/17-05-2018, 6ης κατά σειρά ερώτησης του βουλευτή για το θέμα αυτό, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, μεταξύ άλλων, με πληροφορεί πως:

«Η Δ/νση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων εμπλέκεται στην μελέτη και κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μόνον όταν αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου.

Με την αρ. πρωτ. ΔΑΕΕ/160/02-03-2018 Απόφαση (ΑΔΑ: ΩΥΧΝ465ΧΘΞ-ΓΘΟ) του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών εγκρίθηκε:

Α. Ο χαρακτηρισμός ως μεγάλου σύνθετου και ειδικού έργου Εθνικού Επιπέδου του έργου: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγματος Φανερωμένης και των κατάντη αρδευτικών  έργων», με προϋπολογισμό μελέτης 2.000.000,00€ και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής σε 180.000.000,00€ και

Β. Η ένταξη του έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την παράγραφο 2ο  του άρθρου 49 του Ν. 4412/2016, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες κατασκευής του

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

-Το Φράγμα Πλατύ, χωρητικότητας 21,3 hm3 και το συνοδό του έργου.

-Το Φράγμα Γερακαρίου, χωρητικότητας 1,7 hm3 και το συνοδό του έργο.

-Το Φράγμα Γερακαρίου αποτελεί συμπληρωματικό έργο του Φράγματος Πλατύ. Ο αποθηκευόμενος όγκος των φραγμάτων Πλατύ και Γερακαρίου θα εξυπηρετεί το αρδευτικό έργο της Π.Ε. Ρεθύμνης.

-Την μεταφορά νερού στην Μεσσάρα με αγωγό υπό πίεση εκτιμώμενου μήκους 25km, ο οποίος συνδέει το Φράγμα Πλατύ με το Φράγμα Φανερωμένης.

-Τα Αρδευτικά δίκτυα από το Φράγμα Πλατύ στην Π.Ε. Ρεθύμνης εκτιμώμενης έκτασης 45.000 στρεμμάτων.

-Τον σε λειτουργία ταμιευτήρα του Φράγματος Φανερωμένης, χωρητικότητας 18,0 hm3.

-Τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή Μεσσάρας, έκτασης 36.200 στρεμμάτων και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις τους, εκτιμώμενης έκτασης 11.000 στρεμμάτων.

Η λειτουργία των υφιστάμενων έργων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα προτεινόμενα έργα.

Η Μελέτη με τίτλο: «Μελέτη Συνδυασμένων Έργων Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι – Φράγματος Φανερωμένης και τα κατάντη αρδευτικά έργα» προϋπολογισμού 2.000.000,00€ έχει ήδη εγγραφεί στη ΣΑΜΟ72 με ενάριθμο έργο 2017ΣΜ07200009.

Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει:

Επικαιροποίηση των υφιστάμενων Μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το φράγμα Πλατύ και το συνοδό του έργο (αγωγός μεταφοράς και αρδευτικά δίκτυα),Εκπόνηση νέων Μελετών για το φράγμα Γερακάρι (Προμελέτη, Οριστική) και το συνοδό έργο άρδευσης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου».

Τέλος στην απάντηση του το Υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι:

-Με το Αρ. Πρωτ. 1145/44411/09-05-2018 (ΔΑΕΕ 1011/11-05-2018) έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάστηκαν στην ΔΑΕΕ οι υφιστάμενες Μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το φράγμα Πλατύ και τα συνοδά του έργα (αγωγός μεταφοράς και αρδευτικά δίκτυα), σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

-Με βάση τις εν λόγω μελέτες θα συνταχθεί από τη ΔΑΕΕ ο Φάκελος Δημόσιας Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν.4412/16 για τη δημοπράτηση της Μελέτης.

-Μετά την ολοκλήρωση της Μελέτης, η ΔΑΕΕ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της κατασκευής  του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται η πρακτική της Κυβέρνησης, η οποία, κωλυσιεργεί 3,5χρόνια τώρα (ακόμη και όταν πρόκειται για επικαιροποιήση υφιστάμενων μελετών), χωρίς να πράξει τίποτα, δίνοντας μόνο υποσχέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News