Νεώρια: Για 14 ολόκληρα χρόνια παραμένουν ένα έργο - «φάντασμα»

Ηράκλειο
Νεώρια: Για 14 ολόκληρα χρόνια παραμένουν ένα έργο - «φάντασμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και 14 χρόνια, τα Δυτικά Νεώρια περιμένουν το φιλί της ζωής, το οποίο όμως θα αργήσει αρκετά χρόνια ακόμα…

Ξεθωριάζει με το πέρασμα των χρόνων η λάμψη της ιστορίας μας, ακόμα και στο πιο κομβικό σημείο του λιμανιού του Ηρακλείου…

Όπως είναι γνωστό, τα νεώρια ήταν επιμήκεις χώροι για την κατασκευή και επισκευή των καραβιών του βενετσιάνικου στόλου, πληροφορίες που διαβάζουν οι επισκέπτες μέσω ειδικής επιγραφής, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εισέλθουν στον εσωτερικό τους χώρο.

Σε αντίθεση με τα Ανατολικά Νέωρια, τα Δυτικά παραμένουν κλειστά για τους δημότες και επισκέπτες από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων, με το μνημείο να μαραζώνει, να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και να πνίγεται από τα αγριόχορτα.

14 χρόνια μετά, ακόμα εκκρεμούν εργασίες συντήρησης ενώ δεν υπάρχει ακόμα ώριμη μελέτη προς τη κατεύθυνση ανάδειξης και επανάχρησης των Δυτικών Νεωρίων!

Το μνημείο χρήζει εργασιών συντήρησης ενώ ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε στάδιο μελέτης η πρόταση που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος Ηρακλείου, πριν αρκετά χρόνια, όπως αποκαλύπτει η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη.

Το Φεβρουάριο του 2011, εγκαινιάστηκε η έκθεση προτάσεων για την ανάδειξη και επανάχρηση των Δυτικών Νεωρίων με στόχο τα Δυτικά Νεώρια να είναι επισκέψιμα στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα, το 2011, η τότε διοίκηση του ΟΛΗ σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, δημαρχίας Κουράκη, αντικατέστησε την εργοταξιακή περίφραξη ώστε τα Νέωρια να είναι ορατά.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, δεν προχώρησαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε το μνημείο να αποκτήσει και πάλι την λάμψη του.

Εικόνες που θλίβουν και τους ξεναγούς οι οποίοι έχουν καταθέσει διάφορες προτάσεις για την ανάδειξη των Δυτικών Νεωρίων.

Ο Γιάννης Μπρας εξέφρασε τη πικρία του για την εγκατάλειψη του μνημείου, αναφέροντας μάλιστα την εμπειρία του σε περιοχή της Νότιας Τουρκίας, όπου εκεί τα νεώρια παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Δείτε την αυτοψία, μέσα από την κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News