Ηράκλειο

Στο κενό τα σχέδια του Δήμου για τα ξεχασμένα «διαμάντια» της πόλης

Ακόμη περιμένει απάντηση η Λότζια για τα «ρημαγμένα» ακίνητα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου

Από τον Άννα στον... Καϊάφα: Μεταξύ Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείων παραπέμπεται, αλλά απάντηση ουδεμία, ούτε θετική ούτε αρνητική, δεν έχει πάρει ο Δήμος Ηρακλείου για τα εγκαταλελειμμένα δημόσια ακίνητα στο κέντρο της πόλης, που έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια να ρημάζουν.

Με μοναδική εξαίρεση το Μέγαρο Κοθρή, το οποίο έχει πάρει εδώ και μερικούς μήνες στα χέρια του, όλες οι υπόλοιπες διεκδικήσεις της Λότζιας για τα ακίνητα που στέγαζαν αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες στην “καρδιά” του Ηρακλείου έπεσαν στο κενό. Στο κενό έχει πέσει επίσης και η προσπάθεια του Δήμου να πάρει πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού την οικία Χρονάκη...

Οι κλειστές πόρτες - για την ακρίβεια η αδιαφορία που έχει εισπράξει στις κατά καιρούς κρούσεις του ο Δήμος - έχουν προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις της δημοτικής Αρχής... Μάλιστα, όπως τόνισε στη “Νέα Κρήτη” η αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, «η απογοήτευση εντείνεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο ανάπλασης των κεντρικών δρόμων του Ηρακλείου, το οποίο θα ήταν ευχής έργον να συνδυαζόταν με την παραχώρηση των κτηρίων της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Ειρηνοδικείου, που αυτή τη στιγμή παραπέμπουν σε περιστερώνες, αποτελώντας μια ηχηρή παραφωνία με το σκηνικό που θα έχει το κέντρο όταν με το καλό ολοκληρωθεί η εκτελούμενη ανάπλαση».

«Μακάρι να μας έδιναν τα εγκαταλελειμμένα κτήρια επί της Δικαιοσύνης, π.χ., ώστε να προλαβαίναμε να κάνουμε παρεμβάσεις τώρα που είναι σε εξέλιξη το έργο της ανάπλασης. Δυστυχώς δεν έχουμε καμία, μα καμία ανταπόκριση. Δεν έχουμε καν απάντηση, ακόμα και αρνητική. Χώρια το ότι και εμείς ορισμένες φορές δυσκολευόμαστε να βγάλουμε άκρη μεταξύ ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείων σε ποιον ανήκουν τελικά τα εγκαταλελειμμένα κρατικά κτήρια στο κέντρο της πόλης», σημείωσε η κ. Αρχοντάκη και πρόσθεσε: «Το αξιοσημείωτο είναι πως, ναι μεν δεν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματά μας για παραχώρηση, αλλά δεν υπάρχει και κάποια κινητικότητα εκ μέρους της ΕΤΑΔ ή του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιηθούν και να αποκατασταθούν τα κτήρια αυτά. Μας λένε απλώς αόριστα πράγματα, του τύπου, π.χ. για τα κτήρια των δύο πρώην Αστυνομικών Τμημάτων στα Λιοντάρια και το κτήριο της πρώην Τροχαίας, πως θέλουν να τα κρατήσουν γιατί υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες! Μα πού είναι αλήθεια αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον; Εμείς... οποιοσδήποτε ζει εδώ γιατί δεν το βλέπει;».

Τα σχέδια που έμειναν στον αέρα!

Για την ιστορία, να θυμίσουμε τα αιτήματα που έχει καταθέσει η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου και τα σχέδια χρήσης που είχε για τη χρήση των ερειπωμένων εδώ και χρόνια δημόσιων ακινήτων στο κέντρο της πόλης.

Με βάση λοιπόν τον σχεδιασμό που είχε καταρτιστεί, ο Δήμος προόριζε το κτήριο της πρώην Τροχαίας, στη συμβολή της Χάνδακος με τη Ταγματάρχου Τζουλάκη, ως στέγη του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Στο κτήριο που στεγάζονταν άλλοτε το Α’ και το Β' Αστυνομικό Τμήμα, στα Λιοντάρια, ο Δήμος σχεδίαζε να στεγάσει το αρχείο των εφημερίδων και των περιοδικών της Βικελαίας.

Για το Ειρηνοδικείο η Λότζια είχε στα σχέδια τη λειτουργία μιας σύγχρονης και λειτουργικής δημοτικής πινακοθήκης και γλυπτοθήκης.

Στην οικία Χρονάκη ο Δήμος ήθελε να στεγάσει το πλούσιο οθωμανικό αρχείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια