«Τα ξεφτέρια» του 45ου Δημοτικού Σχολείου κέρδισαν τις εντυπώσεις

Κρήτη
«Τα ξεφτέρια» του 45ου Δημοτικού Σχολείου κέρδισαν τις εντυπώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα αξιόλογο και αξιέπαινο αποτέλεσμα στέφθηκε η προσπάθεια των λιλιπούτειων μαθητών της Β’ τάξης του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, οι οποίοι, μετά από μια συλλογική προσπάθεια, προχώρησαν στην έκδοση μιας εφημεριδούλας με τίτλο “Τα ξεφτέρια”. 

Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ.κ. Χρύσας Αβραμάκη, Ανδρομάχης Φλώρου, Δημήτρη Κουντουδάκη και Πόπης Παχυλάκη, τα παιδιά μπήκαν στον ρόλο του δημοσιογράφου, έκαναν ρεπορτάζ, έρευνα, ακόμη και συνέντευξη, και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους ήταν εντυπωσιακό.

Αφού προηγήθηκε η επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τα παιδιά κατανόησαν σε ικανοποιητικό βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θέλησαν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη..

Έτσι, αφού έγινε η κατανομή των ρόλων και των θεμάτων εργασίας τους, ξεκίνησαν. Οι “μικροί δημοσιογράφοι” κατέγραψαν τα έθιμα, τις γιορτές και τα λουλούδια της άνοιξης, αναφέρθηκαν σε ζώα, ενώ... πήγαν νοερά και μια βόλτα στα Λιοντάρια, τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, αλλά και τα Ανώγεια. Ανέλυσαν τις κατακόμβες αλλά και το μουσικό όργανο που χαρακτηρίζει την Κρήτη, τη λύρα! Μετέφεραν τις γνώσεις τους για τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη, ενώ άκρως απολαυστική ήταν η συνέντευξη που πήραν από τον δάσκαλο και λυράρη του σχολείου τους, τον κ. Γιώργο Ξυλούρη.

Από “Τα ξεφτέρια” δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα αθλητικά νέα, με τον ΟΦΗ και τον Εργοτέλη να βρίσκονται στο επίκεντρο. Τον αναγνώστη περίμενε μια ακόμη έκπληξη, αφού η εφημεριδούλα περιελάμβανε αινίγματα, σταυρόλεξα και παιχνίδια ακόμη και στα Αγγλικά! Μέχρι και συνταγή για νοστιμότατα ντόνατς πρότειναν τα παιδιά.

Γεγονός είναι ότι η διαδραστική αυτή διαδικασία άνοιξε τους ορίζοντες των παιδιών σε ένα νέο γνωστικό πεδίο, κεντρίζοντάς τους το ενδιαφέρον. Προσπάθειες σαν κι αυτές που πραγματοποιεί το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, με την καθοδήγηση των σπουδαίων εκπαιδευτικών του και την αμέριστη υποστήριξη του διευθυντή του κ. Χρήστου Ντρουμπογιάννη, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση!

Η συνέντευξη στον δάσκαλο-λυράρη

Στο σύνολό της η δουλειά παιδιών και δασκάλων αξίζει τα εύσημα, όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη στον δάσκαλο και επιτυχημένο λυράρη Γιώργο Ξυλούρη. Απολαύστε την:

- Πώς αγαπήσατε τη λύρα; Ξέρουμε πολλούς τραγουδιστές Ξυλούρη. Μήπως σας επηρέασε η οικογένειά σας;

«Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που άκουγαν μουσική και από μικρός αγάπησα τη λύρα».

- Πώς γεννήθηκε το παρατσούκλι “Καντρής”;

«Το παρατσούκλι παρέμεινε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν ένας πρόγονός μου κυνηγούσε τους Τούρκους».

- Γιατί διαλέξατε να γίνετε και δάσκαλος;

«Επειδή μου αρέσει να συναναστρέφομαι με παιδιά, λόγω της αθωότητάς τους».

- Τι αισθάνεστε όταν πιάνετε τη λύρα και τι όταν μπαίνετε στην τάξη;

«Όταν κρατάω τη λύρα αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ ένα μεγάλο κομμάτι της Κρήτης που ’ναι η παράδοσή της και νιώθω μεγάλη ευθύνη. Την ίδια ευθύνη αισθάνομαι και στην τάξη, γιατί οι γονείς μού εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Και έτσι θέλω τα παιδιά να συνδέσουν το ήθος και τον σεβασμό με την παράδοση».

- Πόσα χρόνια είστε λυράρης και πόσα δάσκαλος;

«Από τα 12 είμαι επαγγελματίας λυράρης, δηλαδή 22 χρόνια, και σαν δάσκαλος είμαι 11 χρόνια».

- Ποιο είναι πιο δύσκολο, να είστε λυράρης ή δάσκαλος;

«Όταν κάτι αγαπάς, δεν είναι τίποτα δύσκολο».

- Τι μήνυμα θα δίνατε στα παιδιά ως δάσκαλος και ως μουσικός;

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι, χωρίς τις ρίζες των δέντρων, δε μεγαλώνεις. Το ίδιο και με τα παιδιά και τους μεγάλους...».

Παρουσιάστηκαν τα ξεχασμένα επαγγέλματα

Με μεγάλη επιτυχία, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β2 τάξης του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν την 1η Ιουνίου θεατρική παράσταση με τίτλο “Ξεχασμένα επαγγέλματα”.

Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας για τα επαγγέλματα, τα παιδιά παρουσίασαν κάποια “άγνωστα” ίσως και σε μας επαγγέλματα, που η σκόνη του χρόνου τα κάλυψε.

Τα επαγγέλματα με τα οποία ασχολήθηκαν (ο νερουλάς, ο παγοπώλης, ο γαλατάς, ο λούστρος, ο καρεκλάς, ο λατερνατζής, ο παγωτατζής, ο ψωμάς, ο αρκουδιάρης και ο φωτογράφος) έχουν ξεπεραστεί στη σημερινή εποχή και έχουν εκλείψει πια.

Έτσι, οι μαθητές προσπάθησαν να γνωρίσουν τα επαγγέλματα στους νεότερους και να θυμίσουν στους παλαιότερους μια Ελλάδα βγαλμένη από μια άλλη εποχή.

Η επιτυχημένη προσπάθεια των μικρών μαθητών έγινε υπό την καθοδήγηση της δασκάλας της τάξης κ. Ανδρομάχης Φλώρου.

Συγκίνηση στη βραδιά των αποφοίτων

Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις ήταν η περασμένη Παρασκευή για τους μαθητές της Στ’ τάξης του 45ου Δημοτικού Σχολείου, τους δασκάλους και τους γονείς τους, αφού στη γιορτή αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε σηματοδοτήθηκε το κλείσιμο του πρώτου κύκλου της εκπαιδευτικής τους πορείας και το πέρασμα σε έναν άλλο...

Ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Ιωάννη Χωστού πραγματοποίησαν μια εκδήλωση γεμάτη εκπλήξεις, μουσική, κέφι και χορό, δημιουργώντας μια αξέχαστη βραδιά! Μια μεγάλη σχολική οικογένεια πλημμύρισε το προαύλιο του σχολείου, με τα παιδιά να απολαμβάνουν παιχνίδια, ζωγραφιές, face painting, συνάντηση με τους ήρωες της Disney, πλούσιο μπουφέ αλλά και παγωτό. Η παρουσία του συγκροτήματος των Γρηγόρη Σαμόλη και Φραγκίσκου Μπαλτζάκη και η μουσική επένδυση από τον dj MEL ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους!

Η απονομή των αναμνηστικών αποφοίτησης, το CD και το λεύκωμα με τις φωτογραφίες και τα λόγια που τα συνόδευαν φόρτισαν συναισθηματικά το κλίμα, αφού οι εμπειρίες, οι στιγμές, οι σχέσεις και τα εφόδια που αποκόμισαν τα παιδιά από την εξάχρονη παρουσία τους στο 45ο Δημοτικό Σχολείο τα έχουν ωριμάσει και τα έχουν προετοιμάσει άρτια για το επόμενο βήμα στη μαθητική τους διαδρομή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News