Αδελφοποιήθηκε το Ηράκλειο με τη Ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ

Ηράκλειο
Αδελφοποιήθηκε το Ηράκλειο με τη Ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδελφοποιημένες πόλεις είναι από απόψε το Ηράκλειο Κρήτης και η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας Νίζνι Νόβγκοροντ, μετά και την τελετή αδελφοποίησης η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα σε πανηγυρικό κλίμα, σύμφωνα με τους εκεί παριστάμενους της ηρακλείωτικης αποστολής.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη στενής και πολυεπίπεδης συνεργασίας του Ηρακλείου με το Νίζνι Νόβγκοροντ, με τους δημάρχους, Βασίλη Λαμπρινό και Βλάντιμιρ Πάνοβ, να υπογράφουν το μνημόνιο αδελφοποίησης των δύο πόλεων παρουσία των τοπικών αρχών και των μελών της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον δήμαρχο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον δήμο Ηρακλείου, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αλλά και αφετηρία μιας σειράς δράσεων που θα συνοδεύουν δημιουργικά την αδελφοποίηση, με απώτερο στόχο την παροχή ενός ευέλικτου πλαισίου ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης αλληλεγγύης μεταξύ των πόλεων.

Όπως επεσήμαναν οι δήμαρχοι στην ομιλία τους κατά τη διάρκεια της τελετής, προτεραιότητά τους είναι να εφαρμόσουν στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται στην απόφαση αδελφοποίησης, όπως η προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δήμων, η ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς, η προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας των δύο πόλεων και περιοχών. Οι δύο δήμαρχοι τόνισαν επίσης, πως πρόθεσή τους είναι η αδελφοποίηση να αποτελέσει την απαρχή μιας στενής συνεργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε αφορμή, επ' ωφελεία και των δύο δήμων και κατά συνέπεια των δημοτών τους.

Συναυλία με τραγούδια από τη μουσική παράδοση των δύο περιοχών στην οποία συμμετείχε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων πλαισίωσε την τελετή αδελφοποίησης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της οποίας εγκαινιάστηκε και το Κέντρο Ελληνισμού του Νίζνι Νόβγκοροντ, διευθύντρια του οποίου είναι η Μαρία Φωτιάδου. Παράλληλα υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου από τον Α΄ αντιπρόεδρό του Μανώλη Φραγκάκη.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι το Ηράκλειο, το μεγαλύτερο αστικό εμπορικό κέντρο της Κρήτης, διαμόρφωσε στο πέρασμα των αιώνων ένα ιδιαίτερο «πρόσωπο», με την ακτινοβολία του Μινωικού Πολιτισμού, το παλάτι της Κνωσού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, με τα χρόνια του Βυζαντίου, της Αραβοκρατίας, της Ενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, με την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωσή της με την Ελλάδα (το 1913), φτάνοντας έως και τη σημερινή εποχή.

«Η Ιστορία έκρινε τη μοίρα του τόπου μας των πέντε συν ένα πολιτισμών. Ο Χάνδακας, η Κάντια, το Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο - είναι τα ονόματα της ίδιας πόλης, ταυτισμένα με τις όψεις ενός πολιτισμού, ανοιχτού, ισχυρού, και φιλόξενου. Το Ηράκλειο είναι η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (γνωστού διεθνώς και ως Ελ Γκρέκο), των μεγάλων αγιογράφων Μιχαήλ Δαμασκηνού και Γεωργίου Κλώντζα, αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη - θερμού φίλου και επισκέπτη της Ρωσίας, για την οποία έγραψε επανειλημμένως - του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, και πολλών άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Το αρχαιολογικό μουσείο (που φιλοξενεί τα σημαντικότερα, παγκοσμίως, εκθέματα του Μινωικού Πολιτισμού), τα ενετικά τείχη, ο επιβλητικός Κούλες, το ιστορικό μουσείο, το μουσείο χριστιανικής τέχνης της Αγίας Αικατερίνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο ναός του Αγίου Πέτρου, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, αποτελούν ορισμένα από τα μνημειακά σημεία του Ηρακλείου, από τα οποία ο επισκέπτης θα πλουτίσει τις γνώσεις και τον ψυχισμό του. Αλλά ο σφυγμός της πόλης μας είναι πάντα δυνατός και στην καθημερινή ζωή, στους χώρους της αγοράς, του τουρισμού, των επιχειρήσεων, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που αποτελούν κόμβους για μετακινήσεις εντός και εκτός Κρήτης.

Οι χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που επισκέπτονται την πόλη μας τα τελευταία χρόνια, και γενικότερα την Κρήτη, ασφαλώς θα είναι οι πλέον αξιόπιστοι μάρτυρες της παρουσίας, των δυνατοτήτων, της φιλοξενίας, και των πλεονεκτημάτων του τόπου μας» σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ρωσία, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων, ο κ. Λαμπρινός επεσήμανε πως «με την επιρροή των πολιτισμών μας, την παράδοση της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, με την πνευματική συγγένεια των λαών μας, και με ειλικρινή, πάντα, σεβασμό του ενός προς τον άλλον, με κορυφαίο γεγονός του συνδέσμου αυτού τη συμμαχική μας δράση εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα αυτά είναι τα στοιχεία που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον συνεκτικό ιστό για τις σχέσεις μας. Αυτή η πολύτιμη κληρονομιά, πρέπει να είναι η κοινή μας κατεύθυνση και σήμερα, σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News