Αυξάνονται τα αδέσποτα - Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ηράκλειο
Αυξάνονται τα αδέσποτα - Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό φαινόμενο η εγκατάλειψη ζώων από ασυνείδητους.

Μάχες καθημερινά δίνουν οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Κυνοκομείου Ηρακλείου για να μειώσουν όσο γίνεται το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών, αλλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο μπορεί να μη γίνεται εντονότερο, δεν αντιμετωπίζεται όμως τόσο ώστε να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μείωση των αδέσποτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, ενώ δεν υπάρχει μία μέρα που να μη γίνουν αναφορές και καταγγελίες για την εγκατάλειψη αδέσποτων σκυλιών από ασυνείδητους που νομίζουν πως, αφού εκείνοι δεν τα θέλουν, θα μπορέσουν κάποιοι άλλοι να τα πάρουν και να τα φροντίσουν, με συνέπεια οι ίδιοι να έχουν τη συνείδησή τους... ήσυχη εγκαταλείποντας μικρά ή μεγάλα σκυλιά!

«Κάποιος ξεφόρτωσε 5 κουτάβια. Μέχρι να πάρω χαμπάρι τι γίνεται, πάτησε γκάζι και εξαφανίστηκε», μας έλεγε χθες κάτοικος των Βασιλειών. Μάλιστα, ο ίδιος αναζήτησε τους αρμόδιους του Δημοτικού Κυνοκομείου, αλλά η απάντηση ήταν ότι η επιλογή τους είναι να μη φιλοξενούν μικρά κουτάβια, αφού έτσι θα γεμίσει το Κυνοκομείο από κουτάβια και δε θα μπορούν να μεταφέρουν, να φροντίζουν και να φιλοξενούν μεγαλύτερα σκυλιά για να τα επιστρέφουν στη συνέχεια για επανένταξη στις ίδιες περιοχές απ’ όπου και τα μάζεψαν.

Σε ποιες περιοχές

Σύμφωνα λοιπόν με χθεσινές πληροφορίες μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων υπάρχει στην παρούσα φάση στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και στον Αϊ Γιάννη της Κνωσού. Πρόβλημα, αλλά όχι όπως παλιά, αντιμετωπίζουν σήμερα οι Βασιλειές, ενώ σημαντικό πρόβλημα αδέσποτων εξακολουθεί να έχει το ΠΑΓΝΗ και η ευρύτερη περιοχή γύρω απ’ το νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιβάλλει την οριστική απομάκρυνση και τη μη επανένταξη αδέσποτων όταν πρόκειται για νοσοκομεία, αεροδρόμια και λιμάνια.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η αντιμετώπιση των αδέσποτων ήταν αποτελεσματική στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου από τον περασμένο χρόνο. Η απόφαση του Δημοτικού Κυνοκομείου Ηρακλείου να επιτρέψει και να προωθήσει την περίφραξη χώρου για τη φιλοξενία εκεί των αδέσποτων στο νοσοκομείο, υπό την ευθύνη και τη φροντίδα φιλόζωων εθελοντών, είχε ως αποτέλεσμα να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση για τον υπόλοιπο χώρο του νοσοκομείου, ενώ όταν εμφανιστεί αδέσποτο αμέσως γίνεται η περισυλλογή του και η μη επιστροφή του εκεί, λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας του νοσοκομείου.

Η ίδια πρόταση έγινε και στο ΠΑΓΝΗ, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Έτσι, όταν πριν από λίγα χρόνια έγινε μαζική απομάκρυνση όλων των αδέσποτων σκυλιών από το ΠΑΓΝΗ, κανείς δε θα περίμενε πόσο γρήγορα τα σκυλιά ή θα επέστρεφαν στον τόπο αυτό, γνωρίζοντας τον ως “δικό τους”, ή κάποιοι φιλόζωοι (εννοείται όχι οργανωμένοι) θα μετέφεραν ξανά πίσω πολλά από αυτά.

Εξάλλου, σημαντικό είναι το πρόβλημα των αδέσποτων και στο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης. Εκτός του γεγονότος της μεγάλης εγκατάλειψης αδέσποτων στην περιοχή, υπάρχει και το φαινόμενο οι φοιτητές, που έχουν μαζί τους και περιποιούνται κάποια από τα σκυλιά αυτά, φεύγοντας να αδυνατούν να τα πάρουν μαζί τους και ως εκ τούτου να τα εγκαταλείπουν.

Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας μας, υπάρχουν και εκείνοι που, επειδή για δικούς τους λόγους δεν εμπιστεύονται το Κυνοκομείο, βάζουν σε αδέσποτα λουριά ώστε να φαίνονται δεσποζόμενα για να μην τα μαζέψουν οι υπάλληλοι του Κυνοκομείου...

Στο μεταξύ, όπως μαθαίνουμε, πλέον οι αρμόδιοι του Κυνοκομείου, επιστρέφοντας τα στειρωμένα ζώα στον τόπο απ’ όπου τα έχουν περιμαζέψει, τους αφαιρούν τα λουριά. Ο λόγος είναι ότι κατά το παρελθόν έχουν σκοτωθεί αδέσποτα σκυλιά λόγω του μπλεξίματος των λουριών τους σε δίκτυα απόμερων περιοχών, όπου δε θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν αντιληπτά από ανθρώπους για να βοηθηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News