Αχόρταγη η Tuta – Μεγάλη καταστροφή στις ντομάτες

Ηράκλειο
Αχόρταγη η Tuta – Μεγάλη καταστροφή στις ντομάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο η μέθοδος “Κομφούζιο” θα σώσει τους ντοματοπαραγωγούς της Κρήτης από τη δράση του αχόρταγου εντόμου Tuta Absoluta, που μόνο φέτος έχει αποδεκατίσει πάνω από το 50% της παραγωγής του Τυμπακίου, όπου οι παραγωγοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ζητούν από την κυβέρνηση να τους εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται για τους παραγωγούς άλλων περιοχών της χώρας.

Η εξαίρεση αυτή για τους παραγωγούς της Κρήτης θεωρείται αδιανόητη. Και η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, του έθεσε το θέμα και τώρα περιμένουν οι παραγωγοί της περιοχής να λάβουν απαντήσεις!

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, εξηγώντας ότι μόνο με τη μέθοδο “Κομφούζιο” μπορεί να είναι νικηφόρα η μάχη με το έντομο της Tuta, που εδώ και χρόνια καταστρέφει την παραγωγή της νότιας Κρήτης μπροστά στα μάτια των ανήμπορων παραγωγών.

«Το έντομο αυτό, άμα μπει στο θερμοκήπιό σου, μέσα σε ένα 10ήμερο σου καταστρέφει εντελώς την καλλιέργεια! Γι’ αυτό εμείς ζητάμε χρηματοδότηση από πρόγραμμα που υπάρχει ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας. Λέγεται “Κομφούζιο” και προβλέπει τον συνδυασμό τριών μεθόδων.

Να μας χρηματοδοτήσουν. Να μειώσουμε το κόστος για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το “Κομφούζιο”... Τι προβλέπει το “Κομφούζιο”; Τρεις τρόπους: Ο ένας είναι παγίδες με κόλλες σε χρώμα μαύρο, που τραβάει το έντομο, το οποίο κολλάει πάνω και παγιδεύεται σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού του. Ο δεύτερος τρόπος είναι η διοχέτευση της φερορμόνης μέσα στο θερμοκήπιο, η οποία “μπερδεύει” το αρσενικό με το θηλυκό και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ζευγάρωμα. Και ο τρίτος τρόπος είναι να διοχετεύσεις μέσα στο θερμοκήπιο κάποια έντομα που πάνε και τρώνε τα αβγά της Tuta. Με αυτούς τους τρεις τρόπους μαζί, λοιπόν, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το έντομο αποτελεσματικά. Αλλά αυτή η μέθοδος στοιχίζει περίπου 250 ευρώ στο στρέμμα. Δηλαδή είναι μεγάλο το κόστος. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα στις δεντρώδεις καλλιέργειες, αλλά και στο αμπέλι για την ευδεμίδα, όπως και στη μηλιά και την αχλαδιά για έντομα της ίδιας οικογένειας», τόνισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο συνδικαλιστής.

«Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και ζητήσαμε από τον υπουργό να ενταχθεί και στην Κρήτη το πρόγραμμα αυτό. Να μας καλύπτει ένα μέρος του κόστους κι εμείς να συνεισφέρουμε κατά το υπόλοιπο ποσοστό για να αντιμετωπιστεί μαζικά και αποτελεσματικά το έντομο αυτό της Τuta Αbsoluta», κατέληξε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Χωρίς χημικά

Όπως εξηγεί ο κ. Ορφανουδάκης, η Ε.Ε. απαγορεύει στους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν δυνατότερα φάρμακα για τη Tuta.

«Οπότε τα εγκεκριμένα φάρμακα, αυτά που μας επιτρέπουν σήμερα, έχουν δραστικές που δε δίνουν αποτελέσματα. Δηλαδή, αν είσαι σε μια περιοχή που ψεκάζουν οι γείτονές σου, μπορείς και κρατάς τον πληθυσμό σε ένα χαμηλό επίπεδο. Αλλά αν για κάποιον λόγο αυτή η ισορροπία χαλάσει, είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε επειδή δε θα ψεκάσει ένας γείτονάς σου, τότε χάθηκε το παιχνίδι»...

Το έντομο αυτό είχε μεταφερθεί από τη Λατινική Αμερική γύρω στο 2004. Εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε μέσω φρούτων που εισήχθησαν από κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Δε λείπουν βέβαια και οι υποψίες που αναφέρουν ότι μπορεί αυτό το έντομο να μεταφέρθηκε σκόπιμα στη χώρα μας, για να αρχίσει να καταστρέφει την παραγωγή μας και να μπορούν να πουλούν κάποιοι τα φυτοφάρμακά τους!...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τότε οι παραγωγοί, τόσο στα θερμοκήπια όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες, έχουν βρει πολύ κακό μπελά... Το έντομο ξεκινάει από τον καρπό, αλλά μετά πάει και τα φύλλα και τα τρώει, ξεραίνοντας το φυτό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News