Μαραζώνει το κέντρο από τα έργα - Έτοιμο μόλις το 15% της ανάπλασης

Ηράκλειο
Μαραζώνει το κέντρο από τα έργα - Έτοιμο μόλις το 15% της ανάπλασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ένα έργο που έχει τελικό κόστος 1,5 εκατ. ευρώ κλείνει για 18 μήνες το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, οδηγώντας στον απόλυτο οικονομικό μαρασμό τα καταστήματα στους υπό ανάπλαση δρόμους.

Μόνο έκπληξη και πικρία προκάλεσε η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστάσακη στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” κατά τη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων του έργου, με το αρχικό κόστος να έχει υπολογιστεί με βάση τη σύμβαση στα 4,5 εκατ. ευρώ, η έκπτωση στον εργολάβο να αγγίζει το 65% και το τελικό κόστος να καταλήγει στο 1,5 εκατ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιδήμαρχος.

Με απλά λόγια, με δεδομένη τη σύμβαση που προβλέπει υλοποίηση σε 18 μήνεςμ το έργο των 1,5 εκατ. ευρώ μπλοκάρει στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου το κέντρο του Ηρακλείου, παίζοντας με τις ήδη τραγικές οικονομικές αντοχές των καταστηματαρχών. Ο ίδιος ο κ. Αναστασάκης στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα, μέσα από τα οικονομικά δεδομένα που παρουσίασε όσον αφορά στο κόστος, αποδόμησε το μεγάλο έργο ανάπλασης που πλέον ισορροπεί στην απόλυτη ψευδαίσθηση και καταρρέει τις περγαμηνές αλλά και τυμπανοκρουσίες της δημοτικής Αρχής, που κάνει πολύ θόρυβο για ένα έργο το κόστος του οποίου ισοδυναμεί με μια επένδυση πολυτελούς κατοικίας.

Την ίδια ώρα, σε παραδοχή και ανάληψη ευθύνης από κοινού με τον δήμαρχο Ηρακλείου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου στο κέντρο του Ηρακλείου προχώρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, το έργο στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου έχει προχωρήσει μόλις στο 15%, όταν ο ίδιος ο αντιδήμαρχος τον Δεκέμβριο του 2017 υπογράμμιζε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα είχε φανεί πάνω από το 50% του έργου.

Τα “αίματα άναψαν” όταν η συζήτηση πήγε στο κομμάτι των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και της πιθανότητας απομάκρυνσης των περιπτέρων από τη λεωφόρο Δικαιοσύνης, με καταστηματάρχες και περιπτερούχους να κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή, αλλά και να διαμαρτύρονται για το πόσο η τελική εικόνα θα είναι αυτή που έχει παρουσιάσει σε μακέτα η δημοτική Αρχή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι, από κοινού με τον δήμαρχο Ηρακλείου, λαμβάνει την ευθύνη της μεγάλης καθυστέρησης που καταγράφεται στο έργο.

Την ίδια ώρα, οι καταστηματάρχες οδεύουν, όπως υπογράμμισαν, σε οικονομική καταστροφή, καταλογίζοντας στην παρούσα δημοτική Αρχή μεγάλη έλλειψη ευαισθησίας. Στη διάρκεια της εκπομπής, η ένταση ήταν δεδομένη, με τα πυρά να έχουν ως στόχο τη δημοτική Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί το έργο όσον αφορά στην πορεία του, αλλά και το μέχρι τώρα ποσοστό της ολοκλήρωσής του.

Εκτός από τους καλεσμένους καταστηματάρχες και περιπτερούχους, στο πλατό της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, σε απευθείας σύνδεση με το εργοτάξιο στην οδό Ίδης, άνθρωποι της τοπικής αγοράς μετέφεραν τη δική τους αγωνία προς τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, κατηγορώντας τη για μεγάλη έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Μάλιστα, η αναφορά του καταστηματάρχη από την οδό Ίδης κ. Χαρωνίτη για οικονομική καταστροφή λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί από τους εμπόρους έχουν γίνει αφερέγγυοι απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, έγινε η αιτία για νέα τηλεοπτική ένταση.

Το εύλογο ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ένα τόσο μεγάλο έργο με ένα τελικό κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος του οικονομικού εκτροχιασμού, αλλά και για το αν ακολουθηθεί κατά γράμμα η σύμβαση όσον αφορά στα υλικά και δε θα έχουμε “εκπτώσεις” στην ποιότητά τους. “Κλειδί” εδώ είναι ο ρόλος των επιβλεπόντων μηχανικών του έργου, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχουν διαρκώς ότι τηρούνται απαρέγκλιτα οι προδιαγραφές που προβλέπει η σύμβαση για τα υλικά και δεν καταφεύγει ο ανάδοχος σε λύσεις φτηνότερων και οικονομικά υποδεέστερων υλικών.

Τα χρονοδιαγράμματα

Μάλιστα, ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στο έργο οφείλεται στην καθυστέρηση τεσσάρων παράλληλων υποέργων, για να δεχτεί σκληρή κριτική από τους καταστηματάρχες, που καταλόγισαν τεράστια ευθύνη στην δημοτική Αρχή, που, ελλείψει συντονισμού, δε διασφάλισε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε η ανάπλαση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης καταλόγισε ευθύνες στη νομοθεσία, για να γίνει για μια ακόμη φορά αιτία σκληρής κριτικής.

Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018, με τη δημοτική Αρχή, μέσω του κ. Αναστασάκη, να δεσμεύεται μετά από πίεση στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα για την ολοκλήρωσή του.

Όσον αφορά στην έλλειψη υλικών όπως είναι ο πορφυρίτης, έχει γίνει ήδη η παραγγελία από το εξωτερικό, με τον κίνδυνο πλέον, πέρα από τις καθυστερήσεις, να είναι εφικτός για τον οικονομικό εκτροχιασμό του κόστους προς τα πάνω, χωρίς οι απαντήσεις ως προς αυτό να είναι ξεκάθαρες από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη. Έστω λοιπόν και καθυστερημένα, με δεδομένη την υλοποίηση μόλις του 15% της ανάπλασης, η δημοτική Αρχή πρέπει να κάνει έναν πραγματικό αγώνα, με τους ανθρώπους της τοπικής αγοράς να τη χαρακτηρίζουν «αναξιόπιστη».

Πινκ-πονκ οι ευθύνες για την Ίδης: Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής

«Οι τζίροι μας έχουν πέσει ακόμα και σε ποσοστό 80%. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τα λουκέτα» ήταν η διαπίστωση των καταστηματαρχών, που, με βάση τόσο τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλη Κουμαντάκη όσο και τους εμπόρους κ. Μπότη και Κοκκιάδη, οφείλεται στην τεράστια καθυστέρηση.

Μάλιστα, εξαρχής οι άνθρωποι της τοπικής αγοράς είχαν προτείνει την υλοποίηση του έργου σε δύο φάσεις, αρχικά από την οδό Ίδης και εν συνεχεία από τη λεωφόρο Δικαιοσύνης, κάτι όμως που δεν έγινε, για να φτάσουμε πλέον σήμερα να μιλάμε για ρυθμούς χελώνας και μάλιστα στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου.

Τεράστια είναι την ίδια ώρα και η αγωνία των περιπτερούχων, που μετέφεραν τα αιτήματά τους τονίζοντας ότι δεν προτίθενται να απομακρυνθούν από τη λ. Δικαιοσύνης, μιας και, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια πληρώνουν μίσθωμα υπέρ του Δημοσίου. Όπως τόνισαν οι ίδιοι, οι αναπλάσεις των δρόμων σε όλη την Ελλάδα γίνονται χωρίς απομάκρυνση περιπτέρων, αλλά με αναβάθμιση της εικόνας τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι οδοί Ερμού και Πανεπιστημίου στην Αθήνα, αλλά και η οδός 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο.

Περιπτερούχοι έκαναν σαφές ότι δεν εμποδίζουν τις εργασίες στο μεγάλο έργο ανάπλασης και ότι ο χώρος όπου λειτουργούν τα επίμαχα 4 περίπτερα ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Παράλληλα, επισήμαναν ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση για τα ζητήματα που τους αφορούν με τους αρμόδιους στη Λότζια.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επιχειρηματία από την οδό Ίδης Μανόλη Χαρωνίτη, ότι λίγες ώρες πριν την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” τα συνεργεία έτρεχαν πανικόβλητα για να αλλάξουν όσο μπορούν την εικόνα του εργοταξίου, για χάρη της τηλεοπτικής εικόνας και μόνο.

Επαγγελματίες αναφέρθηκαν στα κακώς κείμενα, στα εμπόδια πρόσβασης καταναλωτών στην περιοχή, στους τραυματισμούς διερχόμενων πεζών, καθώς και στην οικονομική κατρακύλα, η οποία αγγίζει τα όρια της οικονομικής καταστροφής. Με φόντο τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εργασιών στο επίμαχο τμήμα του έργου, ο Γιάννης Αναστασάκης διευκρίνισε ότι υπήρξε καθυστέρηση από τον εργολάβο στην προσκόμιση υλικών. Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσε ότι έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες για τα κράσπεδα και ότι μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα τοποθετηθούν οι κυβόλιθοι.

Την ίδια ώρα, καταστηματάρχες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το πινγκ-πονγκ ευθυνών, σημειώνοντας ότι έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους προς τον Δήμο Ηρακλείου.

Τα οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου

- Αρχικό κόστος 4,5 εκατ. ευρώ

- Έκπτωση εργολάβου 65%

- Τελικό κόστος 1,5 εκατ. ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News