Ηράκλειο

Κραυγή αγωνίας για την Υγεία - Ξεσηκωμός εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης

Με διπλοβάρδιες και χωρίς ρεπό δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης. Κινητοποιούνται χτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου για την "εκρηκτική" κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού.

Το πρωί είναι για τον λαό και το βράδυ για τους έχοντες να πληρώσουν για να γίνουν καλά... Όλο αυτό το “σύστημα” η κυβέρνηση το ονομάζει... «Δημόσια Υγεία», που όμως λειτουργεί στην Κρήτη μέσα από μια κατάσταση που οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα κρατικά νοσοκομεία τη χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη. Και καλούν τον κρητικό λαό σε ξεσηκωμό την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στηρίζοντας την παγκρήτια κινητοποίηση που διοργανώνουν στους χώρους των υπηρεσιών της 7ης Υ.ΠΕ. στο Ηράκλειο.

Απ' όλους τους νομούς της Κρήτης, οι εργαζόμενοι των κρατικών νοσοκομείων δίνουν ραντεβού για τις 11:30 το πρωί, με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για άλλη μια φορά, να προειδοποιεί και να καθιστά υπεύθυνους το υπουργείο Υγείας, την 7η Υ.ΠΕ. και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την κατάσταση αυτή. Μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και των εργαζομένων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και διαρκώς επιδεινούμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.

«Έχουμε επίσης επισημάνει στις λαϊκές οικογένειες του Ηρακλείου ότι η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την “πώληση” υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα, με την έναρξη του καλοκαιριού, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Όλα σχεδόν τα τμήματα βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση υποστελέχωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 645 κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών. Η απάντηση της διοίκησης είναι ότι θα γίνουν 7... προσλήψεις και αυτές με μπλοκάκι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ...

«Θα ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα.

«Εκτός από τα ζητήματα της υποστελέχωσης, θα αναδείξουμε και το ιδιαίτερο ζήτημα που έχει να κάνει με τους συμβασιούχους που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέχρι το τέλος του 2018. Μόνο για το ΠΑΓΝΗ οι εργαζόμενοι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο απόλυσης είναι περίπου στα 150 άτομα, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση, που είναι περίπου 20 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ και άλλοι τόσοι στο Βενιζέλειο. Είναι οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δουλεύουν στην εντατική του ΠΑΓΝΗ. Και όσον αφορά αυτούς, τελειώνοντας οι συμβάσεις τους, επί της ουσίας φεύγουν, και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να κλείσει κρεβάτι της εντατικής εν μέσω καλοκαιριού.

Επίσης, και στην Παιδοψυχιατρική οι νοσηλευτές δουλεύουν με μπλοκάκι και οι συμβάσεις τους τελειώνουν τέλος Σεπτεμβρίου, με κίνδυνο η κλινική να υπολειτουργεί. Επίσης τελειώνει η σύμβαση των επικουρικών εργαζομένων, που δουλεύουν 4-5 χρόνια. Έχουμε όμως και τους εργαζόμενους τους ΟΑΕΔ, των οποίων η σύμβαση τελειώνει τέλος Δεκεμβρίου και μόνο στο ΠΑΓΝΗ είναι περίπου 60 άτομα»...

Ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει εξάλλου ως αστείες και ανεδαφικές τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει προκήρυξη 1.000 θέσεων πανελλαδικά με μοριοδότηση των εργαζομένων των επικουρικών που δουλεύουν ήδη στα νοσοκομεία της χώρας.

«Αλλά όταν έχουμε εργασία 4-5 χρόνων, καμιά μοριοδότηση δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει την παραμονή τους στη θέση. Όπως έδειξε το παράδειγμα των εργαζομένων Καθαριότητας στους Δήμους της χώρας, οι οποίοι και έμειναν απ’ έξω»...

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «ντροπή» τις «διαβεβαιώσεις» της διοίκησης για πρόσληψη 7 νοσηλευτών με μπλοκάκι στο ΠΑΓΝΗ (6 του ΤΕΙ και δύο βοηθών), μπροστά σε τέτοιες εκρηκτικές καταστάσεις.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Χτυπούν διπλοβάρδιες... χωρίς ρεπό!

Αναλυτικότερα, τα προβλήματα - σύμφωνα με τη ανακοίνωση του σωματείου - έχουν ως εξής:

«* Για να καλυφθούν οι ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν διπλές βάρδιες, καταπατώντας κάθε έννοια ξεκούρασης και ανάπαυσης. Εργαζόμενοι δουλεύουν και στα ρεπό τους.
* Λόγω της παραπάνω κατάστασης έχουν αυξηθεί δραματικά οι αναρρωτικές άδειες.
* Εβδομαδιαία προγράμματα των νοσηλευτικών τμημάτων δεν μπορούν να βγουν, με αποτέλεσμα τη σχεδόν καθημερινή μετακίνηση προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Θερινές άδειες του προσωπικού πέραν των 5 με 7 ημερών δεν μπορούν να δοθούν.
* Καμιά σταθερότητα και μονιμότητα δεν υπάρχει για τους 150 εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που σε λίγο καιρό απολύονται.
* Ήδη οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονται στη ΜΕΘ, παίρνουν τις εναπομείνασες μέρες άδειας γιατί πρόκειται να απολυθούν λόγω λήξης της σύμβασής τους, με δραματικό βέβαια αποτέλεσμα τη μείωση των κρεβατιών ΜΕΘ, ενόψει μάλιστα καλοκαιριού και ενώ ήδη υπάρχουν τρία κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ λόγω ελλείψεων.
* Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την παραμονή των εργαζομένων (που εργάζονται με μπλοκάκια στην ΠΔΨΧ Κλινική), με σοβαρή κατάληξη το κλείσιμο ή τη συγχώνευση της κλινικής, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δε δικαιούνται άδεια. Μέχρι πριν 2 χρόνια δεν έπαιρναν καθόλου άδεια και τώρα, μετά από αγώνα, κατάφεραν να πάρουν μόνο 10 μέρες.
* Υπάρχουν σπουδαστές του ΙΕΚ που δουλεύουν αμισθί.

Για τους ασθενείς:
* Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ΜΑΦ και να έχουν ειδική φροντίδα, αλλά λόγω των παραπάνω ελλείψεων νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους.
* Υπάρχουν ράντζα σε κλινικές (Παθολογική, Ψυχιατρική κ.λπ.), όταν με τον νέο οργανισμό του 2012, αντί να αυξηθούν οι κλίνες του νοσοκομείου, καταργήθηκαν επιπλέον 40.
* Η λίστα χειρουργείων έχει φτάσει τους 3.000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν.
* Σε ορισμένες ειδικότητες, η λίστα αναμονής για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία φτάνει τους 4 και 5 μήνες.

Επιπλέον, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το ΠΑΓΝΗ είναι 11.000.000 ευρώ. Ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188 από ιδίους πόρους, δηλαδή από την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του.

Γι’ αυτά το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή. Την ίδια ώρα, παράλληλα με τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων προχωράει η πολιτική της πώλησης των υπηρεσιών για την ανεύρεση χρημάτων. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2018 η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ υπολογίζει ότι το νοσοκομείο θα εισπράξει άμεσα από τους ασθενείς-πελάτες 3.800.000 ευρώ, ενώ για τις εργαστηριακές πράξεις του 2017 έχουν ήδη εισπραχθεί 1.800.00 ευρώ (από τα ασφαλιστικά ταμεία) και για επισκέψεις τον ίδιο χρόνο είχαν πληρωθεί άμεσα από τις τσέπες των ασθενών 1.495.000 ευρώ».

Σχόλια