Τα ΙΧ θα γίνουν...ταξί - «Στα κάγκελα» οι ταξιτζήδες

Ηράκλειο
Τα ΙΧ θα γίνουν...ταξί - «Στα κάγκελα» οι ταξιτζήδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωνή αγανάκτησης από τους οδηγούς ταξί που βλέπουν να "χάνουν" το μεροκάματο.

Στα «κάγκελα» οι οδηγοί ταξί σε όλη τη χώρα και την Κρήτη καθώς το πολυνομοσχέδιο φέρνει τα πάνω-κάτω στο μεταφορικό τους έργο.

Όπως επισημαίνουν οι αυτοκινητιστές και τα ΙΧ θα μπορούν να μεταφέρουν πελάτες τινάζοντας «στον αέρα» τη δουλειά και το μεροκάματο που βγάζουν με κόπο τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος των οδηγών ταξί νομού Ηρακλείου κ. Σμυρνιωτάκης τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr «πριν δυο μήνες πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο προστάτευσε σε ποσοστό 80% τη δουλειά μας και το μεταφορικό μας έργο ενώ το 6ωρο για την εκμίσθωση οχημάτων, έγινε 3ωρο .Στη συνέχεια πάνε να το εκμηδενίσουν. Έτσι ένα ΙΧ μπορεί να μεταφέρει έναν πελάτη στον προορισμό του και να πάρει άλλο πελάτη για να τον μεταφέρει. Το επάγγελμά μας αφανίζεται και το μεταφορικό έργο περνάει σε άλλα χέρια. Στην ουσία καταργείται ο νόμος που πέρασε πριν από δύο μήνες».

Σήμερα μάλιστα τα ταξί έμειναν ακινητοποιημένα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα. 

Σύμφωνα με τον κ.Σμυρνιωτάκη υπάρχουν 500 ταξί μόνο στο Ηράκλειο και εκατοντάδες άλλα σε όλο το νησί και πολλοί αυτοκινητιστές είναι χρεωμένοι σε ΕΦΚΑ και τράπεζες. Από την Παρασεκυή όπως είπε θα αναγκαστούν να αλλάξουν δουλειά για να επιβιώσουν. 

Η απεργία που πραγματοποιήθηκε είναι πανελλαδική ενώ πιθανόν να υπάρξουν και νέες κινητοποιήσεις.

Τι αλλάζει στα ταξί λόγω πολυνομοσχεδίου

Η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως θα έχει ελάχιστη διάρκεια 3 ωρών.

Θα επιτρέπεται η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα, είτε ιδιοκτησίας των καταλυμάτων είτε κατόπιν χρηματοδοτικής μίσθωσης από τα σημεία αφίξεως ή αναχωρήσεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων αυτών και αντίστροφα.

Θα επιτρέπεται στις εταιρείες και στους συνεταιρισμούς ταξί να συνάπτουν συμβάσεις για ολική ή μερική εκμίσθωση ταξί με τουριστικά καταλύματα και με κόμιστρο που θα διαμορφώνεται με ελεύθερη διαπραγμάτευση για τη μεταφορά των πελατών των καταλυμάτων από τα σημεία αφίξεως ή αναχωρήσεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων και αντίστροφα.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News