Ηράκλειο

Στη Βουλή οι εικόνες ντροπής στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο-στολίδι, όπου όμως ο επισκέπτης δεν μπορεί να βρει νερό, ούτε να πάει... τουαλέτα!

Για τα κακώς κείμενα και τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που καταγράφονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρενέβη ο γραμματέας και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, θέτοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση.

Στη σχετική επερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Ηρακλείου καυτηριάζει το γεγονός πως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχει κατεβάσει “ρολά” το κυλικείο, με συνέπεια οι επισκέπτες να στερούνται, εν μέσω καλοκαιρού, το νερό και πως υπολειτουργούν οι τουαλέτες, και ζητά άμεση μέριμνα και για τα δύο ζητήματα που αυτή τη στιγμή δοκιμάζουν τα νεύρα των επισκεπτών και εκθέτουν το Ηράκλειο, την Κρήτη και τη χώρα στα μάτια των τουριστών!

Αναλυτικότερα, στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αναφέρεται ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο Μουσείο της Κρήτης και δεύτερο σε επισκεψιμότητα στη χώρα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης αδυνατεί να εξυπηρετήσει και να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών του.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο μουσείο της Κρήτης, προβάλλει τα υλικά κατάλοιπα της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της μεγαλονήσου στην πορεία επτά χιλιάδων ετών, από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή Εποχή. Η μοναδικότητά του έγκειται ασφαλώς στην περίφημη Μινωική Συλλογή, η οποία το κατατάσσει ως ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης.

Δυστυχώς, όμως, το ιδιαίτερης πολιτιστικής και τουριστικής αξίας μουσείο είναι θύμα της κυβερνητικής ανικανότητας. Μέχρι σήμερα, το κυλικείο του μουσείου παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες του να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έστω κι ένα μπουκάλι νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η σύμβαση του ιδιώτη έχει ήδη λήξει από τον Φεβρουάριο του 2017 και δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία πληροφόρηση για προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Περαιτέρω, πέραν της μη λειτουργίας του κυλικείου, υπάρχουν καταγγελίες και παράπονα για τη σημαντική έλλειψη προσωπικού στους χώρους υγιεινής του μουσείου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να επισκεφτεί τους χώρους αυτούς, παρά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο όταν βρίσκεται εκεί η μοναδική καθαρίστρια».

«Δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την προκήρυξη επαναλειτουργίας του κυλικείου και την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης, που θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και προσβλητικό για το νησί μας, τον πολιτισμό μας, την κρητική φιλοξενία και τους χιλιάδες επισκέπτες μας να υπάρχει τέτοια, επιεικώς απαράδεκτη, εικόνα σε ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του νησιού μας. Οι διαδικασίες προκήρυξης νέας σύμβασης επαναλειτουργίας του κυλικείου του μουσείου και κάλυψης των θέσεων, ιδίως του εποχικού προσωπικού, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες του μουσείου», σημειώνει ακόμα ο κ. Αυγενάκης.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το κυλικείο εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;
2. Ποιος ο προγραμματισμός του υπουργείου για την ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο;».

Σχόλια